Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ΠΑΜΕ ΒΑΛΒΕΙΟ!


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός «Πάμε Βάλβειο!» με την ανάδειξη τριών νικητριών έπειτα από κλήρωση στη Βάλβειο Βιβλιοθήκη την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016.
O διαγωνισμός «Πάμε Βάλβειο!» ήταν μια πρωτοβουλία των Φίλων της Βαλβείου Βιβλιοθήκης με σκοπό τη γνωριμία των πολιτών του Δήμου Μεσολογγίου με τη Βάλβειο Βιβλιοθήκη και τις συλλογές της. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, που διήρκεσε από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου, ήταν η επίσκεψη στη Βάλβειο Βιβλιοθήκη, ο δανεισμός ενός βιβλίου και η αποστολή φωτογραφίας του επισκέπτη με το βιβλίο του στο email των Φίλων της Βαλβείου Βιβλιοθήκης.

186 μεμονωμένοι επισκέπτες, 280 μαθητές, 82 δανεισμοί βιβλίων

Συνολικά 186 μεμονωμένα άτομα επισκέφθηκαν τη Βάλβειο στο διάστημα αυτό. Επιπλέον, περισσότεροι από 280 μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν στο ίδιο διάστημα τη Βάλβειο με τα σχολεία τους για να γνωρίσουν τις συλλογές της, να δανειστούν βιβλία και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, μεταξύ άλλων τμήματα της Γ΄ Λυκείου του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου, το ΓΕΛ Ευηνοχωρίου, τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Μεσολογγίου, το Ειδικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου και ομάδες μαθητών του Β΄ Γυμνασίου Μεσολογγίου, για τους οποίους η Βάλβειος άνοιξε κατ’ εξαίρεση μια Κυριακή για να τους υποδεχθεί, καθώς και τα μέλη των Saltsinistas. Έγιναν 82 δανεισμοί βιβλίων και υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό 56 έγκυρες συμμετοχές.
Κλασική λογοτεχνία και ποίηση, αρχαίους έλληνες συγγραφείς, μυθιστορήματα μυστηρίου, αισθηματικά μυθιστορήματα, δοκίμια, μελέτες για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, εκδόσεις για την τοπική ιστορία και κουλτούρα, βιβλία τέχνης και πρακτικής ζωής, παραμύθια, μυθολογία και παιδική λογοτεχνία δανείστηκαν οι επισκέπτες της Βαλβείου αξιοποιώντας το σύνολο των συλλογών της βιβλιοθήκης.



«Η αύξηση της επισκεψιμότητας ήταν θεαματική», λέει ο Μιχάλης Κιτσινέλης, βιβλιοθηκονόμος της Βαλβείου τα τελευταία 33 χρόνια. «Ήρθαν στη βιβλιοθήκη άνθρωποι που είχα να τους δω εδώ από παιδιά». Ο μέσος όρος της επισκεψιμότητας στη Βάλβειο, σύμφωνα με στοιχεία του ιδίου στις αρχές Οκτωβρίου, ήταν 50 άτομα το δεκαπενθήμερο. Ακόμη θεαματικότερη συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα ήταν, υποστηρίζει, η αύξηση των δανεισμών, καθώς οι δανεισμοί ήταν πολύ περιορισμένοι «οι χρήστες της Βαλβείου ήταν κυρίως επισκέπτες, δεν μιλάμε για δανεισμούς. Τώρα, καθώς ο δανεισμός ήταν προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό, πολλοί δανείστηκαν βιβλία, περισσότεροι από όσους έστειλαν τελικά φωτογραφίες».
«Είναι υπέροχο να μπορείς να δανείζεσαι βιβλία γιατί δεν έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία», ήταν το σχόλιο του Χρήστου Καραπαπά, μαθητή της Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Ευηνοχωρίου, στην εκπομπή «Εδώ Μεσολόγγι» της Ασημίνας Σαλαμούρα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου, έπειτα από επίσκεψη γνωριμίας του σχολείου του στη Βάλβειο. «Άλλωστε, το βιβλίο δεν πρέπει να το κρατάς εσύ στο σπίτι σου», συμπλήρωσε ο μαθητής, «πρέπει να το μοιράζεσαι για να μοιράζεται η γνώση».

Ένα ποδήλατο και βιβλία για τις τρεις νικήτριες

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την κλήρωση που έγινε στη Βάλβειο Βιβλιοθήκη την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., παρουσία των Φίλων της Βαλβείου Βιβλιοθήκης, του βιβλιοθηκονόμου Μιχάλη Κιτσινέλη και συμμετασχόντων στον διαγωνισμό. Τρεις μικροί αναγνώστες τράβηξαν τους τυχερούς λαχνούς που ανέδειξαν κατά σειρά νικήτριες την Ευαγγελία Μανθάτη, που κερδίζει το πρώτο έπαθλο, ένα ποδήλατο Orient ελληνικής κατασκευής, τη Μαρία Θεοφιλάτου, δεύτερη νικήτρια, και την Άννα Τσικνιά, τρίτη νικήτρια, που κερδίζουν πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων το γαλλικό θρίλερ για τον ισλαμικό φονταμενταλισμό «Η συριακή διαθήκη» (Πόλις, 2016) του Μπαρούκ Σαλαμέ, τα συγκινητικά μυθιστορήματα «Η αποικία της λήθης» (Ψυχογιός, 2016) της Κλαίρης Θεοδώρου και «Κάποτε στη Σαλονίκη» (Ψυχογιός, 2016) της Μεταξίας Κράλλη, τα ποιήματα του Μανώλη Γλέζου «Στα κυκλαδονήσια η αίσθηση στο φως στιχουργεί» (Gutenberg, 2015) και τις ιστορίες από την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα «Ο 13ος άθλος του Ηρακλή» (Εστία, 2014) του Γιάννη Παλαιολόγου.
Σε ανακοίνωση των «Φίλων της Βαλβείου» με αφορμή την ολοκλήρωση της δράσης τονίζεται: «Οι Φίλοι της Βαλβείου Βιβλιοθήκης συγχαίρουμε τις τρεις νικήτριες και ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, όσους πρόσφεραν εθελοντικά εργασία για τη διεξαγωγή του, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μεσολογγίου και τα τοπικά ΜΜΕ για την επικοινωνία, τους Saltsinistas για την υποστήριξη, και το κατάστημα motociclo για την προνομιακή τιμή στην οποία μας προσέφερε το ποδήλατο-έπαθλο του διαγωνισμού.
Ξεχωριστά και ιδιαιτέρως ευχαριστούμε και τιμούμε εκείνους τους οραματιστές εκπαιδευτικούς των σχολείων του δήμου, πραγματικούς λειτουργούς της παιδείας, που επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη με τους μαθητές τους παραδίδοντας πρακτικά και ουσιαστικά μαθήματα φιλαναγνωσίας και μύησης των μαθητών στην κουλτούρα της βιβλιοθήκης και στον πολιτισμό του βιβλίου. Οι Φίλοι της Βαλβείου Βιβλιοθήκης θα χαρούμε να έχουμε τη συμμετοχή τους και την ενεργό συνεργασία τους στις επόμενες δράσεις που ετοιμάζουμε.
Οι Φίλοι της Βαλβείου Βιβλιοθήκης Μεσολογγίου ευχόμαστε σε όλους τους δημότες και φίλους του βιβλίου καλές γιορτές, υγεία και χαρές για το 2017!»