Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

«Από μια πατρίδα εγώ είμαι»: Επίτιμος Δημότης Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ο Ιατρός Νικόλαος Μπαρμπετάκης

Στην αίθουσα του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου το βράδυ του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου, έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία η πρώτη εκδήλωση μιας νέας πολιτιστικής δράσης, που υλοποιείται από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και φέρει, ως τίτλο το στίχο από το ποιητικό έργο του Κωστή Παλαμά «Από μια πατρίδα εγώ είμαι».

Η δράση, είναι αφιερωμένη στους Μεσολογγίτες, Αιτωλικιώτες και Οινιαδίτες που για λόγους προσωπικούς ή επαγγελματικούς άφησαν την γενέθλιο γη τους για να διαπρέψουν στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες. Η αφιερωματική εκδήλωση είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής προς τους ίδιους.

Η «αυλαία» των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την Απόδοση Δημοτίας στον ιατρό και Καθηγητή Νικόλαο Μπαρμπετάκη, ένα νέο επιστήμονα από το Μεσολόγγι, ο οποίος έχει κατακτήσει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση ως Χειρούργος Θώρακος – Διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής ογκολογικής κλινικής του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εισάγοντας πρωτοποριακές μεθόδους στην αντιμετώπιση Καρκίνου του πνεύμονα.

Τον ιατρό καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, σημειώνοντας στον χαιρετισμό του πως «…Εγκαινιάζουμε απόψε αυτή τη νέα σελίδα στα πολιτιστικά μας δρώμενα. Ο τίτλος της αποτελεί ένα απόσταγμα της φιλοσοφίας πάνω στην οποία δουλέψαμε όλοι για να υλοποιηθεί μια ακόμη υπόσχεσή μας για αναβάθμιση και καινοτομία στην προσέγγιση του πολιτισμού μας. Περιλαμβάνει την απόδοση τιμής σε όλους εκείνους που πρωτοπερπάτησαν σ αυτό τον τόπο, για ν ανοίξουν μετέπειτα τα φτερά τους στον κόσμο ολόκληρο. Σ αυτούς που αντιπροσωπεύουν άξια την ιδιότητα του «Δημότη Ιερής Πόλης Μεσολογγίου».

Η έναρξη γίνεται απόψε, με την απόδοση τιμής σε έναν κορυφαίο επιστήμονα. Ένα Μεσολογγίτη που διαπρέπει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της Υγείας.

Ο Ιατρός Νικόλαος Μπαρμπετάκης έχει ένα πλήρες και εντυπωσιακότατο βιογραφικό. Θα ήθελα να τον καλωσορίσω ολόψυχα στην πατρίδα του, να ευχηθώ πάντα να έχει τη φώτιση, τη δύναμη και την ψυχική μεγαλοσύνη για να κρατά την Ελπίδα ζωντανή για πλήθος συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται σκληρά».

Με θερμά λόγια τον τιμώμενο καλωσόρισε επίσης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου Ιωάννης Κοντός, επιδίδοντας ταυτόχρονα αναμνηστικό λεύκωμα.

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανέγνωσε ο Πρόεδρος Αγαθάγγελος Κότσαλος, ενώ η απόδοση της Επίτιμης Δημοτίας έγινε από τον Δήμαρχο Ν. Καραπάνο.

Αμέσως μετά την τελετή, ακολούθησε η ομιλία του κ. Μπαρμπετάκη με θέμα «Ο καρκίνος του Πνεύμονα στην Ελλάδα – Μια σύγχρονη επιδημία», όπου μέσα από τη σκληρή γλώσσα των αριθμών περιέγραψε το μέγεθος και τους καθοριστικούς παράγοντες εξέλιξης της σοβαρής νόσου, τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης καθώς επίσης τους τρόπους πρόληψης.

Ακολούθησε η ομιλία της Προϊσταμένης του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου κυρίας Ευστρατίας Ζαϊμη – Δάλλα με θέμα «Η οδύσσεια των ογκολογικών ασθενών» κατά την οποία περιγράφηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πτυχές της νόσου, που αφορούν στην κοινωνική, συναισθηματική και ψυχολογική διάσταση των ίδιων των ασθενών.

Την εκδήλωση που παρουσίασε η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σοφία Λαναρά, παρευρέθηκαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος Καρεγεώργος- Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με εκπροσώπους του Ιερού Κλήρου, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Υπ/της της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας Ν. Νικολάου, εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο πρ. Δήμαρχος Ιωάν. Αναγνωστόπουλος, Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι νομικών προσώπων και δημοτικοί – τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι φορέων και συλλόγων και πλήθος πολιτών που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το περιεχόμενό της.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από το Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου που ανήγγειλε την επόμενη απόδοση τιμής στον συμπολίτη μας Νίκο Αλιάγα το Φεβρουάριο του 2018.