Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Μετά τη μήνυση η ΤΕΡΝΑ αποσύρει τα μηχανήματα που είχε διαθέσει δωρεάν στο δήμο Μεσολογγίου για τον καθαρισμό ρεμάτων;


Παντελώς ακατανόητη και εντελώς άστοχη μπορεί επιεικώς, να χαρακτηριστεί, η κίνηση της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, για τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μεσολόγγι, από την ΤΕΡΝΑ (σ.σ. κατασκευάστρια εταιρεία της Ιόνιας Οδού).
Χωρίς να θέλουμε να διεκδικήσουμε, το ρόλο του «συνηγόρου του διαβόλου», αρχικά πρέπει να πούμε ότι η ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει ένα έργο, σύμφωνα με μελέτη που έχει συνταχθεί, από το υπουργείο Υποδομών και οι περιβαλλοντικοί όροι αυτής ήταν γνωστοί και εγκεκριμένοι, από χρόνια στο δήμο Μεσολογγίου.
Ενδεχομένως, να έχει υπάρξει αστοχία μελέτης, κάτι που συμβαίνει σε πολλά έργα, όμως όλα αυτά τα χρόνια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας κλπ. τι έκαναν; Ειδικά μάλιστα την τελευταία διετία, που η κατασκευή της Ιόνιας Οδού, στο τμήμα της που διέρχεται από τα όρια της πόλης του Μεσολογγίου η νυν δημοτική αρχή σε ποιες ενέργειες προέβη ώστε να εντοπιστούν και να επιλυθούν αυτές οι αστοχίες;



Ταυτόχρονα όμως, από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η ΤΕΡΝΑ στο πλαίσιο της «κοινωνικής ευθύνης» όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα, γενναιόδωρη στάση, σε αιτήματα του δήμου Μεσολογγίου, καθώς σχεδόν καθημερινά διαθέτει υλικά και μηχανήματα, για τις ανάγκες του δήμου, ενώ μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, έχει διαθέσει με το απαραίτητο προσωπικό, για τον καθαρισμό ρεμάτων, χειμάρρων κλπ. 2 εκσκαφείς, 2 JCB, 1 μπουλντόζα βαρέως τύπου και 6 φορτηγά τα οποία και χρησιμοποιούνται βάση υποδείξεων των υπηρεσιών του δήμου.
Από ότι όμως μαθαίνουμε η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα μηχανήματα αυτά ως μια έμπρακτη ένδειξη της ενόχλησής της για την ενέργεια αυτή του δήμου, δηλαδή, της υποβολής μηνυτήριας αναφοράς.
Έτσι σε πρώτη φάση, αφενός δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της εξυγίανσης των ρεμάτων και αφετέρου σε πιθανή εκδήλωση και πάλι έντονων καιρικών φαινομένων, να ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές, της 22ας Οκτωβρίου.
Κι όλα αυτά θα συμβούν από την αψυχολόγητη κίνηση της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς που θα διερευνήσει ΤΙ;