Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Το "ζεϊμπέκικο" του δημάρχου Μεσολογγίου στην 1η Γιορτή Χελιού! (VIDEO)


Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Μεσολόγγι,  η 1η «Γιορτή Χελιού» που διοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο και η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τους καλλιτέχνες του ρεμπέτικου τραγουδιού Μαριώ και Λάμπρο Καρελά, ενώ συμμετείχαν επίσης οι «Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας» και ο Λαογραφικός Σύλλογος.



Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, σημείωσε πως «Ζούμε σε ένα τόπο όμορφο, παράξενα γαληνεμένο και πλημμυρισμένο από εικόνες και  χρώματα της ίδιας της φύσης που τον δημιούργησε.





Περιδιαβαίνοντας το χρόνο, το Μεσολόγγι αποτέλεσε το αγκυροβόλιο ανθρώπων της θάλασσας, οι οποίοι στην εξέλιξή τους δημιούργησαν σ αυτή τη λωρίδα γης ένα αξιοθαύμαστο πολιτισμό, ανακατεμένο με την αρμύρα των ήμερων νερών της λιμνοθάλασσάς μας.
Η αποψινή λοιπόν γιορτή, έρχεται να καλύψει μια μεγάλη παράλειψη πολλών δεκαετιών, καθώς είναι αφιερωμένη τόσο στο ζωτικό μας χώρο, όσο και στους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ’ αυτόν. Τους ψαράδες μας που  πεισματικά  παραμένουν πιστοί εργάτες της λιμνοθάλασσας, ακολουθώντας σε πολλές περιπτώσεις τα βήματα των γονιών και των προγόνων τους. Είναι οι συμπολίτες μας που κάτω από αντίξοες συχνά συνθήκες, συνεχίζουν μια παράδοση για τον τόπο μας, ένα επάγγελμα που ουσιαστικά αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της τοπικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Τα προϊόντα της εύφορης θάλασσάς μας, αλιεύονται άλλωστε ακόμη με σεβασμό στην φύση και το περιβάλλον που τα δημιούργησε. Κι αυτό, στους σημερινούς καιρούς αποτελεί μια μοναδικότητα.


Φιλοδοξούμε και θέλουμε αυτή η γιορτή να γίνει ένας ακόμη θεσμός για την πόλη μας. Είναι πιστεύω ηθική μας υποχρέωση να ευχαριστήσουμε εδώ, δημόσια, όλους όσους εργάζονται σκληρά προκειμένου η αλιευτική παραγωγή  του τόπου μας να κατακτά με το όνομά της και μόνο τις αγορές του κόσμου. Ξέρουμε καλά ότι οι ίδιοι δεν αμείβονται όπως θα πρεπε γι αυτό. Όμως,  «στη θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήρεμη, στη θάλασσα εκεί την πλατιά, τη μεγάλη», έχουν αφιερώσει την ίδια τους τη ζωή. Τους ευχαριστούμε γι αυτό!»





Οι διοργανωτές της 1ης Γιορτής Χελιού, ευχαριστούν θερμά για την συμβολή στην επιτυχία της εκδήλωσης:
Τους συνεταιρισμούς των ιχθυοτροφείων του Δήμου Μεσολογγίου και τους ελεύθερους αλιείς για τα ψάρια και τα χέλια που πρόσεφεραν
Τον κ. Κουρκουμέλη Ιωάννη – Ιχθυοτροφεία ΣΑΩ
Τις Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ
Τα μέλη των πολιτιστικών Συλλόγων  «Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» και  «Λαογραφικός Σύλλογος» για την βοήθεια τους.
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Αγιος Ιωάννης» Ευηνοχωρίου, με χοροδιδάσκαλο τον Κο Άγγελο Σταμάτη και το Χορευτικό Τμήμα του Κου Καραβασίλη.