Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Εντείνεται ο προβληματισμός στην κοινωνία του Μεσολογγίου για λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βιόρευστα

Την Τετάρτη 20/9/2017, έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου ημερίδα - συζήτηση για το θέμα της λειτουργίας των εργοστασίων καύσης βιορευστών στο Μεσολόγγι που οργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών «Λιμνοθάλαζζα».
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προσκληθούν φορείς, σύλλογοι και πολίτες ώστε να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα, να τους εκτεθούν τα ευρήματα και τα επιχειρήματά μας πάνω στο ζήτημα της Καύσης Βιορευστών και να βρεθεί ένας τρόπος κοινής δράσης.
Στη γεμάτη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για τις συνέπειες της δημιουργίας μονάδων καύσης βιορευστών, για τις παραλείψεις και τα σφάλματα των μελετών, για την αδιαφορία - έως ύποπτη συνενοχή - αρμοδίων, για τις μέχρι τώρα κινήσεις της πρωτοβουλίας πολιτών «Λιμνοθάλαζζα» καθώς και για τα σχέδια για τη συνέχεια του αγώνα.
Μετά την τοποθέτηση μελών της πρωτοβουλίας, τον λόγο πήραν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.



Αποτέλεσμα της ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε ήταν η κοινή απόφαση να επαναληφθεί η συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη, 27/9, στον ίδιο χώρο, ώστε να έχουν προλάβει σύλλογοι και φορείς να συζητήσουν το θέμα στα διοικητικά τους συμβούλια και να πάρουν επίσημη θέση. Από τη συνάντηση αυτή θα προκύψει ένα κοινό ψήφισμα το οποίο θα παραδοθεί στους αρμοδίους, ενώ κάποιοι εκπρόσωποι συλλόγων υποσχέθηκαν και οικονομική βοήθεια για τις νομικές κινήσεις που έχουν αποφασιστεί.
Επιπλέον, θίχτηκε το θέμα της προσφυγής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο δήμος Μεσολογγίου, ενώ έχει ήδη λάβει δύο αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου (23 Μαρτίου & 31 Αυγούστου) για να στηρίξει την εν λόγω προσφυγή, κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των απαιτούμενων διαδικασιών. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Σπ. Καρβέλης δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα ενημερωθεί για την καθυστέρηση και στην επόμενη συνάντηση υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος.
Επίσης, φορείς, σύλλογοι και πολίτες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις πέρα των νομικών και να συμμετέχουν ενεργά στις επόμενες παρεμβάσεις. Ως αποτέλεσμα, συμφωνήθηκε η συμμετοχή όλων στη νέα παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Στερεάς, Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων, στην Πάτρα, όπως είχε προταθεί από την Πρωτοβουλία Πολιτών “Λιμνοθάλλαζα”. Η μέρα και η ώρα της παρέμβασης θα καθοριστούν στη συνάντηση της Τετάρτης (27 Σεπτεμβρίου).
«Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν σταματά εδώ. Από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για το τι ακριβώς συμβαίνει και να αναζητήσουμε τρόπους δράσης απέναντι σε ένα πρόβλημα κοινό και άκρως σοβαρό για τον τόπο μας.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για άλλα ζητήματα της λιμνοθάλασσας που έχουμε θίξει, η λύση βρίσκεται στην ενεργή δράση των ίδιων των πολιτών, καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και κατά συνέπεια, την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον τόπο» τονίζεται σε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας πολιτών «Λιμνοθάλαζζα»