Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Συναρπαστική εμπειρία η παρουσίαση αυθεντικών όπλων του '21 στο σχολείο ιστορίας του "Λιάρου"

Παρουσίαση αυθεντικών όπλων (πιστόλες, τουφέκια, μαχαίρια, σπαθιά) της εποχής της Επανάστασης του 1821, πραγματοποιήθηκε στη 2η Συνάντηση του Σχολείου Ιστορίας του Λιάρου, την Κυριακή 11η Δεκεμβρίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός».

Στην υπέροχη αυτή αίθουσα, την γεμάτη από εικόνες και σύμβολα της Επανάστασης, των Πολιορκιών και της Εξόδου, η μορφή του Εθνικού Ποιητή μας Διονυσίου Σολωμού υποδέχεται κάθε επισκέπτη.

Σε αυτόν τον Πολυχώρο Πολιτισμού, ο Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός» ως οικοδεσπότης καί Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος», φιλοξένησαν ως εισηγητές τα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, του άλλου αδελφού συλλόγου του Λιάρου.

 

Οι Πατρινοί μελετητές της ιστορίας των όπλων έφεραν μαζί τους, και παρουσίασαν στους συμμετέχοντες του Σχολείου Ιστορίας, πλήθος ιστορικών όπλων, πυροβόλων, νυσσόντων και τεμνόντων, μαζί μέ όλα τα παρελκόμενά τους.

Έγινε επίδειξη, με τη συμμετοχή μελών και του «Λιάρου», του τρόπου κατά τον οποίον έφεραν τα όπλα οι Αγωνιστές, οι φουστανελοφόροι και οι βρακοφόροι, στις κατά ξηράν και θάλασσαν πορείες και μάχες, καθώς επίσης και στις εορτές.

Επιδείχθηκαν επίσης και τα άλλα όπλα, των σώμα προς σώμα μαχών, τα μαχαίρια, τα ξίφη, οι πελέκεις.

Αποκορύφωμα της παρουσίασης υπήρξαν οι εκπυρσοκροτήσεις των ιστορικών αυτών πυροβόλων, οι οποίες προσέφεραν πλήρη την εικόνα, οπτική, ακουστική, και όχι μόνον, των μαχών. Ο καπνός και η μυρουδιά της μαύρης μπαρούτης του ᾽21 γέμισαν όλη την αίθουσα!

Τα λόγια πιστεύουμε πως είναι φτωχά για να περιγράψουν την εμπειρία όσων συμμετείχαν. Η επόμενη συνάντηση του Σχολείου Ιστορίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2017.