Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Πρακτικές "που γυρίζουν τον χρόνο πίσω" στο δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου...

Δυστυχώς ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου δεν στάθηκε στο ύψος του θεσμικού του ρόλου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου την 31η Μαρτίου με θέμα την Μαρίνα.

Γράφει η Βικτωρία Μπονάρεβα

Στην τελευταία συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την Μαρίνα Μεσολογγίου δυστυχώς δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη. Για πρώτη φορά η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Τα χειροκροτήματα όμως από την πλευρά του κοινού μόνο σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν παρέπεμπαν,  αλλά κάτι από αθλητικό αγώνα και μάλιστα ντέρμπι. Ας κρατήσουμε όμως το θετικό της παρουσίας εν αντιθέσει με άλλες.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε αφού ο πρόεδρος  του δημοτικού συμβουλίου άφησε τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουρκούση να αναγνώσει ένα κείμενο   «λαϊκής δίκης», ενάντια στον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Πρεβεζάνο με αφορμή τις άσχημες εξελίξεις στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου. Δεν ξέρω αν αυτές οι διαδικασίες άπτονται του κανονισμού αλλά το να επιτρέπεις προσωπικές επιθέσεις σε μία υπόθεση εν εξελίξει, δηλαδή στην ουσία να αφήνεις διαδικασίες απόδοσης κατηγοριών δημόσια πριν ακόμα το κάνει η δικαιοσύνη,  σίγουρα δεν φαντάζει πρέπον, αν επιπλέον συνυπολογίσει κανείς την απουσία του φερόμενου ως κατηγορούμενο. 
Στην συνέχεια η συνεδρίαση εξελίχτηκε ως ένα διοικητικό συμβούλιου της ανώνυμης εταιρίας ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και αυτό το λέω γιατί επαναλήφθηκε πάμπολλες φορές ότι η επένδυση πρέπει να σωθεί, δηλαδή σαν να εκπροσωπούνταν η επένδυση( που ντε και καλά πρέπει να σωθεί) και όχι οι δημότες. Ευτυχώς σε κάποιο σημείο της συζήτησης ο Θεόδωρος Μαργαρίτης διέκοψε τονίζοντας αυτήν την  «ανωμαλία» της συνεδρίασης.



Εν συνεχεία ένας από τους παραβρισκόμενους  επιτέθηκε φραστικά σε κάθε αρχηγό παράταξης - δημοτικό σύμβουλο, αναφερόμενος σε διάφορα γεγονότα βωμολοχώντας.
Ο εν λόγω πολίτης με αφορμή το ανάγνωσμα Μουρκούση αρχικά επιτέθηκε στον πρώην δήμαρχο Πρεβεζάνο. Στην συνέχεια ο ίδιος συμπολίτης επιτέθηκε  στον Μουρκούση αναφερόμενος στην αδυναμία του να εκλεγεί δήμαρχος και την ανικανότητα του. Όταν τον λόγο έλαβε ο πρώην δήμαρχος Κατσούλης ο κύριος αυτός ξεκίνησε να του επιτίθεται προσωπικά λέγοντας για παγκάκια, μπάρ και ερωτοτροπίες. Την ίδια επίθεση δέχτηκε ο Τέγας, για το πολιτικό του παρελθόν για την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, την εργασία του στoν Ο.Σ.Ε. κ.ο.κ. . Δεν γλύτωσε από τον συγκεκριμένο ούτε ο Αντωνίου που τα άκουσε και αυτός για την θητεία του, μιλώντας για δόλια εκ νέου ενασχόληση  του στα κοινά, τα έργα κ.ο.κ.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα διαδραματίστηκαν κάτω από το απαθές βλέμμα του πρόεδρου, που επ’ ουδενεί δεν θυμούμαι να εξοργίστηκε, όσο εξοργίστηκε όταν ευγενικά τον λόγο ζήτησε ο συμπολίτης κ. Πετρονικολός, ο οποίος  αντί  του Προέδρου έλαβε την απάντηση από τον Δήμαρχο που χαρακτηριστικά είπε: «Ποιος είστε κύριε δεν σας γνωρίζω». Το δικαίωμα της εκφοράς γνώμης στο δημόσιο λόγο φάνηκε να συνθλίβεται κάτω από το πρίσμα της αλαζονείας του πρώτου πολίτη του Δήμου. 
Όπως επίσης λυπηρό ήταν το γεγονός ότι επετράπη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στον αντιδήμαρχο κ. Μπουσμπουρέλη να εκφραστεί απαξιωτικά χωρίς πολιτικό λόγο και επιχειρήματα ενάντια στον κ. Μαργαρίτη. Όταν  στην τοποθέτησή ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι οι δήθεν επενδυτές πρέπει να αποχωρήσουν και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβηθούν η Μαρίνα να περάσει στα χέρια του Δήμου, εισέπραξε την έκφραση από τον αντιδήμαρχο Μπουσμπουρέλη «αυτά λες κ έχεις 5%» και αντί ο τελευταίος να δεχτεί συστάσεις του προέδρου, τις παρατηρήσεις δέχτηκε ο Θ. Μαργαρίτης με πρόσχημα να μην ανοίξει διάλογος. 
Ακόμα  και αν ο προεδρεύων πιστεύει και ενστερνίζεται την προσωπική κακή ιστορία του καθ΄ ενός συναδέλφου του, όφειλε να  τους  προστάτεψε  από τον εξαγριωμένο πολίτη και ένθερμο χειροκροτητή του Δημάρχου. Προστατεύοντας ταυτόχρονα  χιλιάδες συμπολίτες μας που με την ψήφο τους και εργαλείο την αντιπροσωπευτική δημοκρατία τους έστειλαν εκεί. 
Παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια από τα φοιτητικά μου χρόνια. Αυτού του είδους τα γεγονότα είναι πρωτοφανή.  Και  από τον συγκεκριμένο  πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Α. Κότσαλο οφείλω να ομολογήσω πως ανέμενα μεγαλύτερη ανταπόκριση στον θεσμικό του ρόλου. 
ΥΓ. 
1. Δεν μπορεί  εσείς κύριοι που επικαλεστήκατε το μη πολιτικό για την εξώδικη δήλωση ενάντια στον Δήμαρχο, μην  διεκδικείτε το πολιτικό, το δημοκρατικό, και το θεσμικό  στα πιο απλά. Έτσι δεν γίνεστε πειστικοί. 
2. Όπως αποδείχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, επίθεση δεν δέχτηκαν όσοι συμπορεύτηκαν με την άποψη του δημάρχου. Αυτή η πρακτική οδηγεί στο πολύ απλό συμπέρασμα:
Όποιος δεν είναι με την άποψη μας  είναι εχθρός μας.