Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τα 10 σημεία βάσης για το ασφαλιστικό των εμπόρων. Ανοιχτή επιστολή του Κ. Πασιόπουλου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πασιόπουλος

 

Γεν. Γραμματέας Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου

Αν. οικονομικός επόπτης Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας

Μέλλος Δ.Σ. Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας

Κατόπιν ερωτήσεων από αρκετούς συναδέλφους επιχειρηματίες (ως επί το πλείστον) και της παραπληροφόρησης που έχει υπάρξει σχετικά με τις θέσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ως προς το ασφαλιστικό ενημερώνω ότι:

Η ΕΣΕΕ απέστειλε στις 12 Ιανουαρίου επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλο, κοινοποιούμενη στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, στον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο και στον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού κ. Λιάκο. Στην συγκεκριμένη επιστολή, η ΕΣΕΕ επισημαίνει τα 10 σημεία βάσης, επάνω στα οποία εστιάζει την διαπραγματευτική λογική του εμπορικού χώρου για το ασφαλιστικό.

Το περιεχόμενο της επιστολής είναι το κάτωθι:

 

«…Το ασφαλιστικό πρόβλημα αυτονόητα συνιστά ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί την συνδρομή και την συμμετοχή όλων μας για την επίλυσή του. Πρέπει να αντιμετωπισθεί με συναίνεση, με υπεύθυνη στάση και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών. Αν δεν συμφωνήσει το σύνολο της κοινωνίας σε ένα minimum πυλώνων, το ασφαλιστικό απλά θα σύρεται μέχρι να καταρρεύσει.

Μετά την δημοσιοποίηση του προσχεδίου που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην συνείδηση πλέον του εμπορικού κόσμου είναι άλλο ζήτημα οι ίδιες εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες στον ΟΑΕΕ και άλλο οι επικουρικές εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλουν όσοι από αυτούς είναι και εργοδότες.

Τις πρώτες, το σχέδιο του ασφαλιστικού, τις μετατρέπει σε φορολογία επί του εισοδήματός μας από 27% έως 34,5% (20%+6,95%+7,5%) αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2017, κάτι στο οποίο βεβαίως δεν συμφωνούμε ως έχει. Ως προς τις δεύτερες, όλοι οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνήσαμε (με τον ίδιο τρόπο που 30 χρόνια τώρα συμφωνούμε όλοι μαζί στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) μία αύξηση κατά 1% στις ασφαλιστικές επικουρικές εισφορές, αποκλειστικά και μόνο για τους παρακάτω λόγους.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2016 δεχτήκαμε επιπλέον 1% μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για τις επικουρικές των εργαζομένων, με τη προϋπόθεση:

α) να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκ. ήδη μειωμένες 6 φορές κύριες συντάξεις και

β) να μην επιβληθεί ειδικό τέλος 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής έχει να κάνει με μια περιορισμένη σε χρόνο και ποσοστό επιβάρυνση συνολικά 230-250 εκ. που αφορά στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα για να κλείσει η τρύπα των 550 εκ. από το προαπαιτούμενο των 1,8 δις του ασφαλιστικού, ώστε να περάσει η Χώρα την 1η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5 δις του Ιανουαρίου το συντομότερο, προς αποφυγή του οριστικού «game-over» για την οικονομία του τόπου.

Κατ’ ακολουθία, ως ΕΣΕΕ κινηθήκαμε με συνέπεια και υπευθυνότητα στην διαπραγμάτευση και με βάση τους εξής γνώμονες:

Α. Θεωρήσαμε την ante portas μείωση των συντάξεων ως περισσότερο υφεσιακό μέτρο και με μεγαλύτερες επιπτώσεις στην κατανάλωση, στην οικονομία και στην ελληνική αγορά από την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς.

Β. Αναδείξαμε με συνέπεια το θέμα των ανισοτήτων και των υπερβολών στον νέο υπολογισμό των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών, που από εισφορές μετατρέπονται σε «ασφαλιστική φορολογία».

Γ. Ζητήσαμε και έγινε δεκτή η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων με την άμεση παρέμβαση ειδικών στο ασφαλιστικό, στο αναπτυξιακό πλαίσιο και τον φορολογικό νόμο σε επίπεδο γραφείου Πρωθυπουργού για αναγκαίες αναλύσεις, προσθήκες και σοβαρές διορθώσεις στα άρθρα του σχεδίου πριν την επίσημη έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές. Συγκεκριμένα επισημαίνουμε προς εσάς και ήδη επεξεργαζόμαστε στην ΕΣΕΕ τις εξής 10 προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο:

1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.

2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρον εισόδημα».

3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.

4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).

5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.

6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.

7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.

8. Να υπολογιστεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.

9. Να υπάρξει ποσοστικοποίηση και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.

10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.»

Στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την δευτέρα 18 Ιανουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, με γνώμονα ότι το ασφαλιστικό αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα για εμάς τους εμπόρους, τις οικογένειές μας και το μέλλον των επιχειρήσεών μας, αποφάσισε ομόφωνα το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την 4η Φεβρουαρίου 2016. Προτείνει, δε, στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους να λάβουν ανάλογη απόφαση, προτρέποντας τα μέλη τους να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Παράλληλα, με το κλείσιμο των καταστημάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:

- Πραγματοποίηση πανελλαδικού πανεμπορικού συλλαλητηρίου την ίδια ημέρα, 4 Φεβρουαρίου, στην έδρα της ΕΣΕΕ, στην οδό Μητροπόλεως και κάλεσμα σε όλους τους Εμπόρους, τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες από όλη την επικράτεια, να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό.

- Άμεση ενημέρωση όλων των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα για τις θέσεις, τις παρατηρήσεις και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΕΣΕΕ επί του ασφαλιστικού σχεδίου.

- Συνάντηση εντός της τρέχουσας εβδομάδος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενημέρωσή τους για τις θέσεις της ΕΣΕΕ και τις επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σχέδιο στην κοινωνική συνοχή του εμπορικού κόσμου.

- Συνεργασία με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και το πανελλαδικό όργανο των εργαζομένων στο εμπόριο, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων στα πλαίσια του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων.

Μέσα από τη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της ΕΣΕΕ στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, την 4η Φεβρουαρίου 2016, κάτι που δεν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ως μέσο διαμαρτυρίας, εκφράζουμε την αγωνία μας για τους πληττόμενους ασφαλισμένους συναδέλφους μας στον ΟΑΕΕ. Πρέπει και η Κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούμε έναν κλάδο εξαντλημένο, εβρισκόμενο υπό διαρκή οικονομική επίθεση και στα όρια του οριστικού λουκέτου, ανίκανο να δεχτεί υπέρμετρη «ασφαλιστική φορολογία» και έναν κόσμο αγανακτισμένο, ο οποίος, κάθε φορά που λέει «δόξα τω Θεώ, επιβίωσα και πάλι» στο τέλος κάθε μήνα, αντί για συνειδητή επιβράβευση δέχεται κατά ριπάς νέες εκπλήξεις και προβλήματα «Λερναίας Ύδρας» που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά του και δραματικά αγωνιώδη την προσπάθειά του να κρατήσει το μαγαζί του ανοικτό.