Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για τις βλάβες που προκάλεσαν την πλημμύρα της 22ας Οκτωβρίου

Με ανακοίνωση που υπογράφει ο διευθυντης της ΔΕΥΑΜ, Σπύρος Σταματάτος περιγράφονται μια σειρά γεγονότων και ενεργειών που πρεπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί βέλτιστο αποτέλεσμα στην αντιπλημμυρική προστασία του Μεσολογγίου.

Η επιστολή αποτελεί ουσιαστικά μια έμμεση απάντηση σε αυτή του διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου (διαβάστε εδώ).

Η ανακοίνωση έχει ως εξης:

"Στην επιστολή που απέστειλε προς τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου και δημοσίευσε ο ΔΕΔΗΗΕ, αναφέρεται αναλυτικά στο πραγματικό γεγονός της διακοπής λειτουργίας του Αντλιοστασίου Όμβριων (2ΑΟ) την 22-10-2016. Οι αναφορές και η καταγραφή όλων των γεγονότων, από τον αξιότιμο Διευθυντή Περιοχής Αγρινίου του ΔΕΔΗΗΕ, είναι ακριβείς και αποδίδουν τα πραγματικά γεγονότα. Έτσι διαψεύδονται όσοι μπορεί να θεωρούσαν ως δικαιολογία τα λεγόμενα περί ηλεκτρολογικής βλάβης του Αντλιοστασίου 2ΑΟ. Ο κος Διευθυντής σαφώς αναφέρεται στο γεγονός, «ότι συμβαίνουν περιστασιακές βυθίσεις, διακυμάνσεις και διακοπές της τάσης, καθώς και μεταβατικές ή περιστασιακές υπερτάσεις που μπορούν να προκαλούνται από χειρισμούς ή βλάβες στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών ή του δικτύου διανομής, από κεραυνούς, παρεμβάσεις τρίτων η άλλα εξωτερικά αίτια, από την λειτουργία συσκευών καταναλωτών κλπ».

Αυτό ακριβώς υπαινίχτηκε ο κος Δήμαρχος με τον δικό του τρόπο, μιας και δεν είναι ηλεκτρολόγος, προσπαθώντας να αποδώσει τα γεγονότα όπως του τα μετέφερε ο έμπειρος Προϊστάμενος του Τμήματος Εξοπλισμού και Έργων Επεξεργασίας της ΔΕΥΑΜ κος Οδυσσέας Δενδρινός.

Σύμφωνα με τον κο Δενδρινό, η βλάβη στο Αντλιοστάσιο 2ΑΟ εντοπίστηκε στον Ηλεκτρικό Πίνακα Μέσης Τάσης από κεραυνό που έκαψε μία ασφάλεια και έβαλε σε λειτουργία την ασφάλεια γραμμής της ΔΕΔΗΗΕ. Ο ίδιος ανέφερε, ότι την ημέρα εκείνη εκδηλώνονταν συνεχώς βυθίσεις τάσης με συνέπεια οι διατάξεις αυτόματης προστασίας των αντλιών να θέτουν τις αντλίες σε όλα τα αντλιοστάσια για αρκετά λεπτά εκτός λειτουργίας. Εξ άλλου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής του Αντλιοστασίου 2ΑΟ, στην περιοχή αυτή επικράτησαν έως και την 15.00 μεταμεσημβρινή ώρα, διακοπές ρεύματος, με συνέπεια να καθυστερήσει η ομαλή λειτουργία του Αντλιοστασίου 2ΑΟ.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε προκειμένου να καταγραφεί και η δική μας τεχνική μαρτυρία, χωρίς πρόθεση να επιρρίψουμε την ευθύνη στο προσωπικό της ΔΕΔΗΗΕ, το οποίο δεν ευθύνεται σε τίποτα, το σεβόμαστε και με το οποίο η ΔΕΥΑΜ συνεργάζεται ομαλά και σε άριστο κλίμα. Εξ άλλου τα ακραία φυσικά φαινόμενα και οι υποδομές είναι θέματα που δυστυχώς θα μας απασχολούν και στην συνέχεια και απαιτείται να γίνουν πολλά.

Η ΔΕΥΑΜ περιέγραψε αναλυτικά σε τεχνικό κλιμάκιο του ΥΠΟΜΕΔΥ τα προβλήματα και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες και έργα.

Στην ίδια κατεύθυνση, παρέδωσε μέσω του Δήμου στο Τεχνικό Κλιμάκιο, Προϋπολογισμό Εργασιών που φτάνει τα 1.830.000€ και περιλαμβάνει την ανανέωση των αντλιών όλων των Αντλιοστασίων Όμβριων, την εγκατάσταση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, Μετασχηματιστών, Ηλεκτρικών Πινάκων σε όλα τα Αντλιοστάσια Όμβριων και Ακαθάρτων, τις επισκευές, βελτιώσεις και επεκτάσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, την ολοκλήρωση του Αντλιοστασίου Όμβριων στην Βίγλα, την κατασκευή του προβλεπόμενου νέου Αντλιοστασίου Όμβριων στην περιοχή Μάνας, τον ανασχεδιασμό του αγωγού αποστράγγισης του Αντλιοστασίου Όμβριων στην θέση ΜΟΤΙΒΟ, τις απαιτούμενες μικρές επεκτάσεις του δικτύου όμβριων και τέλος τις απαιτούμενες επισκευές, βελτιώσεις και αυτοματισμούς στα Αντλιοστάσια Ακαθάρτων."