Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Χριστός Ανέστη! Χιλιάδες πιστών στις ενορίες του Μεσολογγίου (video)

Την Ανάσταση του Κυρίου γιόρτασαν στο Μεσολόγγι οι ενορίτες των Ναών της Ιερής Πόλης. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και τους Ιερούς Ναούς της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παντελεήμονα, του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Αθανασίου.

Αφού άναψαν οι λαμπάδες με το Άγιο Φως, μεγάλοι και παιδιά στάθηκαν στα προαύλια των Ναών, γύρω από τους ιερείς και τους ψάλτες, και με τους πρώτους Αναστάσιμους ήχους και τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έψαλαν όλοι μαζί πάλι και πάλι τον Ύμνο της Αληθινής Ζωής: "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν ζωην χαρισάμενος."


 

Πολλοί μάλιστα πιστοί, δεν έφυγαν από τους Ναούς αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη. Παρέμειναν για να χαρούν τον Κανόνα της Αναστάσεως, ένα από τα λαμπρότερα ποιητικά και μουσικά έργα όλων των εποχών, και να συμμετάσχουν στην πιο χαρμόσυνη Θεία Λειτουργία της χρονιάς.

Όσοι μάλιστα κάθε χρόνο παραμένουν ως το τέλος ακούνε και τον περίφημο Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου: "...Μηδείς θρηνείτω πενίαν, εφάνη γαρ η κοινή βασιλεία. Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα, συγγνώμη γαρ εκ του Τάφου ανέτειλε.Μηδείς φοβείσθω θάνατον, ηλευθέρωσεν ημάς ο του Σωτήρος θάνατος!….. Χριστός γαρ εγερθείς εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο. Αυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων...".