Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Αναζητώντας τη διαθήκη του λόρδου Βύρωνα

Η κληρονομιά του μεγάλου φιλέλληνα ήταν ο θησαυρός που ανακάλυψαν 130 άτομα όλων των ηλικιών στους δρόμους και τις πλατείες του Μεσολογγίου

 

Της Κατερίνας Ροββά

 

Το ημερολόγιο δείχνει 1825. Ο λόρδος Βύρων έχει πεθάνει μερικούς μήνες πριν, όταν οι φίλοι του αποφασίζουν να αναζητήσουν τη χαμένη διαθήκη του. Ενα μυστικό που περιέχεται σε αυτήν για την ύπαρξη κάποιου σπουδαίου θησαυρού πρέπει πάση θυσία να διασωθεί. Ο χρόνος πιέζει. Τα πάντα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες. Η αγωνιώδης αναζήτηση της διαθήκης του λόρδου Βύρωνα ξεκινά στους δρόμους του Μεσολογγίου.

Οι περί τους 130 φίλοι του Βύρωνα το Σαββατοκύριακο 4 - 5 Νοέμβριο ταξίδεψαν στο Μεσολόγγι από αρκετές περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό διαδραστικό παιχνίδι που άλλαξε για δύο μέρες την καθημερινότητα της πόλης.

Αποκωδικοποιώντας στοιχεία που είχαν αφεθεί σε κεντρικά σημεία του Μεσολογγίου, ανακαλύπτοντας κλειδιά που τους επέτρεπαν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, συναντώντας ανθρώπους που θα τους βοηθούσαν με τις μυστηριώδεις πληροφορίες τους και αξιοποιώντας σημειώσεις που έβρισκαν μπροστά τους ή λύνοντας γρίφους και διαβάζοντας επιστολές, οι παίκτες μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη των αρχών του 19ου αιώνα. Το παιχνίδι γνώσεων «Ιερή Πόλη: The game» οργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός, που διακρίνεται για την αγάπη του στην ιστορία της πόλης.

Η εκκίνηση έγινε στις έξι το απόγευμα από το ξενοδοχείο Liberty, δίπλα από τον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου. Εκεί βρίσκονταν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Δάσκαλοι και μαθητές, φίλοι, οικογένειες, γονείς και παιδιά. Συνολικά 25 ομάδες αποδύθηκαν σε αυτό το κυνηγητό στα χνάρια της ιστορίας του λόρδου Βύρωνα.

Οι παρόντες κλήθηκαν να αποκρυπτογραφήσουν ένα κείμενο. «Για να γίνει αυτό έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε πέντε διαφορετικούς τρόπους», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Σταμάτης, διευθυντής λυκείου της πόλης και μέλος της νικήτριας ομάδας. «Ενα τμήμα του ήταν γραμμένο ανάποδα, ένα άλλο με σήματα Μορς, ένα τρίτο χρειαζόταν μαθηματικά, ένα τέταρτο χημεία ενώ σε κάποιο κομμάτι τα γράμματα ήταν κρυπτογραφημένα. Οταν διάβαζες το κείμενο, έβρισκες δύο αριθμούς. Με αυτούς πήγαινες στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και, αν ήταν σωστοί, ο υπάλληλος σου έδινε το κλειδί ενός δωματίου. Μόλις ανέβαινες, αντίκριζες ένα επιβλητικό σκηνικό. Ενα μωρό έκλαιγε στο κρεβάτι, ένα πτώμα βρισκόταν στο πάτωμα και ένας φάκελος στο κομοδίνο έδινε τις οδηγίες για την επόμενη μέρα. Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού συναντούσαμε περίεργους τύπους, είδαμε ζητιάνους, μια πληγωμένη νύφη, ένα ζευγάρι που χόρευε βαλς, η προετοιμασία ήταν πολύ καλή», προσθέτει.

Την επόμενη μέρα οι ομάδες πέρασαν από το Ιστορικό Μουσείο Διέξοδος που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Ρατζηκότσικα, του αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών στην Εξοδο. Το βιβλίο «Κουρσάρος», που δινόταν σε όσους παίκτες κατόρθωναν να φτάσουν εκεί, τους οδηγούσε στο επόμενο σημείο. Στη Δημοτική Πινακοθήκη, το παλιό δημαρχείο του Μεσολογγίου στην κεντρική πλατεία, και από εκεί στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, στο σπίτι της βραβευμένης συγγραφέως Ακακίας Κορδόση, σε ένα ιδιωτικό ωδείο, σε έναν κλειδαρά, σε ένα καφέ.

Θα αναζητούσαν το προσκλητήριο ενός γάμου, θα συναντούσαν επαναστάτες κατά της μοναρχίας των αρχών του 19ου αιώνα και τελικά το ίδιο το πνεύμα του Βύρωνα. «Για όλα αυτά χρειάστηκε να αποκρυπτογραφήσουμε συντεταγμένες ή φράσεις όπως "μέσα σε ένα γραφείο παλιό και σκαλιστό από όπου πέρασαν όλοι οι μεγάλοι άντρες που βρέθηκαν στο Μεσολόγγι". Τα σκηνικά και οι "ηθοποιοί" ήταν εντυπωσιακοί ενώ τα ευρήματα των διοργανωτών ευφάνταστα», διηγείται ο Ν. Σταμάτης.

«Ολη η διαδικασία πάτησε σε αληθινά γεγονότα, τα οποία εμπλουτίστηκαν με μυθοπλασία για τις ανάγκες του παιχνιδιού», επισημαίνει από την πλευρά του ο Τάκης Φωλιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Διονύσιος Σολωμός.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η προετοιμασία ενός παιχνιδιού που εκτυλίσσεται στο ζωντανό περιβάλλον μιας πόλης δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Μόλις τελείωσε το πρώτο παιχνίδι «Ιερή Πόλη» που διοργανώσαμε, τον περασμένο Μάρτιο, και έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα, η ομάδα παραγωγής άρχισε να προετοιμάζει την αναζήτηση της διαθήκης του Λόρδου Βύρωνα. Και τα σχέδιά μας δεν σταματούν εδώ. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε διοργανώνοντας στο μέλλον το "Ιερή Πόλη Junior", ένα διαδραστικό παιχνίδι που θα λάβει χώρα μέσα στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι και θα απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας ώστε να τα φέρει κοντά στην Ιστορία και τη γνώση».

Οι φάσεις του παιχνιδιού

Πράξη 1η: Σάββατο, ώρα 18.00. Στις ομάδες δίνεται εισαγωγικός γρίφος και η αποστολή να βρουν τα αντικείμενα που θα χρειαστούν την επόμενη μέρα. Στόχος της επόμενης μέρας: Να ανακαλύψουν τα πλούτη που κρύβει η Χαμένη Διαθήκη του λόρδου Βύρωνα.

Πράξη 2η: Κυριακή, ώρα 10.00. Οι ομάδες καλούνται να λύσουν γρίφους λογικής, μουσικής, ζωγραφικής, μαθηματικών, αναζητώντας το περιεχόμενο της Χαμένης Διαθήκης. Σταδιακά αντιλαμβάνονται ότι η Διαθήκη δεν κρύβει πλούτη, αλλά τη γραμμή αίματος του ποιητή. Οι ομάδες πλέον αναζητούν τον απόγονό του.

Πράξη 3η: Κυριακή, ώρα 17.00. Οι ομάδες γίνονται μάρτυρες μιας δολοφονίας απ' όπου και παίρνουν το στοιχείο για την τελική φάση της αναζήτησης. Η νικήτρια ομάδα στο τέλος του παιχνιδιού συνομιλεί με το πνεύμα του λόρδου Βύρωνα, ο οποίος τους αποκαλύπτει το περιεχόμενο της Διαθήκης του: «Η Ελευθερία και η αυτοδιάθεση των λαών δεν εξαρτάται απ' τη βοήθεια των ξένων. Αυτοί εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντά τους. Εξαρτάται και επαφίεται στους αγώνες του ίδιου του έθνους».

 

Οι τέχνες και ο πολιτισμός σε πρώτο πλάνο

Ενα σωματείο που ιδρύθηκε το 1992 στο Μεσολόγγι είναι ο σύλλογος Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση του πρωτότυπου παιχνιδιού Ιστορίας. Ο σύλλογος ιδρύθηκε από ανθρώπους με αγάπη για τη μουσική και ιδιαίτερα για την μπάντα, με σκοπό την διδασκαλία και διάδοση της μουσικής τέχνης σε όλες της τις μορφές, καθώς και την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ