Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου'' Γράμματα στον Λόρδο Βύρωνα''

Άλλη μια μεγάλη επιτυχία κατεγράφη στο ενεργητικό της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, με την θαυμάσια από πάσης απόψεως παρουσίαση βιβλίου που διοργάνωσε, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης της, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου του Βέλγου Φιλέλληνα, Jimmy Jamar, Γράμματα στον λόρδο Βύρωνα, (Lettres a Byron), ενός λαμπρού ανθρώπου με ιδιαίτερη και έμπρακτη αγάπη για την Ελλάδα. Είναι ο άνθρωπος που με φροντίδα του πολλά σχολεία της Βορείου Ελλάδος, που δεν έχουν την ικανότητα, εξασφαλίζουν πετρέλαιο για τον χειμώνα.

 

Για τέταρτη φορά «ο Βέλγος με ελληνική ψυχή», Jimmy Jamar , εμπνευστής του συλλόγου «12 ώρες για την Ελλάδα» και βραβευμένος για το έργο του με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, διοργάνωσε στο Βέλγιο την εκδήλωση "12 ώρες για την Ελλάδα: μία ιστορία φιλίας και αλληλεγγύης'' και συγκέντρωσε χρήματα για τις ευπαθείς ομάδες της Ελλάδας και τα σχολεία, συνεχίζοντας να κινητοποιεί την κοινωνία του Βελγίου, υπέρ μιας θετικής εικόνας της χώρας μας.

Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε ένας εξαίρετος νεαρός Έλλην, με λαμπρές σπουδές στην πολιτιστική διπλωματία, ο Πέτρος Καψάσκης. Τρομερή εντύπωση, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έκανε η άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας και οι ρηξικέλευθες όσο και αιχμηρές τοποθετήσεις του σε γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, πράγματα για τα οποία προκάλεσε τον γενικό θαυμασμό του κοινού, που, όπως πάντα, κατέκλυσε την αίθουσα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο τιμώμενος συγγραφέας, ο οποίος, παρά το ότι είχε προβλεφθεί να μιλήσει στην αγγλική και ο λόγος του είχε μοιραστεί μεταφρασμένος στο κοινό, προτίμησε να μιλήσει στα ελληνικά, μαγεύοντας το κοινό με τον εκφραστικό και αυθόρμητο λόγο του. Μόλις τελείωσε, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα δόνησε την αίθουσα και έκανε τον τιμώμενο ομιλητή να χαμογελάσει πλατειά από φανερή ικανοποίηση.

Ο Αντιπρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Γιώργος Λύτρας, που συντόνισε και παρουσίασε τους ομιλητές στην αρχή, ανέλαβε να επιδώσει και τα αναμνηστικά στους δύο επίσημους προσκεκλημένους, μιας και η Πρόεδρος της Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, απουσίαζε για λόγους υγείας.

Η δε Βιβλιοθηκονόμος- Αρχειονόμος της ΒΕΜ, Χριστίνα Τσεκούρα μετέφρασε την ομιλία από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.

Μπορούμε με άνεση να πούμε πως το κοινό έφυγε γοητευμένο από την πληθωρική παρουσία και των δύο προσκεκλημένων προσώπων, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν να αποκτήσουν επαφή και με τους δύο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους του Δήμου μας, ο Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Μπουσμπουρέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αγαθάγγελος Κότσαλος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Ντίνος Γιαννόπουλος και ο Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Μεσολογγίου, Ανδρέας Σπανός. Παρευρέθη επίσης εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ, Σωτήρης Κωτσόπουλος, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου Παναγία Ελεούσα, Διονυσία Σαμαντά, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης, μέλη και φίλοι της Βυρωνικής Εταιρείας.

Φωτογραφίες: Χρήστος Βλαχογιάννης