Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Για πρώτη φορά στον Αη Νικόλα τον "Κρεμαστό"!

 

Γράφει η Αλέκα Τσάμη - Μούσσα

Για πρώτη φορά στον Αη Νικόλα τον "Κρεμαστό"! Μια διαδρομή με πεζοπορία και αναρρίχηση στα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία του βουνού! Το εκκλησάκι βρισκεται μέσα σε απόκρημνη σπηλιά στο πιο απότομο σημείο του βράχου! Οι πληροφορίες που έχουμε είναι οτι χτίστηκε περίπου τον 9ο αιώνα μχ και οι εξαιρετικες του τοιχογραφίες τοποθετούνται γύρω στον 11ο με 12ο αιώνα.

Υπήρξε κέντρο μοναστικής πολιτείας και διέθετε αντιγραφείο "scriptorium" , πάπυροι του οποίου σήμερα φυλάσσονται σε μουσείο του Λονδίνου. Δυστυχώς κάποιοι επισκέπτες , υποτιθέμενοι προσκυνητές με κοφτερά μαχαίρια κατακρεούργησαν τις τοιχογραφίες με σκοπό να αποτυπώσουν πάνω τους αναμνηστικό της βάνδαλης παρουσίας τους αφήνοντας το ονομά τους σε διαχρονική κριτική!

 

 

 

Εργα, τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα διευκολύνουν την ανάβαση έτσι ώστε να μειωθει στο ελάχιστο ο βαθμος επικινδυνότητας στα δύσκολα σημεία. Εθελοντική ομάδα νέων απο το Αιτωλικό έχει αναλάβει τιο εργο αυτο και σήμερα μετέφεραν αρκετά υλικά μέχρι το εκκλησάκι Σας παραθέτω μερικες φωτογραφίες της εκκλησίας, της διαδρομής, και της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής!