Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Μεσολογγίου: Black Out στα μυαλά μας. Λήθη και νοητικοί ακροβατισμοί

 

Με δήλωση της προέδρου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜ, Μαίρης Κατσώτα περιγράφετε το πλαίσιο των λύσεων που προτείνουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον της επιχείρησης και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας.

Στη δήλωσή της η κ. Κατσώτα τονίζει:

"Και αυτή τη φορά στο προσκήνιο η ΔΕΗ σε ατέρμονο πόλεμο με τη ΔΕΥΑΜ. Απειλεί με καταγγελία συμβάσεων την παροχή ηλ. Ρεύματος στις εγκαταστάσεις μας με τρόπο αναίσχυντο και καταδικαστέο. Βέβαια, τα λεφτά της θέλει, αλλά ποιος κοιτάει το ληστρικό τιμολόγιο και τα πανωτόκια που μας φορτώνει?

Μόνο που η κουβέντα όλο και κατευθύνεται προς το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ αφού ακούγεται: «η ΔΕΥΑΜ δεν είναι βιώσιμη».

Και σας ερωτώ, δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση ή δεν είναι οικονομικά βιώσιμη? Μήπως το καφενείο δεν πουλάει αρκετούς καφέδες ή άλλοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που κάποιοι θα βολευτούν αν το κλείσουμε? Και εν πάσει περιπτώσει τι έφταιξε και το μαγαζί δεν πάει? Γιατί χρωστάμε στη ΔΕΗ και πότε δημιουργήθηκε αυτό το υπέρογκο χρέος? Δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς αφού από τον «Καλλικράτη» κάποιοι μας φόρτωσαν το ανεπαίσχυντο αυτό φορτίο. Προφανώς, ήταν πολιτική η απόφαση και έτσι γλύτωσε ο Δήμος την πτώχευση αφού ούτε τα χρέη φορτώθηκε ούτε και τα άλυτα προβλήματα Οινιάδων και Αιτωλικού. Μόνο που πέταξε την καυτή πατάτα στην ΔΕΥΑΜ, ο ίδιος βγήκε από το παρατήριο αλλά δικαιούμαστε να σταυρώνουμε σήμερα την επιχείρηση στο όνομα του χρέους προς τη ΔΕΗ.

Είναι πράγματι σωτηρία να κλείσει η ΔΕΥΑΜ και να γίνει υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου?

Οι ΔΕΥΑ γεννήθηκαν με τον ν 1069/80 μόνο και μόνο επειδή οι δήμοι ήταν ανίκανοι να λειτουργήσουν την ύδρευση, υπολοίπονταν σε έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών και επιτέλους, η Ελλάδα έπρεπε να εναρμονιστεί με τις κοινοτικές οδηγίες. Σήμερα, το 40% του πληθυσμού εξυπηρετείται από ΔΕΥΑ, το 55% από ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και μόλις το 5% από δήμους (μικροί κυριώς πληθυσμιακά).Έργα πάνω από 10 δις συνολικά έχουν εκτελέσει οι ΔΕΥΑ στα 30 χρόνια. Το Μεσολόγγι ήπιε νερό το 1997 όταν η ΔΕΥΑΜ υδροδότησε την πόλη από τον Εύηνο ενώ μέχρι τότε νερό θαλασσινό έφτανε στα σπίτια. Μεγάλη ανακούφιση για το ευαίσθητο περιβάλλον της λ/θ ο Βιολογικός Καθαρισμός και η αναβάθμισή του σε τριτοβάθμια επεξεργασία. Αλλά και πολλά έργα σε τοπικές κοινότητες στις οποίες επεκτάθηκε επί Καποδίστρια και επί Καλλικράτη.

Η γύμνια όμως αυτού του τελευταίου χωρίς το απαραίτητο χρονικό περιθώριο μετάβασης στα νέα σχήματα σε συνδυασμό με την οικονομική αιμορραγία των νοικοκυριών, υποδεικνύουν ως μοναδική λύση το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ? Ε, όχι λοιπόν κύριοι! Δεν υποκύπτουμε σε τέτοιου είδους λύσεις. Η ΔΕΥΑΜ έχει να επιδείξει ένα τεράστιο έργο από το 1993 έως σήμερα. Ειδικότερα, μετά το 2011 κατορθώσαμε τεράστια βήματα στις περιοχές που επεκταθήκαμε, ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας παρά τα προβλήματα (έλλειψη προσωπικού, μισθολογικές μειώσεις, άρνηση από τους κατοίκους να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους), είμαστε πολύ περήφανοι για τις «μάχες» που δώσαμε με το χρόνο και τα δυσεπίλυτα προβλήματα και δεν τα χαρίζουμε σε αυτούς που με ιταμότητα ήρθαν ως σωτήρες, αναζητώντας τις αμοιβαία επωφελείς λύσεις ενώ είχαν έτοιμα τα πλεονεκτήματα των επικρατέστερων σεναρίων (κλεισίματος).

Η χρεωκοπία της επιχείρησης δεν είναι οικονομική, αλλά χρεωκοπία κάθε αξίας, κάθε έννοιας ισονομίας, ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών. Απαξίωση του έργου μας και των αγωνιών μας. Η διαχρονικά καταγεγραμμένη ψηφοθηρική και πελατειακή πολιτική των διοικήσεων και των αιρετών, η καταστρατήγηση των κανονισμών και νόμων, δημιουργούν τις βάσεις για την απαξίωση κάθε είδους υπηρεσίας (επίκαιρη και η απάντηση του Σωματείου ΟΤΑ «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλεία μας»). Το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει (βλέπε πρώην Δήμος Αιτωλικού αλλά και άλλους δήμους) και η επανασύστασή του μόνο προσωπικές εξυπηρετήσεις μπορεί να ικανοποιήσει. Ψέματα?.

Ποιό είναι το συμφέρον όλων μας? μια ΔΕΥΑ εγνωσμένου κύρους, επανδρωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ή μήπως είναι η διαγραφή τελών και η κατά προτεραιότητα, εξυπηρέτηση αιτημάτων φιλικά προσκήμενων?

Στόχος μας είναι μια ΔΕΥΑ που να πρωτοπορεί, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της βιώσιμης και ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαλεία για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, προσωπικό που να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και την 24-ωρη λειτουργία της επιχείρησης, προγράμματα ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συμμετοχικός διάλογος με φορείς και πολίτες αυτού του τόπου. Το Μεσολόγγι, λόγω γεωμορφολογίας, να γίνει πόλος έλξης ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας για την έρευνα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων, να οχυρωθεί η πόλη και ο κάμπος, να προστατευτεί ο υδατικός πλούτος.

Κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο των πολιτικών σκοπιμοτήτων και της αβελτηρίας των διοικούντων. Δεν υιοθετούμε την αυτιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας που δίνει έμφαση στην ικανοποίηση ατομικών συμφερόντων και επιβραβεύει τη μετριότητα, καταρρακώνοντας τις πραγματικές αξίες. Οι καιροσκόποι, που σαν αρπακτικά έρχονται στο προσκήνιο, αφού βρίσκουν έδαφος λόγω των δομικών αδυναμιών και των ελλείψεων που διαχρονικά χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, καταβροχθίζουν ότι με κόπο έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα τους αφήσουμε!

Οι πραγματικές λύσεις που πρέπει να αποτελέσουν και τη βάση για την συζήτηση της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΜ δεν είναι άλλες από:

1. Κούρεμα του χρέους προς τη ΔΕΗ 50% και επιχορήγηση του μηνιαίου κόστους έως ότου αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Μεσολογγίου και όπου αλλού χρειάζεται (ενδεικτικα Ευηνοχώρι, Αγιος Γεώργιος όπου υπάρχουν μελέτες)

2. Εξωδικαστικό συμβιβασμό με Ελληνικές Αλυκές ΑΕ και το κράτος που κατέχει το 55% των μετοχών να αναγνωρίσει άμεσα το διεκδικούμενο ποσό (1.500.000€) αλλά και την ετήσια δαπάνη των αντλιοστασίων όμβριων

3. Βεβαίωση οφειλών από λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης στην εφορία

4. Αποτελεσματική διαχείριση μη ανταποδοτικού νερού που περιλαμβάνει:

-Πραγματικές ή φυσικές απώλειες (διαρροές) με αντικαστάσεις δικτύων και σύστημα τηλεμετρίας για την παρακολούθηση τους όλο το 24-ωρο

-φαινομενικές ή εμπορικές απώλειες (ανακριβείς μετρήσεις, σφάλματα χειρισμού, παράνομες συνδέσεις) με συνεργείο εντοπισμού αλλά και εκστρατειών για να γίνει συνείδηση όλων ότι η λαθραία χρήση νερού είναι ένα έγκλημα κατά των ίδιων, των παιδιών τους και των συμπολιτών τους που επωμίζονται το κόστος για τις δικές τους ανομίες.

- Τιμολογούμενο νερό που δεν εισπράτεται ενώ χρησιμοποιείται, με ενημερώσεις και διακοπές υδροδότησης γιατί το νερό είναι ανταποδοτικό και γιατί είναι άδικο αυτοί που είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους να επωμίζονται αυτούς που σφυρίζουν αδιάφορα

-νόμιμη κατανάλωση που δεν τιμολογείται (κτίρια δήμου, άρδευση κλπ) για τα οποία ο δήμος πρέπει να πληρώνει αναγνωρίζοντας και αυτός την υποχρέωση του

5. Πρόσληψη εξειδικευμένου-τεχνικού προσωπικού για να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες

6. Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού ώστε να διασφαλίζεται και η καλή λειτουργία τους αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων

7. Σχέδα Ασφάλειας του Νερού, Ζώνες Προστασίας όλων των σημείων υδροληψίας σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτ. Ελλάδας

8. Επενδυτικά σχέδια για παραγωγή ενέργειας (φωτοβολταϊκά), τη διαχείριση λυματολάσπης (βιομηχανία, γεωργία), εμφιάλωση νερού κα.

Για όλα τα παραπάνω αξίζει να συζητήσουμε. Το χρέος προς τη ΔΕΗ μπορεί να διευθυτηθεί εάν καταφέρουμε να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα (χωρίς να αυξήσουμε το τιμολόγιο αντιγράφοντας τη ΔΕΗ). Το είπε και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το 2014, «το χρέος είναι βιώσιμο». Και αν η ΔΕΗ δεν δέχεται τον διακανονισμό που προτείνουμε τότε να πάμε στα δικαστήρια όπως τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών. Είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθούμε. Αν επιμένετε να κλείσει η ΔΕΥΑΜ, κλείστε πρώτα τα ΝΠΔΔ του δήμου που κατατρώνε τον κορβανά του και μετά σκεφτείτε να βάλετε χέρι στην ύδρευση-αποχέτευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΗΝΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΔΕΥΑΜ

Οι ΔΕΥΑ, όλα αυτά τα χρόνια, κατάφεραν να καταξιωθούν και σήμερα αποτελούν τους βασικούς φορείς διαχείρισης των υδατικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αφήστε μας λοιπόν να κάνουμε τη δουλειά μας, βοηθήστε είτε ως πολιτικοί είτε ως πολίτες να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος και να χτίσουμε με αξιοπιστία και σεβασμό τα θεμέλια για το αύριο του τόπου μας και των παιδιών μας. Να φωνάξουμε πιο δυνατά από την ηχηρή απουσία της πολιτικής βούλησης για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που, αν μη τι άλλο, δεν δημιουργήσαμε εμείς!!!"