Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Την υποψηφιότητα του Μεσολογγίου για Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 στηρίζει ο Σπύρος Μερκούρης



Ο Σπύρος Μερκούρης, πρωτεργάτης για την καθιέρωση του θεσμού χαιρετίζει την υποφιότητα του Μεσολογγίου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπη το 2021

Η  επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας της πόλης του Μεσολογγίου για τη διεκδίκηση της ανακήρυξης της, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης έγινε χθες το βράδυ (Τετάρτη 11/11) σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκειο) στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά του φακέλου της υποψηφιότητας, τα οποία όπως τονίστηκε από τους ομιλητές καθιστούν την υποψηφιότητα ανταγωνιστική, σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής.
Χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την διαδρομή της περιοχής στο χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με  κορυφαίο το γεγονός της εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, αλλά και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος και της πρωτογενούς παραγωγής μοναδικών προϊόντων.
Επίσης, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το λογότυπο της υποψηφιότητας καθώς και η σχετική ιστοσελίδα για την υποψηφιότητα www.messolonghi2021.eu  από τον Γιάννη Καρλόπουλο, καθώς και της διαδικτυακής σελίδας της υποψηφιότητας από τον Γιάν. Μαρκάκη. 
Οι κεντρικές εισηγήσεις για τον φάκελο της υποψηφιότητας έγιναν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ολυμπία Βικάτου και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Κοντό.


Παρόντες στην εκδήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Τριανταφύλλου και Γ. Πάντζας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, Κ. Ρόκκος και φυσικά ο πρόεδρος του ΠΚ Μεσολογγίου Κ. Γιαννόπουλος


Παρόντες επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δημαράς, ο καρδιολόγος Άγ. Παπανικολάου, ο βουλευτής Μ. Σαλμάς, και οι πανεπιστημιακοί. Π. Πουλής και  Κ. Παπανδρέου
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Αγαθάγγελος Κότσαλος, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης και Σπύρος Βλαχόπουλος, ο ομ. Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Πουλής και ο διδάκτορας της Νομικής, Φώτης Σπυρόπουλος.
Ξεχωριστή, όμως, ήταν η στιγμή που στο βήμα ανέβηκε για να χαιρετήσει της υποψηφιότητα της πόλης του Μεσολογγίου, ο Σπύρος Μερκούρης.
Και ήταν ξεχωριστή αξιοσημείωτη η στιγμή, διότι ο κ. Μερκούρης και κύρια η αείμνηστη αδελφή του Μελίνα είναι από τους στυλοβάτες του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης καθώς είχε διατελέσει διευθυντής στην πρώτη διοργάνωση το 1985 στην Αθήνα, ενώ με πρόταση της Μελίνας Μερκούρη τα κράτη – μέλη της τότε ΕΟΚ θέσπισαν τη διοργάνωση.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Πάντζας και Γιώργος Δημαράς, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Νίκος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου Κώστας Ρόκκος, πρ. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, πανεπιστημιακοί και σύσσωμη η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου.