Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Π. Κατσούλης: "Τα «φύκια και οι μεταξωτές κορδέλες» της προπαγάνδας εκατ. ευρώ της ΟΧΕ"

Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης

π. Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Όσοι διαβάσαμε την προχθεσινή «ΑΙΧΜΗ», καθώς και την ανάρτηση στο f/bτου κου Καραπάνου και την κοινοποίηση αυτής από την κα Σταρακά και είμαστε κάτοικοι Μεσολογγίου, θα πρέπει να ζούμε σε «πελάγη ευτυχίας». Παράδεισος θα γίνει σύντομα η περιοχή μας, αφού μόνο μέσω της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, για την οποία στοιχηματίζω πως το 99,9% του κοινωνίας ούτε τα αρχικά της δεν καταλαβαίνει…), θα γίνουν έργα 45 εκατ. €. Αν προσθέσουμε και τα εκατ. των ευρώ που θα γίνουν έργα μέσω άλλων προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, τότε ο τόπος μας καθίσταται ELDORADO επενδύσεων την επόμενη 5ετία.

Πολύ καλό για να είναι πραγματικό. Δυστυχώς θα αποδειχθεί σύντομα και για πολλοστή φορά τα τελευταία 2 χρόνια, ότι και το νέο success story Καραπάνου και όσων τον συνεπικουρούν, είναι ένα ακόμη μεγάλο ψέμα. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν και σε αυτούς θα αναφερθώ συγκεκριμένα σήμερα.

Κατ’ αρχάς η ΟΧΕ είναι εργαλείο και όχι πρόγραμμα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με όσα τον Ιούλιο επισήμως ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας (ΠΔΕ), «ειδικότερα για τις Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ανέρχεται ενδεικτικά στο ποσό των 49.800.000 ευρώ από το ΕΤΠΑ και 1.400.000 ευρώ από το ΕΚΤ». Άρα μιλάμε για ένα ποσό περίπου 50 εκατ. €, το οποίο όμως αφορά «4 Δήμους, Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Μεσολόγγι, Ανδραβίδα – Κυλλήνη».

 

Μέσω λοιπόν συγκεκριμένων προσκλήσεων που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη διετία, σε αυτούς τους συγκεκριμένους δήμους θα «μοιραστεί» το ποσό των 50 εκατ. €. Επομένως οι τωρινοί προπαγανδιστές ψεύδονται πολλαπλώς:

ΨΕΜΑ 1ο: Όλο το ποσό των 45 εκατ. € θα έρθει σε εμάς και φυσικά όλοι οι άλλοι δεν θα πάρουν τίποτα! Δεν αντέχει σε σχολιασμό…

ΨΕΜΑ 2ο : Ήδη ένα σημαντικό ποσό από αυτά έχει δεσμευθεί. Που; Πως;Σας παραθέτω το πρόσφατο δελτίο τύπου της Περιφέρειας: ««Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η υποβολή στρατηγικών επενδύσεων στην ΟΧΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντάσσει το πρώτο έργο. Μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι του Κατακόλου, συνεχίζουμε τα έργα με την παρακαμπτήρια οδό που θα διευκολύνει τα εκατομμύρια τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν. Μελετάμε, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της περιοχής και παρεμβαίνουμε με έργα αναπτυξιακής πνοής», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας. Επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 13.022.918,35 ευρώ και αφορά την κατασκευή της νέας χαράξεως της οδού που συνδέει τον δρόμο Πύργου-Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών -Πύργου -Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα -Πύργος –Τσακώνα».

ΨΕΜΑ 3ο : Αυτό το συνολικό ποσό και να θέλαμε δεν «μοιράζεται» πολιτικά. Οι προσκλήσεις είναι ανταγωνιστικές όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κρινόμαστε αν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί, υφίσταται τεχνοκρατική αρτιότητα μελετών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων προς υποβολή. Στους 7 πυλώνες δράσεων της ΟΧΕ, ο δήμος Μεσολογγίου υπέβαλε τώρα, - Σεπτέμβριος 2016 - 33 προτάσεις έργων, 45 εκατ. € περίπου, για την πλειοψηφία των οποίων οι μελέτες συντάσσονται ή θα συνταχθούν! Το αναφέρω, διότι στο ίδιο το Στρατηγικό Σχέδιο που κατατέθηκε για την ΟΧΕ «Περιοχής Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού», καταγράφεται ότι για τα περισσότερα έργα οι διαγωνισμοί θα γίνουν εντός του 2017. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει «οργασμός» σύνταξης πλειάδας μελετών, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Οψόμεθα…

ΨΕΜΑ 4ο : Αυτοδιαφημίζονται τα έργα στη λιμνοθάλασσα και ακούγεται εν μέρει λογικό, αφού αυτός είναι τίτλος δράσεων της δικής μας ΟΧΕ. Έχουν υποβληθεί 2 μεγάλα έργα: Το έργο «Συμπληρωματικά έργα αναβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και το έργο «Αποχέτευση - Αποστράγγιση Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφών έργων στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού». Συνολικός προϋπολογισμός έργων, περίπου 21 εκατ. €.Παρ’ όλο που και για τα 2 έργα όλα είναι «στον αέρα» (χρόνος διαγωνισμού, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κ.α.), αν υποθέσουμε ότι δρομολογούνται και καταθέσουμε ώριμες μελέτες, τότε θα πρέπει να πάρουμε το μισό προϋπολογισμό όλης της ΟΧΕ Δυτικής Ελλάδας! Το θεωρείτε ρεαλιστικό; Και αν ναι, τότε τ’ άλλα 31 προτεινόμενα έργα δεν θα μείνουν στα χαρτιά;

Η δημοτική αρχή Καραπάνου 26 μήνες τώρα ασκείται στην προπαγάνδα και όχι στο έργο. Στον 3ο χρόνο της θητείας της, βλέπουμε δεκάδες έργα να υλοποιούνται σε όλο το δήμο, αλλά μόνο στα φύλλα της «Αιχμής» και στο f/b. Να θυμίσω ότι στα 3 χρόνια της δικής μας θητείας, δημοπρατήθηκαν, ολοκληρώθηκαν ή ακόμη συνεχίζονται έργα ύψους 40 εκατ. € περίπου.

Με παρακαταθήκη αυτή την εμπειρία, προτείνω στους τωρινούς διοικούντες να αφήσουν στην άκρη την σκηνοθετημένη προπαγάνδα, να σκύψουν το κεφάλι και να δουλέψουν συγκροτημένα με τις υπηρεσίες του δήμου. Από τα 33 έργα που οι ίδιοι πρότειναν, να αξιολογήσουν, να ιεραρχήσουν και να ωριμάσουν εκείνα που είναι εφικτό να δημοπρατηθούν μέσω της ΟΧΕ, διότι διαφορετικά θα μείνουμε με τις μακέτες και αν…