Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Κωστή Στεφανόπουλο


Τον πιο ακέραιο Έλληνα πολιτικό της μεταπολίτευσης, τον Κωστή Στεφανόπουλο θα «αποχαιρετίσουμε» σε λίγη ώρα στο ταξίδι του στην αιωνιότητα.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου και νοσηλευόταν με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, λοίμωξη που αποδείχθηκε μοιραία.
Η είδηση του θανάτου του Κωστή Στεφανόπουλου προκάλεσε θλίψη σε όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Πολιτικοί φίλοι αλλά και αντίπαλοι στα συλλυπητήρια μηνύματά τους υπογράμμισαν και τόνισαν το χαρακτηριστικό, που διέκρινε την πολιτική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου: την εντιμότητα και την ευθύνη στην άσκηση των καθηκόντων του.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε ιδιαίτερες σχέσεις με την περιοχή του Μεσολογγίου καθώς λόγω του επαγγέλματός του είχε αναπτύξει φιλίες τόσο με συναδέλφους του από το Μεσολόγγι, όσο και με πολλούς κατοίκους ως πελάτες του.







Σχέσεις που έγιναν πιο στενές, κατά τη δεκαετή άσκηση των καθηκόντων του, ως Προέδρου της Δημοκρατίας (1995 – 2005) που λάμπρυνε με την ανελλιπή παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ηρωική έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων, τιμώντας όσο κανείς άλλος την τιμή που του είχε αποδοθεί με την ανακήρυξή του, ως επίτιμου δημότη της Ιερής Πόλης.
Ταυτόχρονα, όμως, με αφορμή το γεγονός της ηρωικής Εξόδου,  σε δηλώσεις του από το Μεσολόγγι κάθε χρόνο έστελνε επίκαιρα πολιτικά μηνύματα στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Μάλιστα από την αρχή της θητείας του και ύστερα από σχετικό αίτημα του τότε δημάρχου Μεσολογγίου Τάκη Παλκογιάννη καθιερώθηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας της Προεδρικής Φρουράς στην πομπή της εικόνας της Εξόδου.
Το 2004 ήταν η τελευταία χρονιά,  που ο Κωστής Στεφανόπουλος συμμετείχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Γιορτές Εξόδου, αξίζει να θυμηθούμε τι είχε πει τότε, απαντώντας σε προσφώνηση του δημάρχου Μεσολογγίου Γιώργου Πρεβεζάνου, στο επίσημο γεύμα του δήμου.
«Ο Κ. Στεφανόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους να μην επηρεάσει μόνο το συναίσθημα την όποια απόφασή τους στο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη του σχεδίου Ανάν.
«Όσοι πάρουν τη σχετική απόφαση και αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες θα χρησιμοποιήσουν ασφαλώς πολλά κριτήρια, τα οποία τα ξέρουν εκείνοι καλύτερα από εμάς. Κριτήρια τα οποία καταλήγουν σε αρνητική και κριτήρια που καταλήγουν σε θετική άποψη και απόφαση. Ήθελα να τους παρακαλέσω» τόνισε με έμφαση ο κ. Στεφανόπουλος, «να μην περιλάβουν μεταξύ αυτών των κριτηρίων ένα και μόνο, το συναισθηματικό, το οποίο βαρύνει πάρα πολύ σ' αυτή την υπόθεση, αλλά το συναίσθημα πολλές φορές κάνει τις σωστές αποφάσεις να παρεκκλίνουν από το στόχο».
«Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποβάλλοντας το συναίσθημα πρέπει να προσδεθούν προς τη μια ή την άλλη άποψη, θα είναι καλό και χρήσιμο με ηρεμία, αποφασιστικότητα και πατριωτισμό να αποφασίσουν για το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον της Ελλάδος» συμπλήρωσε.
Γι' αυτό το μέλλον της Ελλάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε απόλυτα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι η αισιοδοξία του αυτή πηγάζει από δεδομένα του παρελθόντος και της πραγματικότητας. «Αισιοδοξία που στηρίζεται στο Μεσολόγγι, στο ξεκίνημα του ελληνικού έθνους κατά τη νεότερη εποχή μας, για να φτάσουμε σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο» εξήγησε.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος με αφορμή το ότι η παρουσία του στο Μεσολογγίου ως  Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στους κατοίκους του Μεσολογγίου  λέγοντας ότι «δεν τους αποχαιρετά αλλά τους χαιρετά» για να αναφερθεί στη συνέχεια στο πολίτευμα επισημαίνοντας, «τη σπουδαιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος και χαρακτήρισε σοφή τη διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει μόνο δύο θητείες για όσους εκλέγονται στο ύψιστο αξίωμα της πολιτείας».»
Το βέβαιο είναι ότι σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 η Ελλάδα αποχαιρετά τον άνθρωπο που η πολιτική διαδρομή θα μείνει ανεξίτηλη με θετικό και μόνο πρόσημο στη μνήμη όλων αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα για το πως πρέπει και επιβάλλεται να πορεύεται το πολιτικό προσωπικό για να παράγει θετικό και ωφέλιμο έργο για τους πολλούς.