Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Την Κυριακή 27 Μαρτίου η αναπαράσταση της μάχης της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι(video)

Η αναπαράσταση της Μάχης Της Κλείσοβας που πραγματοποιήθηκε πέρσι για πρώτη φορά,ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, με μεγάλη επιτυχία από τον Όμιλο Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Λιάρος» θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 27 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή.

Το πλήθος του κόσμου που παρευρέθη και συμπαραστάθηκε στην εκδήλωση με τα σχόλια και τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του έδωσε στα μέλη του Ομίλου την απαραίτητη δύναμη ώστε να πραγματοποιήσουν και φέτος την αναπαράσταση της Μάχης.

Μια εκδήλωση που αποτέλεσε όραμα πολλών ετών,αλλά και τρανταχτή απουσία από τις ιστορικές εκδηλώσεις της πόλης μας ήταν η αναπαράσταση της Μάχης Της Κλείσοβας μιας εκ των επικότερων μαχών της Ελληνικής Ιστορίας.

Μιας μάχης που μόνο το Έπος της Εξόδου επισκιάζει.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2015 στην ιστορική νησίδα θα ακουστούν και πάλι οι ομοβροντίες των υπερασπιστών της,καθώς θα αναβιώνεται ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός της πολεμικής Ιστορίας του Έθνους.

Δείτε στο βίντεο τα μέλη του Ομίλου που μας μιλούν για την Αναπαράσταση της Μάχης και πλάνα από την 1η Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας


Την 25η Μαρτίου 1826, λίγες ημέρες πριν την μεγαλειώδη Έξοδο της Φρουράς του Μεσολογγίου, δόθηκε μια απ’ τις συγκλονιστικότερες και φονικότερες μάχες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η μάχη της Κλείσοβας. Οι ενωμένες Τουρκικές και Αιγυπτιακές δυνάμεις έθεσαν υπό αμφισβήτηση την Ελληνική κυριαρχία της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας και της ομώνυμης νησίδος της, με απώτερο σκοπό τον ολοκληρωτικό θαλάσσιο αποκλεισμό της πόλης. Με το πρώτο φως της ημέρας οι εχθρικές δυνάμεις προσέβαλαν την οχυρωμένη νησίδα την οποία υπεράσπιζαν ολιγάριθμοι Έλληνες μαχητές. Οι αναλογίες μεταξύ των εμπλεκομένων δυνάμεων ήταν συντριπτικά εις βάρος των αμυνομένων, αφού η φρουρά των 100 περίπου πολεμιστών θα έπρεπε να ακυρώσει κάθε επιθετική ενέργεια 6.000 χιλιάδων Τούρκων και Αιγυπτίων.

Με 6 διαδοχικές επιθετικές ενέργειες ο εχθρός επιχείρησε απόβαση επί της νησίδος, σε μία μάχη που διήρκεσε καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας. Όμως κάθε εχθρική επιθετική ενέργεια, όχι μόνο ακυρώθηκε από τα Ελληνικά όπλα, αλλά και οι 6 επιθέσεις συνετρίβησαν με τρόπο επονείδιστο για τους τουρκοαιγυπτίους, οι οποίοι απώλεσαν 3.500 εκ των στρατευμάτων τους. Η έλευση του σκότους βρήκε τους Έλληνες μαχητές κυρίους του πεδίου της μάχης. Η θαλάσσια εκείνη περιοχή, πλήρης πτωμάτων και τραυματιών που βογκούσαν καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας, στοίχειωσε – κατά τις λαϊκές αφηγήσεις – και ονομάζεται ακόμη και σήμερα «Νεκρή».