Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Το ΔΣ του Ομίλου Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού "Ο Λιάρος" απαντά σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου

Από το ΔΣ του Ομίλου Παραδοσιακής Φορεσιάς και Οπλισμού "Ο Λιάρος" εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφορικά με την 3η αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας προ διμήνου, επίσης το ΔΣ δίνει στη δημοσιότητα και την επιστολή που εστάλη τότε στην εφημερίδα, την οποία και δεν δημοσίευσε αυτούσια ή τμήματά της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

" Λίγες μέρες μετά την 3η Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία και έλαβε ευρύτατη δημοσιότητα προβάλλοντας το Μεσολόγγι στο πανελλήνιο, η τοπική εφημερίδα «Αιχμή» δημοσίευσε στις 30 Μαρτίου (φωτό 1) ένα εξαιρετικά προσβλητικό για το Λιάρο κείμενο. Αφήσαμε να περάσουν οι Εορτές της Εξόδου και το Πάσχα και αποστείλαμε την 21η Απριλίου επιστολή - απάντηση στο δημοσίευμα αυτό.

Φωτό 1

Κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η εφημερίδα δεν δημοσίευσε ούτε λέξη από την απάντησή μας, αντιθέτως δε με δεύτερο δημοσίευμα στις 27 Απριλίου (φωτό 2), υπογεγραμμένο με τα αρχικά του εκδότη της, πέραν των προσβλητικών χαρακτηρισμών που χρησιμοποιεί, πληροφορεί εμάς και το αναγνωστικό κοινό πως ο ίδιος διαθέτει πληροφοριοδότες (!) εντός του συλλόγου μας και πως, αν συνεργαζόμασταν μαζί του, θα μας εξασφάλιζε την κάλυψη «από κανάλια όπως ο Αντέννα και ο ΣΚΑΙ». Προφανώς δεν είδε από ποιά Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κανάλια) προβλήθηκε το Μεσολόγγι εξαιτίας της 3ης Αναπαράστασης της Μάχης της Κλείσοβας.

Φωτό 2

Εν πάσει περιπτώσει, επειδή μάλιστα και ο πολύς χρόνος που δώσαμε μετά και το δεύτερο δημοσίευμα δεν απέφερε κάποια επανορθωτική κίνηση της εν λόγω εφημερίδας, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή - απάντηση που είχαμε αποστείλει στον εκδότη της και προωθούμε τη διαμαρτυρία μας αυτή στην ένωση των εκδοτών στην οποία η εφημερίδα ανήκει, ελπίζοντας σε καλύτερη αντιμετώπιση στο μέλλον."

Η επιστολή στην εφημερίδα:

"Με έκπληξη, που τη διαδέχτηκε λύπη, διαβάσαμε το δημοσίευμά της εφημερίδας σας, του φύλλου της 30ης Μαρτίου 2017, το σχετικό με την 3η Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας.

Η έκπληξη αυτή αφορά στην εκ των υστέρων αντίδρασή σας και στις δημόσια και γραπτά διατυπωμένες από εσάς εναντίον μας κατηγορίες περί "μεροληψίας", "σκοπιμότητας", "αδιευκρινίστων κινήτρων", "εμπάθειας", "απαγορεύσεων" και βεβαίως τις νουθεσίες περί "σκηνοθέτη" και περί "καθενός" που "κάνει τον ειδικό".

Σας αναφέρουμε τα ακόλουθα, ήδη γνωστά σε εσάς όταν προβήκατε στο πρόσφατο λυπηρό δημοσίευμα, επιθυμούμε δε τη δημοσίευση της επιστολής μας αυτής μόνον πρός αποκατάσταση της αλήθειας και προς πληροφόρηση των αναγνωστών σας.

Από την 1η Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας ήδη, προσπαθήσαμε να έχουμε καλή συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο να προβάλλει το εγχείρημα αυτό, προς όφελος της Ιερής Πόλης μας.

Ιδρυτικό μέλος του Λιάρου αποτελεί συνεργάτης Μέσων και επαγγελματιών της Ενημέρωσης. Ο ίδιος έχει αναλάβει δωρεάν να συντονίζει, με τα πενιχρά μέσα που διαθέταμε κατ' αρχάς, την κάλυψη της Αναπαράστασης και την προβολή όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε ή συμμετείχε ο Λιάρος.

Το αποτέλεσμα από την πρώτη χρονιά υπήρξε εντυπωσιακό και η δημοσιότητα που έλαβε η Αναπαράσταση προέκυψε εξαιτίας της εργασίας όλων των μελών του Λιάρου και εκείνου και του δικτύου των συνεργασιών που αξιοποίησε ο Λιάρος. Ο ίδιος δε, πάνω στην Κλείσοβα και τα τρία χρόνια, συντονίζει την κάλυψη, φέτος μάλιστα μαζί με τον συνεργάτη μας σκηνοθέτη.

Κατά την 1η Αναπαράσταση, αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο φωτογράφων οι οποίοι στανικώς επιθυμούσαν να επιβούν στο νησί της Κλείσοβας, όχι απλώς αγνοώντας αλλά προσπαθώντας να επιβληθούν στους διοργανωτές.

Αντιμετωπίσαμε και το φαινόμενο συνεργάτη σας φωτογράφου που επέμενε να θεωρεί πως θα είναι καλύτερες οι φωτογραφίες του αν τις έβγαζε γυρίζοντας την πλάτη του και εμποδίζοντας τον Μητροπολίτη, το Δήμαρχο και τον κόσμο να βλέπουν αφού στεκόταν επίμονα μπροστά τους παρά τις παρακλήσεις μας.

Στην 2η αναπαράσταση δώσαμε συνέντευξη τύπου (δεν παρευρεθήκατε) και εκδώσαμε διαπιστεύσεις, ορίζοντας θέσεις συγκεκριμένες για τους φωτογράφους σε ειδική εξέδρα. Και τότε πάλι αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με εικονολήπτη συνεργάτη σας ο οποίος αυθαίρετα επιβιβάστηκε σε γαΐτα και εισέβαλε μεταξύ των εθελοντών που υποδύονταν τους επιτιθέμενους ενώ η Αναπαράσταση είχε ήδη αρχίσει!

Φέτος, από την πρώτη ανακοίνωση που εκδώσαμε και λάβατε και εσείς, ενημερώσαμε όλους πως θα εκδωθούν διαπιστεύσεις για όποιον δημοσιογράφο, εικονολήπτη ή φωτογράφο το ζητήσει, και οι θέσεις τους θα ορισθούν με ευθύνη των διοργανωτών, με σκοπό την ασφάλεια όλων και την ομαλή διεξαγωγή του εγχειρήματος.

Με δική μας ευθύνη καλύφθηκε και η μετάβαση των ενδιαφερομένων στα σημεία που επιθυμούσαν.

Στη συνέντευξη τύπου της 13ης Μαρτίου, στην οποία παρέστη εκπρόσωπός σας, ανακοινώσαμε πως έχει προβλεφθεί πλήρης καταγραφή σε εικόνα της αναπαράστασης, με σκοπό να υπάρξει τηλεοπτική παραγωγή. Αυτό και έγινε με συνεργείο του IONIAN Chanel πάνω και γύρω από το νησί της Κλείσοβας και η προβολή θα γίνει εν ευθέτω χρόνω.

Μετά την φετινή 3η Αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας, και ως αποτέλεσμα της οργάνωσης που είχε αναλάβει το συγκεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου ως επαγγελματίας του χώρου των Μ.Μ.Ε., ξέσπασε καταιγίδα δημοσιότητας, η οποία προέβαλε την Μάχη της Κλείσοβας και το Μεσολόγγι σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θεατές των Μ.Μ.Ε. και του διαδικτύου.

Σας καλούμε να κάνετε αναζήτηση στο Google (την Πέμπτη 20 Απριλίου το απόγευμα υπάρχουν 1330 αναφορές στην 3η αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας, στις πρώτες το CNN) για να δείτε πόσα δελτία ειδήσεων, εκπομπές, δημοσιεύματα εντύπων και αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook κ.λπ.) αναφέρθηκαν στο Μεσολόγγι εξαιτίας του έργου των ανθρώπων που κατηγορείτε.

Πανελλήνια τηλεοπτικά δίκτυα ως και ο διασημότερος διεθνής ιστότοπος ειδήσεων, το CNN, δημοσίευσαν το γεγονός.

Κύριε εκδότη,

όλοι όσοι μας έχουν έμπρακτα υποστηρίξει εθελοντικά τρία χρόνια τώρα - εκατοντάδες συμπολίτες και μή, κι αναμεσά τους εξαίρετοι φωτογράφοι που έρχονται από μακριά για να χαρούν μαζί μας, δεν διατυπώσαν ποτέ απαιτήσεις πρωτοκαθεδρίας. Φέτος προσήλθαν, εκτός των άλλων, δύο επαγγελματίες φωτογράφοι από ειδησεογραφικό πρακτορείο και μια Γαλλίδα φωτογράφος

Ερωτούν πάντοτε όλοι ευγενικά ποιά ανάγκη βοήθειας έχουμε και ποιά δυνατότητα μπορούμε να τους παράσχουμε για να λάβουν εικόνες και να προβάλλουν το Μεσολόγγι. Αυτό κάνει και κάθε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης όταν προσέρχεται σε οποιαδήποτε διοργάνωση της οποίας την ευθύνη έχει κρατική ή αυτοδιοικητική αρχή, σωματείο, ομάδα ανθρώπων ή ένα πρόσωπο: ερωτά και κινείται κατά τις οδηγίες των διοργανωτών.

Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για την αναπαράσταση της Μάχης της Κλείσοβας την έχει ο Λιάρος και οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι οι εθελοντές και οι συνεργάτες που επιλέγει, πράγμα που συμβαίνει για οποιονδήποτε φορέα έχει την ευθύνη μιας διοργάνωσης.

Σας ενημερώνουμε δε πως ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Πνευματικό Κέντρο του και ο Εμπορικός Σύλλογος δεν διέθεσαν το παραμικρό ποσό στον Λιάρο, αλλά ανέλαβαν να καταβάλουν, απευθείας στους επαγγελματίες που προσέφεραν προϊόντα και υπηρεσίες, τις δαπάνες της διοργάνωσης.

Τέλος, θα αναφέρουμε προς πληροφόρησή δική σας και των αναγνωστών σας και το εξής: κάθε ενδιαφερόμενος να προβάλλει θετικά το Μεσολόγγι μπορεί να ζητήσει και να λάβει από το Λιάρο δωρεάν οπτικό υλικό, το οποίο έχει παραχθεί από την εργασία μελών μας φωτογράφων και εικονοληπτών, και έχει διατεθεί σε μας.

Αυτό έπραξαν, εκτός των άλλων, και οι υπεύθυνοι του τρίωρου αφιερώματος της ΕΡΤ3 στο Μεσολόγγι, την Παρασκευή 23 Μαρτίου.

Ελπίζοντας σε καλή μελλοντική συνεργασία,

το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος»."