Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

"ΔΕΟΣ" για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αιτωλοακαρνανίας που για πρώτη φορά προβάλλονται στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"


«Δέος» η μοναδική λέξη που μπορεί να προσδιορίσει το συναίσθημα που σε κυριαρχεί επισκεπτόμενος, την περιοδική έκθεση «Διαχρονικό ταξίδι στην Ιόνια Οδό – Ο θησαυρός των ευρημάτων της»  που εγκαινιάστηκε,  χθες, στη «Διέξοδο», ανοίγοντας η αυλαία των εκδηλώσεων για την 191η επέτειο της ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Το μοναδικό αυτό συναίσθημα προκύπτει, τόσο από το εύρος των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όσο κυρίως από την υποδειγματική μουσειολογική προβολή τους, στο ιστορικό μουσείο της «Διεξόδου». Κάτι που αποδεικνύει ότι η περιοχή είχε παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει μέλλον.
Κι αυτό διότι στους χώρους της «Διεξόδου» παρουσιάζονται εκατοντάδες ευρήματα της μεγαλύτερης σε εύρος και ταυτόχρονα, της πιο σύντομης σε χρόνο, αρχαιολογικής ανασκαφής που έγινε στην Αιτωλοακαρνανία. Μια παρουσίαση που συνοδεύεται από επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφικές αποτυπώσεις για την επιστημονική τεκμηρίωση της αξίας των ευρυμάτων, τα οποία άλλωστε έχουν περιληφθεί και σε έναν πολυτελέστατο κατάλογο που εξέδωσε η «Διέξοδος» με την χορηγική υποστήριξη του «Κορδόσειου Κοινωφελούς Ιδρύματος». 




Ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά  μέχρι τα βυζαντινά χρόνια και τα οποία  μαρτυρούν και αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή, τη θρησκεία, τον πλούτο, και το μεγαλείο, της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής.
Τελετουργικά σκεύη, αφιερώματα, κοσμήματα,  νομίσματα, τμήματα τοιχογραφιών, οικιακά σκεύη  και είδη καθημερινής χρήσης είναι μερικά από τα επτακόσια εκθέματα των  «θησαυρών» που προέκυψαν από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν  στις περιοχές  Μακύνειας, Κλόκοβας, Γαβρολίμνης, Καλυδώνας, Αλίκυρνας, Σταμνάς, Στάνου, Αμφιλοχίας, Ανοιξιάτικου κ.λ.π του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τα οποία θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν οι επισκέπτες μέχρι τις 5 Ιουνίου που θα διαρκέσει η έκθεση.
Έτσι, μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, η παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου στο χθεσινό επίσημο ξεκίνημα της έκθεσης, αφού θεωρούμε, ότι το τελικό αποτέλεσμα  αποτελεί γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας, στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας.
Άλλωστε, για ακριβώς αυτό το λόγο, ο ιδρυτής της «Διεξόδου», Νίκος Κορδόσης ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμα του πλήθους που παραστάθηκε στο ξεκίνημα της έκθεσης και της «υψηλής προσκεκλημένης, της ιέρειας της τέχνης και εκπροσώπου του πολιτισμού της χώρας»  όπως χαρακτήρισε την Λυδία Κονιόρδου»   θέλοντας να επισημάνει την αναγκαιότητα μόνιμης προβολής των αρχαιολογικών  αυτών των θησαυρών στην πόλη του Μεσολογγίου, έστρεψε τον λόγο του αποκλειστικά σε αυτή λέγοντας της :
«Ερίτιμη κυρία Κονιόρδου    
Από την Ιερή πόλη της Ελευθερίας, την πόλη του πνεύματος και του πολιτισμού,  
Από αυτόν εδώ τον τόπο, στο οποίο όπου σκάψεις αναβλύζει αίμα και όχι νερό, δεχθείτε τη θερμή μας παράκληση, μια παράκληση γεμάτη σεβασμό και αγάπη για την άμεση προώθηση του θέματος που ακούει στον όνομα  Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου».
Στη λιτή τελετή των εγκαινίων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου, που για μεγάλο διάστημα είχε τη γενική εποπτεία της ανασκαφής και συντήρησης των εκθεμάτων αναφέρθηκε για τα περιεχόμενο της έκθεσης.
Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων για την 191η επέτειο της ηρωικής Εξόδου σημείωσε ότι αποτελούν το απόσταγμα της καλής συνεργασίας του Δήμου με κορυφαίους φορείς, συλλόγους και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ανταποκρίνονται δε, στο ύφος και το επίπεδο ποιότητας που επιβάλλει ο χαρακτήρας των Εορτών Εξόδου, αποτελώντας ένα «ταξίδι» του νου και των συναισθημάτων το οποίο θα οδηγήσει στην κορυφαία στιγμή της Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Τέλος η Λυδία Κονιόρδου απευθύνοντας χαιρετισμό μίλησε για τη διαχρονική αξία που μηνύματος της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι  καθημερινή (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την γραμματεία του Μουσείου (26310 51260 και 6976 643610)




Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας, Ολυμπία Βικάτου