Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Λανθασμένη και εκτός πραγματικότητας η απόδοση "ηθικής αυτουργίας στη διάλυση του ΤΕΙ Μεσολογγίου" στον Μάριο Σαλμά



Με αφορμή τη δίκη 33 πολιτών από το Μεσολόγγι που φέρονται να συμμετείχαν σε επεισόδιά έξω από το ξενοδοχείο «Θεοξένια» πριν από τέσσερα περίπου χρόνια κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης του βουλευτή και τότε υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά και της χθεσινής ανακοίνωσης του π. δημάρχου Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη  που μεταξύ άλλων θεωρεί τον κ. Σαλμά «ως τον ηθικό αυτουργό της διάλυσης του ΤΕΙ Μεσολογγίου» οφείλουμε να σημειώσουμε ως MessolonghiNews κάποιες παρατηρήσεις, ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις:




1. Η δίωξη σε βάρος των 33 πολιτών ασκήθηκε, αυτεπάγγελτα, από τις διωκτικές αρχές και δεν έγινε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του κ. Σαλμά. 

2. Κατά τη διάρκεια της όποιας διαβούλευσης που έγινε τότε για τον καθορισμό της τελικής χωροταξίας των τμημάτων από πλευράς Μεσολογγίου δεν υπήρξε συγκροτημένη και τεκμηριωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα.

3. Την παραμονή της διεξαγωγής της εκδήλωσης του κ. Σαλμά υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και του κ. Παναγιώτη Κατσούλη στην οποία ο τελευταίος του έθεσε τις εξής προτεραιότητες κατά σειρά: α. έδρα του νέου ΤΕΙ το Μεσολόγγι, β. διατήρηση του τμήματος ΤΕΙ στη Ναύπακτο και γ. διατήρηση του γεωπονικού τμήματος στο Μεσολόγγι.

4. Αφότου είχαν «πέσει» τα δακρυγόνα πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση του κ. Σαλμά, εξερχόμενοι του ξενοδοχείου δέχτηκαν λεκτικούς προπηλακισμούς.

5. Σε επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Σαλμάς σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο τρόπος διαφυγής του από το ξενοδοχείο.

6. Πολλοί από τους τότε διαμαρτυρόμενους σήμερα κατέχουν θέσεις ευθύνης, χωρίς όμως δυο και πλέον χρόνια από της ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει υπάρξει κάτι θετικό αναφορικά με την επαναφορά του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι στην προ σχεδίου ΑΘΗΝΑ, κατάσταση.


Χωρίς να θέλουμε να διαδραματίσουμε το ρόλο του «συνηγόρου του διαβόλου» σχετικά με τον χαρακτηρισμό από τον κ. Κατσούλη προς τον κ. Σαλμά «ως ηθικού αυτουργού της διάλυσης του ΤΕΙ», άποψή μας είναι ότι ο κ. Σαλμάς δεν έκανε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ότι έκανε και ο έτερος τότε, κυβερνητικός βουλευτής, Κώστας Καραγκούνης, επομένως για εμάς ο χαρακτηρισμός, θα πρέπει να θεωρείται άστοχος.
Για την ουσία όμως του ζητήματος δεδομένου ότι το ΤΕΙ στο Μεσολόγγι υποβαθμίστηκε κάτι που βιώνει σήμερα η πόλη θεωρούμε ότι η ευθύνη βαρύνει κύρια, την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συνολικά την τότε κυβέρνηση, καθώς το σχέδιο ΑΘΗΝΑ δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι για τη μεταφορά του γεωπονικού τμήματος στην Αμαλιάδα σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ….
Έτσι, η στοχοποίηση, ενός μόνο προσώπου είναι παντελώς λανθασμένη, καθώς για το συγκεκριμένο ζήτημα, δύσκολα θα ξεχάσουμε τα «κροκοδείλια» δάκρυα, στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, από τον Περιφερειάρχη και δημάρχους της περιοχής, οι οποίοι, όμως, κατάφεραν σε βάρος του Μεσολογγίου, να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που λειτουργούν στις περιοχές του.
Όπως επίσης δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός της μη λήψης απόφασης από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, για την χωροταξία των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να δράσει όπως, αυτό ήθελε, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες (Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας κλπ.).
Επομένως για εμάς,  ευθύνες για την συρρίκνωση του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι θα πρέπει να αποδοθούν και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα που δεν επέδειξε την ανάλογη τόλμη με ανάλογα ζητήματα που είχε διαχειριστεί (σ.σ. Εφετείο στο Αγρίνιο, ως υφυπουργός Δικαιοσύνης).
Συνεπώς ο Μάριος Σαλμάς μπορεί να έχει ευθύνες, ως μέλος της τότε κυβέρνησης όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του για τους συνολικούς χειρισμούς στο ζήτημα του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, όμως θεωρούμε, ότι είναι υπερβολικός και εκτός πραγματικότητας ο χαρακτηρισμός του «ηθικού αυτουργού της διάλυσης του ΤΕΙ Μεσολογγίου»….