Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

«Δυο αναπάντητα ερωτήματα, ένα ψήφισμα και στη μέση μια Κυρία(ΔΕΥΑΜ)»


Γράφουν οι Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και Σπύρος Διαμαντόπουλος
Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 12-6-2017 παρουσία σχεδόν όλων των δημοτικών συμβούλων και της Βουλευτού κυρίας Μαρίας Τριανταφύλλου, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο, και με αφορμή ενημέρωση που έκανε ο κ.Δήμαρχος αλλά και ένα ψήφισμα* που καταθέσαμε προκειμένου να στηρίξουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο τη ΔΕΥΑΜ, έγινε συζήτηση για τη ΔΕΥΑΜ.
Η συζήτηση κατέληξε καταρχήν να μην γίνει δεκτό το ψήφισμά μας, με ψήφους 13-16, γιατί απλά ο κ. Δήμαρχος, ενώ συμφωνούσε με την ουσία του ψηφίσματος, επέβαλλε στους συμβούλους της πλειοψηφίας να μην το ψηφίσουν (Εσείς συνάδελφοι συμφωνείτε;).
Το μόνο σχόλιο που γίνεται εδώ είναι ότι είναι έξω από τη δική μας λογική ένας Δήμαρχος σε ψήφισμα στήριξης Δημοτικής Επιχείρησης και όταν συμφωνούμε επί της ουσίας να το απορρίπτει μόνο και μόνο επειδή δεν το πρότεινε εκείνος. Κρίμα!
Η μίνι και άτυπη συζήτηση-ενημέρωση μας δημιούργησε περισσότερες απορίες από αυτές που έλυσε. Δηλαδή,



1) Ο κ. Δήμαρχος πάει το θέμα ένα ακόμη μήνα πίσω. Τι περιμένει άραγε; το ίδιο έκανε και μερικούς μήνες πριν στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
2) Ο κ. Δήμαρχος μας κατέθεσε στην ενημέρωση αλλά και στην ερώτηση του συμβούλου κ. Τέγα ότι η μελέτη βιωσιμότητας έχει ανατεθεί. Ο  δ/ντής της επιχείρησης κ.Σταματάτος εγγράφως στις 9-6-2017(δηλαδή τρεις μέρες πριν) μας είπε ότι : «Στο ερώτημα αν έχει ανατεθεί μελέτη βιωσιμότητας για την ΔΕΥΑΜ, η απάντηση είναι αρνητική καθ' όσον δεν υπάρχει σχετική απόφαση, ούτε καν συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης......». Τι ακριβώς συμβαίνει τελικά;
3) Μια ακόμη αντιπαράθεση στο συμβούλιο ήταν αυτή του Δημάρχου με την κ. Τριανταφύλλου η οποία είπε ότι τα στοιχεία που έχει από τη ΔΕΗ είναι ότι η ΔΕΥΑΜ δεν είναι συνεπής σε αντίθεση με αυτά που έλεγε ο κ. Δήμαρχος επικαλούμενος στοιχεία της ΔΕΥΑΜ. Τελικά τι ισχύει? Και γιατί η ΔΕΗ επιμένει να προχωρήσει σε διακοπές αν οι λογαριασμοί πληρώνονται κανονικά;
Ειλικρινά δεν έχουμε καταλάβει τι θα αλλάξει σε ένα μήνα που θέλει ο κ.Δήμαρχος να συζητηθεί το θέμα, αντιθέτως ο πολύτιμος χρόνος που διαρκώς χάνεται, μήνες τώρα, μπορεί να αποφέρει προδικασμένα γεγονότα.
Για τους λόγους αυτούς καλούμε άμεσα
1.    Την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο θα παρευρίσκονται για ενημέρωση του Σώματος τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΜ όσο και το Σωματείο Εργαζομένων τους.
2.    Τη Διεύθυνση της ΔΕΥΑΜ άμεσα να αποστείλει στους δημοτικούς συμβούλους όλα τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, καθώς και τεκμηριωμένες θέσεις τόσο για τις παθογένειες που μαστίζουν την επιχείρηση όσο και για τις λύσεις που καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή τη λειτουργία της επιχείρησης.
3.    Τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜ να πάρουν θέση δημόσια, κάτι που δεν έκαναν χθες, ως έχοντα την άμεση και πιο κοντινή εικόνα των πραγμάτων.
4.    Τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους αφού επεξεργαστούν τα στοιχεία να πάρουν σαφή θέση στο επερχόμενο ή έκτακτο συμβούλιο με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δημοτών.

ΥΓ. Καμία πρόταση ή θέση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή εφόσον εκείνη δε στηρίζεται σε τεκμηριωμένη βάση και την αντίστοιχη κείμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜ. Καμία πρόταση δεν είναι αποδεκτή αν απλά εξασφαλίζει παράταση χρόνου ή κάποιων χρόνων. Δρομολόγηση ουσιαστικής και βιώσιμης λύσης εδώ και τώρα τόσο σε θέματα οικονομικά-εισπραξιμότητας όσο και σε τεχνικά-δικτύων-εξοικονόμησης υδάτινων πόρων και ενέργειας. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.


*                                                                                                                                                   Μεσολόγγι 12.6.2017

Πρόταση Ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου των δημοτικών συμβούλων κ. Γιαννόπουλου Κωνσταντίνου και κ. Διαμαντόπουλου Σπυρίδων υπέρ της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου και των προβλημάτων που την ταλανίζουν.

«Η ΔΕΥΑΜ διανύει σήμερα μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας της. Η επιχείρηση επλήγη σημαντικά από τις διοικητικές αλλαγές του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» αλλά και από την έλλειψη συνδρομής της ελληνικής πολιτείας σε ζητήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επιχείρηση τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Με αίσθημα ευθύνης καλούμε :

1) Την Ελληνική Πολιτεία να κάνει το χρέος της, να πράξει τα αυτονόητα, χρηματοδοτώντας έργα υποδομών που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, διευκολύνοντας την επίλυση της διαφοράς με τις «Ελληνικές Αλυκές», ρυθμίζοντας το χρέος της ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ, και δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση να βεβαιώνει στη ΔΟΥ χρέη δημοτών όπως έχει κάνει με πολλές άλλες ΔΕΥΑ στο Νομό μας και σε όλη την Ελλάδα.

2) Τους δημότες να σκεφτούν ότι η ΔΕΥΑΜ είναι πάνω από πρόσωπα, προσφέρει υπηρεσίες ανταποδοτικές και η εύρυθμη λειτουργία της είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Δημόσια Υγεία. Καλούμε όλους τους δημότες σε κάθε σημείο του Δήμου να στηρίξουν την προσπάθεια έμπρακτα πληρώνοντας ή διακανονίζοντας τις οφειλές τους, δηλώνοντας τις αδήλωτες παροχές τους ή και τις διαρροές που υπάρχουν παντού. 

Οι δύο παραπάνω συνισταμένες λειτουργώντας ταυτόχρονα θα προσφέρουν σε όλους φθηνό και ασφαλές νερό σε σχετικά μικρό βάθος χρόνου. Άλλωστε σε μια πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί από όλους, αιρετούς και απλούς δημότες. Ταυτόχρονα να αφήνονται οι υπηρεσιακοί ελεύθεροι να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους και κανονισμούς  αλλιώς οι συνέπειες σε βάθος χρόνου θα είναι ολέθριες και οι ευθύνες τεράστιες και με ονοματεπώνυμο».

Στηρίζουμε έμπρακτα τη ΔΕΥΑΜ στη διαχείριση των προβλημάτων της σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία γιατί έτσι επιτάσσει το συμφέρον των Δημοτών».

Το παρόν θα δημοσιευτεί μετά τη ψήφισή του στις ιστοσελίδες του Δήμου και ΔΕΥΑΜ, στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και θα αποσταλεί στους δημότες με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜ.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος                                                      Διαμαντόπουλος Σπυρίδων