Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κοινό μέτωπο Αγρινίου - Μεσολογγίου για τη διοικητική αποσύνδεση των νοσοκομείων τους

Ενόψει παναιτωλοακαρνανικών κινητοποιήσεων για τα Νοσοκομεία του νομού που έχουν προγραμματισθεί για την 27η Ιανουαρίου 2016, ολοκληρώθηκε σημερα Πέμπτη 21/1, στο γραφείο του Δημάρχου Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όμορων δήμων, φορέων, συνδικαλιστικών οργάνων και συλλόγων.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Καραπάνος σημείωσε πως κάθε διάλογος ξεκινά από τη βάση της αυτονομίας του νοσηλευτικού ιδρύματος που εδρεύει στο Μεσολόγγι και εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες όμορων δήμων όπως το Ξηρόμερο και η Ναυπακτία. Ένα αίτημα το οποίο είναι κοινό με το Δήμο Αγρινίου, αφού -όπως τόνισε- είναι πλέον και πρακτικά διαπιστωμένο πως η συγχώνευση των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχει αποτύχει, προκαλώντας επιπρόσθετα πλήθος λειτουργικών προβλημάτων, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία ακόμη και τη ζωή των πολιτών.

Κατά συνέπεια, η αποσύνδεση είναι η μόνη βιώσιμη λύση και για τα δύο νοσοκομεία, τα οποία καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του μεγαλύτερου νομού της χώρας.

Οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις των πολιτικών εκπροσώπων για σχέδιο ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό και νοσηλευτικό), δε θα πρέπει να προκαλούν συνθήκες εφησυχασμού, τόνισε ο δήμαρχος Μεσολογγίου καθώς μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο. Αντιθέτως, οι τοπικές κοινωνίες αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει από κοινού να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου ν’ ανατραπούν οι αποφάσεις που συνετέλεσαν στην αποδυνάμωση των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Μοναδικοί τρόποι διεκδίκησης- όπως είπε ο Ν. Καραπάνος- αποτελούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και η διαρκής πίεση προς κάθε αρμόδιο πολιτικό εκπρόσωπο των συναρμόδιων Υπουργείων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου Α. Κότσαλος , ο Αντιδήμαρχος Δ. Μπουσμπουρέλης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Α. Σκαρμούτσος, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι σύλλογοι Εργαζομένων και Ιατρών του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου, ο Διδασκαλικός Σύλλογος, οι εκπρόσωποι της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και ο Δήμος Ξηρομέρου.

Οι συμμετέχοντες συναποφάσισαν το οργανωτικό πλαίσιο της κινητοποίησης της 27ης Ιανουαρίου, όπου στις 12.30 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος καθώς και οι Διοικήσεις των φορέων, θα συναντηθούν αρχικά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου. Ακολούθως και ώρα 13.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, στην οποία καλούνται οι πολίτες να συμμετέχουν μαζικά.