Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

"Ωριμάζει" η ιδέα της δημιουργίας Υποθαλάσσιου Πολεμικού Μουσείου στο Μεσολόγγι

Γράφει ο Γιάννης Καρατσάλος

Ζωγράφος

Συνεχίζουμε τον δημόσιο διάλογο που αρχίσαμε στις 4 Ιουνίου 2016 (διαβάστε εδώ) επανήλθαμε στις 24 Ιουνίου (διαβάστε εδώ) και εκτιμώντας το αποτέλεσμά του με ενθουσιασμό πλέον, απαιτούμε την δημιουργία Υποθαλάσσιου Πολεμικού Μουσείου, που εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει ως καταδυτικό πάρκο ή εικαστική παρέμβαση στον βυθό για όσους επιπλέουν με σκάφος ή ίπτανται με αεροσκάφος ή Αερόστατο των εκθεμάτων που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της Αερολέσχης της Ι.Π. Μεσολογγίου, όταν αυτά ποντιστούν.

Σας ενημερώνουμε ότι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (που είναι ενήμεροι για το έργο) όπου υπάγονται τα εκθέματα, ανυπομονούν να συμπαρασταθούν υλικά και οργανωτικά στην υλοποίησή του και χαρακτηριστικά δηλώνουν ότι «θα κάνουν τα πάντα για την Ι.Π. Μεσολογγίου», όταν δεχθούν το αίτημα επισήμως. Επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ενήμερη και συμπαραστέκεται.

Ταυτόχρονα Λέσχες, όμιλοι, σύλλογοι, φορείς και προπάντων πολίτες όλου του Δήμου, έχουν ενθουσιαστεί με την απλή λογική της πρότασης και προπάντων, της απουσίας μεγάλου κόστους, άρα μόνον περιβαλλοντική μελέτη και μεταφορά χρειάζεται στην κατάλληλη θέση για να ποντιστούν τα εκθέματα.

Επίσης μέρος των πολιτών που συμφωνούν με τη λογική του έργου, ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν έχει υλοποιηθεί κάτι «απλό και καλό» σε αυτόν τον τόπο και ότι θα βρεθούν πολλά εμπόδια. Ας τους αποδείξουμε ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον έτσι στον δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου, ειδικά όταν κάτι τόσο πρωτοποριακό είναι για το καλό του συνόλου.

Τονίζουμε (για άλλη μια φορά) ότι η Παγκόσμια Πρωτοτυπία της πρότασης σε συνδυασμό με το ιστορικό παρελθόν της ΙΠΜ έχουν ένα μοναδικό «Ειρηνικό συμβολισμό» που ο δήμος οφείλει να εκμεταλλευτεί άμεσα. Για μια πραγματική «Έξοδο» προς το μέλλον, χωρίς θύματα αυτή την φορά, αλλά με ελπίδες για μια πραγματική ανάπτυξη που θα καρπιστούν τα παιδιά μας.

Κύριε δήμαρχε πάρτε θέση άμεσα για το συντονισμό του έργου, ας μην καθυστερούμε, μόνο επικοινωνία και συνεργασία χρειάζεται για να λειτουργήσουμε ως συμπολίτες επιτέλους. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα υλοποιήσει το έργο αλλά πότε. Είναι αναπόφευκτο να υλοποιηθεί κάποτε, αφού προτάθηκε, αρέσει και δουλεύουν για αυτό πολλοί πολίτες που αντιλαμβάνονται τις προϋποθέσεις ανάπτυξης για το μέλλον του τόπου μας με σεβασμό και αγάπη γι’ αυτόν.