Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Το "επικίνδυνο" σενάριο της διάλυσης της ΔΕΥΑΜ...

Γιατί δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην συνεδρίαση της διαπαραταξιακής για τη ΔΕΥΑΜ ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης Σπύρος Σταματάτος;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεταιη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου αφού κατά πάσαπιθανότητα, εκτός ημερησίας διάταξης θα συζητηθεί, το ζήτημα που έχει ανακύψειμε τη ΔΕΥΑΜ, σχετικά με τις οφειλές της στη ΔΕΗ.

Την περασμένη εβδομάδα για τοζήτημα έγινε συνεδρίαση της διαπαραταξιακής παρουσία της βουλευτούΑιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Τριανταφύλλου,αλλά απουσία των επικεφαλής τεσσάρων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, Π.Κατσούλη, Ν. Μουρκούση, Π. Παπαδόπουλου και Γ. Τέγα που με κοινή τους δήλωσηεξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στοζήτημα, ενώ ερωτηματικά προκάλεσε τογεγονός ότι στην σύσκεψη δεν κλήθηκε να παραστεί ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΜ,Σπύρος Σταματάτος!




Επιπρόσθετα, οι δημοτικοίσύμβουλοι και πρώην αντιδήμαρχοι, ΚωνσταντίνοςΓιαννόπουλος και Σπύρος Διαμαντόπουλοςμε κοινή τους δήλωση αφενός ζήτησαν, την συζήτηση του θέματος, στο σημερινόδημοτικό συμβούλιο και αφετέρου έθεσαν τα εξής ερωτήματα:

1) Έχει ανατεθεί η μελέτηβιωσιμότητας που αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοτικό Συμβούλιο; Αν ναι σε ποιομελετητή και με τι χρονοδιάγραμμα;

2) Ζητούνται στοιχεία από τη στιγμή που η ΔΕΥΑΜανέλαβε και τις τρεις δημοτικές ενότητες:

α) για την εισπραξιμότητα τηςΔΕΥΑΜ . Στοιχεία ανά μήνα και ανά δημοτική ενότητα σε ποσοστά και σε απόλυτανούμερα.

β) για τον αριθμό τωνυδρομέτρων ανά εξάμηνο και των πιστοποιημένων υδρομέτρων

γ) για τις διακοπές που κάνειη ΔΕΥΑΜ ανά μήνα και ανά δημοτική ενότητα.

δ) για τα ποσά που δίνονταιστη ΔΕΗ ανά μήνα.

ε) για το προσωπικό της ΔΕΥΑΜμε βάση τις ειδικότητες τους.

στ) για ποια επικοινωνιακή καμπάνιαέγινε ή σχεδιάζεται να γίνει ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα.

 

Ως MessolonghiNews απόμια πρώτη προσέγγιση του ζητήματος και των λύσεων που προτείνονται με βάσηπληροφορίες που συλλέξαμε θα σταθούμε στη λύση που «κυοφορείται», ως «σωτηρία», αυτή της διάλυσης της ΔΕΥΑΜ και της σύστασης Διεύθυνσης Ύδρευσης στοοργανόγραμμα του δήμου.

Πρόκειται κατά την άποψή μας, γιαμια «καταστροφική» και «επικίνδυνη» λύση, που εκπορεύεται καθαρά απόμικροπολιτικά κίνητρα και που και ο πλέον αδαής μπορεί, να κρίνει ότι η διάλυση και η επανασύσταση από την αρχή μιας υπηρεσίας, κάθεάλλο παρά προβλήματα λύνει, αλλά αντίθετα δημιουργεί… Και όταν αυτή ηυπηρεσία είναι υπεύθυνη, για το αγαθό της ζωής, που είναι το νερό, τότε γίνεταιαντιληπτό το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το σενάριο.

Για να γίνουμε πιο σαφείς σχετικάμε τη «μικροπολιτική», αυτή έχειονοματεπώνυμο και αφορά το ζήτημα της τιμολόγησης υδρομέτρησης και της είσπραξης της, στο Αιτωλικό.

 

 

Επειδή το θέμα είναι βέβαιο, ότιθα έχει και συνέχεια θα επανέλθουμε, με την παράθεση επιπλέον στοιχείων, ενώστη συνέχεια παραθέτουμε τις ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα της συνεδρίασης τηςδιαπαραταξιακής την περασμένη Τρίτη 6/6 καθώς και την ανακοίνωση της αντιπολίτευσηςγια το ίδιο θέμα.



Συνεδρίασε η Διαπαραταξιακή επιτροπή για τις οφειλές της ΔΕΥΑΜ προς τηΔΕΗ Α.Ε.

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΔιαπαραταξιακήςΕπιτροπής, την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ΝίκοςΚαραπάνος, αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ Α.Ε.

 

Στην σύσκεψη, μετά από συζήτησηκαι κατάθεση προτάσεων, αποφασίσθηκε από το Δήμαρχο Ν. Καραπάνο και τουςεπικεφαλής των συνδυασμών – δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν Κων/νοΑντωνίου, Θεόδωρο Μαργαρίτη και Δ. Μακρή:

 

1) Να ζητηθεί άμεση συνάντηση μετους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος& Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

 

2) Να ζητηθεί η διαγραφή τουχρέους προς τη ΔΕΗ στο μέρος των τόκων και του ανατοκισμού, με ταυτόχρονηρύθμιση καταβολής του κεφαλαίου σε αριθμό δόσεων που θα είναι εφικτό ν’ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑΜ.

 

3) Να ζητηθεί η κατάργηση ήμείωση του ΦΠΑ 24% ώστε ν’ αποδίδεται από την εξοικονόμηση αποκλειστικά στη ΔΕΗ

 

4) Να απαιτηθεί άμεσα από τιςΕλληνικές Αλυκές Α.Ε. η απόδοση των οφειλών της.

 

5) Να γίνει ένταξη των οφειλώνστο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων.

 

6)Να χρηματοδοτηθούν οιυποβληθείσες προτάσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας από διαρροές δικτύων.

 

7) Να ζητηθεί άμεσα νομοθετικήρύθμιση για λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών προς τη ΔΕΥΑΜ μέσωΔ.Ο.Υ.

 

Ο Δήμος Ιερής Πόλης δεν δέχεται καμία «απειλή» για διακοπήηλεκτροδότησης από τον πάροχο, πριν την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία τωνΥπουργείων.

Στην συνεδρίαση επίσηςπαρευρέθηκαν η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, ο αντιδήμαρχος Γ. Καραπαπάς, οπρόεδρος Γ. Κοντογιάννης και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι, οι πρόεδροι των εργαζομένωντου Δήμου Β. Μπαρμπετάκης και της ΔΕΥΑΜ M. Κατσώτα, ο γενικός γραμματέας τουΔήμου Ν. Σολδάτος και ο νομικός σύμβουλος Σπ. Χουλιάρας.

 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

Προς τον Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νικ. Καραπάνο

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Λάβαμε την Παρασκευή 2/6/17 τηνπρόσκλησή σας για σύσκεψη παρατάξεων (για σήμερα 6/6/17) και σας ενημερώνουμεότι αρνούμαστε να καταστούμε συνένοχοι και συμμέτοχοι στην δραματική κατάστασηστην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΜ με δική σας ευθύνη.

 

Όπως σας τονίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ευθύνη των χειρισμώνβαραίνει αποκλειστικά την δημοτική αρχή και οι μέχρι σήμερα ενέργειες σας,υπήρξαν καταστροφικές για την ΔΕΥΑΜ.

 

Η σημερινή συνάντηση είναι «κατόπιν εορτής», έχει επικοινωνιακόχαρακτήρα και δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ όπως ενημερωθήκαμε από την ΔΕΗ δενέχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους του Δήμου για την ρύθμιση και τακτοποίησητων οφειλών της Επιχείρησης.

 

Ενώ η ΔΕΥΑΜ έλαβε μέσω των ληξιπρόθεσμων οφειλών 460.000 ευρώ από τοΠνευματικό Κέντρο και παρ’ότι υπήρχε ρητή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλοτο ποσό να πάει στο χρέος προς τη ΔΕΗ, κάτι τέτοιο με δική σας ευθύνη καιπαρέμβαση δεν υλοποιήθηκε, γιατί πρυτάνευσε η ικανοποίηση «άλλων αναγκών».

 

Είστε προσωπικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε ενδεχόμενη διακοπήυδροδότησης, λόγω των οφειλών προς την ΔΕΗ. Οι δημότες δεν θα πληρώσουν τιςεπιλογές σας και ειδικά εκείνοι, οι πολλοί, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΥΑΜ.

 

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες επίλυσης του προβλήματος, καθ’όσοναποδειχθήκατε ανίκανος να διαχειριστείτε τα μείζονα ζητήματα του Δήμου.

 

Οι επικεφαλής των δημοτικώνπαρατάξεων

 

Μουρκούσης Νικόλαος

 

Κατσούλης Παναγιώτης

 

Παπαδόπουλος Παναγιώτης

 

Τέγας Ιωάννης