Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΠΑΛΑΜΑΪΚΗ: Μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε… για τους μαθητές του Μεσολογγίου

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης

τ. Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Είναι γεγονός πως το πρόβλημα της σχολικής στέγης έχει σε μεγάλο βαθμό λυθεί στη δήμο μας. Φυσικά όχι από μόνο του, αλλά ένεκα της τεράστιας προσπάθειας που καταβλήθηκε την περίοδο 2011 – 2014. Και επειδή ορισμένοι εύκολα απαξιώνουν, ακόμη και όταν φορούν τα γιορτινά τους για να κόψουν κορδέλες, θυμίζω: 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, 4ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου, 2ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου, 2ο Λύκειο Μεσολογγίου, Δημοτικό Σχολείο Γουριάς, ΕΠΑΛ Κατοχής. Μελετήθηκαν, εντάχθηκαν, δημοπρατήθηκαναπό το δήμο, κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται ακόμη, με πόρους του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και της δωρεάς του Ιδρύματος ΜΕΛΑ.

Όσον αφορά δε, τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται την τελευταία διετία σε συμπληρωματικά έργα ολοκλήρωσης τριών εξ αυτών των σχολικών συγκροτημάτων, με καλύπτει πλήρως η πρόσφατη ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία παραπέμπω τον καθένα που αγωνιά για τα ζητήματα αυτά.

 

Όμως εξακολουθούν προβλήματα και ένα από αυτά, ίσως το σπουδαιότερο, αφορά το ιστορικό κτίριο της Παλαμαϊκης, εκεί όπου στεγάζονταν πριν από μερικά χρόνια το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Ένα κτίριο σημαντικότατης πολιτιστικής αξίας, σημασίας και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, βιωματικός χώρος και τόπος για πολλές γενιές Μεσολογγιτών, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Βενιζέλο στα1932. Ένα κτίριο που πρέπει να επισκευαστεί όχι μόνο για να διασωθεί, αλλά και για να επιλυθεί το μέγα πρόβλημα της στέγασης των μαθητών του 1ου Γυμνασίου σε λυόμενες κατασκευές την τελευταία 5ετία.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2016, δημοσιεύθηκε από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, η πρόσκληση «Α.Π.: 326 / 4-2-2016, με κωδικό πρόσκλησης 0510a02, Α/Α ΟΠΣ: 1299» και ΤΙΤΛΟ «Δράση 10. a.1.1a:Υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (Νέα Έργα)», προϋπολογισμού 7.394.617.000 ευρώκαι ελαχίστου προϋπολογισμού κατάθεσης πρότασης 1 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκληση απευθύνονταν στους δήμους της Δυτικής Ελλάδας και έληξε στις 29 Απριλίου 2016. Η δημοτική αρχή, αν αντιλήφθηκε την εν λόγω πρόσκληση, δεν κατέθεσε πρόταση. Η αιτία προφανής. Απουσία μελετών, σχεδόν δυο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Και το χειρότερο, μη ολοκλήρωση της μελέτης που είχε υλοποιηθεί και αφορούσε το ιστορικό κτίριο της Παλαμαϊκης!

Συγκεκριμένα, το τμήμα εκείνο της Τεχνικής Υπηρεσίας που έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης των 6 νέων σχολείων που προανέφερα, σε συνεργασία και συνεννόηση με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, εκπόνησε το χρονικό διάστημα 2013 – 2014, τη μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου της Παλαμαϊκης, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ,περίπου. Έλειπε μόνο το μέρος εκείνο της στατικής μελέτης για να ολοκληρωθείαυτή, ύψους 10 – 15 χιλ. ευρώ. Σημειώνω πως παραδώσαμε στη νέα δημοτική αρχή πόρους αδιάθετης ΣΑΤΑ ύψους περίπου 100 χιλ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τις μελέτες και τα έργα που εκείνη θα προέκρινε.

Ουδείς ασχολήθηκε δυο χρόνια τώρα και ουδέποτε η στατική μελέτη ανατέθηκε προς υλοποίηση. Δυστυχώς άλλες είναι οι προτεραιότητες των αναθέσεων της παρούσας δημοτικής αρχής…

Το αποτέλεσμα γνωστό και η ευκαιρία αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου χάθηκε. Φυσικά και γι’ αυτό θα φταίνε «οι άλλοι», ήτοι τα «κόμματα, η «κυβέρνηση, τα συμφέροντα, που πολεμούν το Μέγιστο»

Οι ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ και η ΚΡΙΣΕΙΣ δικιές σας!