Τρίτη 4 Απριλίου 2017

«Ο Κήπος των Ηρώων, Αέναο Παγκόσμιο Σύμβολο Θυσίας» - Η Εκδήλωση της Βυρωνικής Εταιρείας στις Εορτές Εξόδου 2017


Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, στο κατάμεστο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ενταγμένη στις φετινές Εορτές Εξόδου και υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας.
Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, στο προλόγισμά της εξήρε την θυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων για την λευτεριά και την αξιοπρέπεια τους, και είπε ότι η έκδοση από την Βυρωνική Εταιρεία του τρίγλωσσου ιστορικού Οδηγού για τα Μνημεία του Κήπου των Ηρώων, αποτελεί ελάχιστο φόρος τιμής προς τους αθάνατους αυτούς Ήρωες. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συντελεστές της δημιουργίας του οδηγού, που έκαναν την έκδοσή του πραγματικότητα.


Η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου προλογίζει την εκδήλωση 
Για τον Κήπο των Ηρώων, γι’ αυτό το αέναο παγκόσμιο σύμβολο θυσίας, μίλησαν με γλαφυρό λόγο, η φιλόλογος καθηγήτρια και Κοσμήτορας της Β.Ε.Μ, Πολυξένη Χαραλαμποπούλου,. η οποία ανέπτυξε το ιστορικό της δημιουργίας του Κήπου των Ηρώων και η επίσης φιλόλογος καθηγήτρια και Γεν. Γραμματέας της Β.Ε.Μ, Έλενα Ζαβιτσανάκη,.η οποία αναφέρθηκε στα μνημεία των ηρώων από το Μεσολόγγι, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, καθώς και για τον αέναο παγκόσμιο συμβολισμό της θυσίας τους.
Στην συνέχεια η νεοελληνίστρια φιλόλογος και ποιήτρια, Δρ. Χρυσούλα Σπυρέλη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων στην Περιφέρεια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Μεσολόγγι, έκανε με θαυμάσιο τρόπο την παρουσίαση του τρίγλωσσου Οδηγού για τα Μνημεία του Κήπου των Ηρώων, χρησιμοποιώντας επιστημονικούς όρους και προβάλλοντας ταυτόχρονα διαφάνειες.



Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε, η εκπαιδευτικός και μέλος της Θεατρικής Ομάδας «Πρόβα», Άννα Στεργίου, απέδωσε το ποίημα του Μεσολογγίτη ποιητή Κωστή Παλαμά «Δόξα στο Μεσολόγγι», το οποίο απήγγειλε ο ίδιος ο ποιητής στον κήπο των Ηρώων, κατά την 100ή επέτειο της Εξόδου το 1926.

Αμέσως μετά, η πολυπληθής χορωδία του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Χρήστου Βλαχογιάννη, απέδωσε γνωστά επετειακά τραγούδια, που συγκίνησαν το ακροατήριο. Στο πιάνο συνόδευσε ο Μεσολογγίτης πιανίστας, Αντώνης Βουλιμιώτης.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε με επιτυχία η πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας και μέλος της ΒΕΜ, Παναγιώτα Δακαλάκη.





Στην πολυπληθή αντιπροσωπεία του Δήμου Μεσολογγίου συμπεριλαμβάνονταν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Δημήτρης Μπουσμπουρέλης και η Αντιπρόεδρος, Σοφία Λαναρά, οι Αντιδήμαρχοι, Σπύρος Καρβέλης και Γιώργος Καραπαπάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, Αγαθάγγελος Κότσαλος, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής-Κοινωφελούς Επιχείρησης, Τάσος Σκαρμούτσος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΜΑΜ, Γιώργος Κοντογιάννης, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και η σύζυγος του Δημάρχου, κ. Μαρία Καραπάνου. Υπήρχε εκπρόσωπος επίσης του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νιας , Χρήστος Καζαντζής, ο Σχολικός Σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δρ. Γιώργος Σωτηρακόπουλος, Ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ, Σωτήρης Κωτσόπουλος, Η Πρόεδρος του «Παναγία Ελεούσα» Διονυσία Σαμαντά, καθώς και πολλοί άλλοι Πρόεδροι φορέων και Συλλόγων.

Οι φωτογραφίες είναι του Θωμά Γιαννακόπουλου.