Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Το «Yiayiasbox» του Μεσολογγίτη Νεραντζή Παπαδόπουλου που "κατακτά" το Λονδίνο!



2 Έλληνες μετανάστες του Λονδίνου ξεκίνησαν το «Yiayiasbox», ένα κουτί με εκλεκτά εδέσματα από την Ελληνική επαρχία, για να τιμήσουν την Ελληνίδα γιαγιά.
Από βότανα, εκλεκτό μέλι και μουστοκούλουρα, έως παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες της υπαίθρου, το Yiayiasbox είναι εμπνευσμένο από την ανάγκη των Ελλήνων του Λονδίνου για προϊόντα που φέρνουν αναμνήσεις και γεύσεις από το οικογενειακό γιορτινό τραπέζι!
Ο Νεραντζής Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο εμπνευστών του Yiayiasbox, μας ξεναγεί στο κουτί της Ελληνίδας γιαγιάς.


Τι είναι το Yiayiasbox, πώς εμπνευστήκατε το πρότζεκτ;
Ήδη από τον πρώτο χρόνο εδώ στο Λονδίνο έψαχνα για ένα καλό ελληνικό εστιατόριο αλλά και να μιλήσω ελληνικά μιας και που τα αγγλικά μονοπωλούσαν σχεδόν βαρετά την καθημερινότητα μου σε μεγάλο βαθμό!



Κάπου εκεί ήμουν τυχερός που γνώρισα τον Άγγελο, φίλο και συνεργάτη πλέον οπου είχαμε ακριβώς τις ίδιες ανάγκες και πολύ σύντομα ξεκινήσαμε τα Greek Food Meetups. Μέσω ενος application διοργανώνουμε events σε ελληνικούς χώρους εστίασης και το motto μας είναι “Ας γνωριστούμε τρώγοντας”. Μπορώ να πω πως τα Greek Food Meetups ειναι ενας εύκολος τρόπος να γνωρίσει κανείς πολυ κόσμο και να χτίσει ενα ευρύ δικτυο επαφών ενώ απολαμβάνει εξαιρετικό ελληνικό φαγητό!
Πλέον, μετά από ενάμιση χρόνο η μικρή αυτή κοινότητα αριθμεί 700 μέλη όλων των εθνικοτήτων ενώ μια τετραμελή ομάδα διοργανωτών ψάχνει και ανακαλύπτει από παλιές κυπριακές ταβέρνες του βορείου Λονδίνου μεχρι και τα νέα openings στο κέντρο της πόλης!
Τα πιο πολλά μέλη βρίσκονται στο Ηνωμενο Βασιλειο λιγότερο από πέντε χρόνια, έχουν τις δουλειές τους και απολαμβάνουν την καινούργια αυτή εμπειρία! Παρόλα αυτά κοινή και επαναλαμβανόμενη συζήτηση που μας συνδέει όλους είναι η ανάγκη για καλό και γευστικό φαγητό που εδώ δυστυχώς κοστίζει αρκετά αλλά και σπάνια να το βρει κανείς!
Έτσι, επόμενη πρόκληση για εμάς ήταν το Yiayiasbox, ένα συνδρομητικό κουτί με μεσογειακά ελληνικά προϊόντα πρωινού!
Πώς λειτουργεί ακριβώς το Yiayiasbox;
Μια φορά τον μήνα στέλνουμε απευθείας στην πόρτα του συνδρομητή μια ποικιλία από τα καλύτερα προϊόντα πρωινού ανά την Ελλάδα όπως μαρμελάδα koum quat και συκομαΐδα από την Κέρκυρα, μέλι από το Μεσολόγγι και την Ορεινή Ναυπακτία, τσάι του βουνού και παξιμάδια από την Κρήτη και κουλούρια από την βόρεια Ελλάδα!
Έτσι το Yiayiasbox φιλοδοξεί να δώσει στους Έλληνες του Ηνωμενου Βασίλειου μια πιο ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα τους αλλά και να ανακαλύψει εκ νέου ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και υλικά ανά την Ελλάδα που θα μπορούσαν να μπουν ψηλά σε πολλά breakfast & brunch menus διεθνή εστιατορίων!
Ποια είναι ως τώρα η ανταπόκριση Βρετανών αλλά και Ελλήνων που ζουν στο Λονδίνο;
Το Λονδίνο είναι μια πόλη όπου μιλιούνται καθημερινά περισσότερες από 200 γλώσσες ενώ εισάγονται πρωτες ύλες και προϊόντα από κάθε γωνία της γης, με ένα καταναλωτικό κοινό που τα τελευταία χρόνια κάνει μια μεγάλη στροφή αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό λιπαρό English breakfast για πιο υγιεινά υλικά και σπάνια superfoods.
Μια πόλη ιδανική για να λανσάρει κανείς οτιδήποτε νέο στην αγορά, καινοτόμο στην δομή του και στη υπηρεσία που θα προσφέρει με ένα επιχειρηματικό περιβάλλον στο πλευρό σου και όχι απέναντι σου.
Η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική, για τον μήνα Δεκέμβριο έχουμε βάλει το θεματικό χριστουγεννιάτικο κουτί μας με τα παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε εταιρικά γιορτινά δείπνα και ο κόσμος που τα δοκιμάζει για πρώτη φορά αν και δυσκολεύεται λίγο με την προφορά ρωτάει που θα μπορούσε να τα αγοράσει.
Αυτό μας δίνει χαρά και επιπλέον κίνητρο. Θα θέλαμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τα ελληνικά προϊόντα μέσω του Yiayiasbox να μπαίνουν σε κάθε σπίτι στην Ευρώπη, στοχεύοντας στην αναγνώριση τους ως αντάξια κορυφαία μεσογειακά!
Εμείς οι Έλληνες τις διασποράς έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε γνωστή την Ελληνική κουζίνα και τον πλούτο της ελληνικής γης μιλώντας για αυτή σε συναδέλφους και φίλους μας δίνοντας τους γεύσεις και δώρα, τι καλύτερο δώρο για παράδειγμα για το Secret Santa (ανταλλαγή δώρων στον εργασιακό χώρο) αυτές τις μέρες από ένα βάζο ελληνικό μέλι η ένα κουτί μελομακάρονα, τι εντυπώσεις θα άφηνε στους συναδέλφους και συνεργάτες μας αποφεύγοντας τα κλασικά κοινότυπα εμπορικά δώρα;
Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση στο Λονδίνο;
Θα πρότεινα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα της διασποράς που έχει αγάπη και πάθος για σπανια και εκλεκτά προϊόντα να βρει για αρχή ένα ή δύο καλά κομμάτια από το χωριό ή από το μέρος διακοπών τους και να ξεκινήσει την προώθηση τους μέσω ενός web site, e-shop!
Η επιχειρηματικότητα στα πιο πολλά κράτη πλέον είναι προσιτή για τον καθένα με λογική φορολόγηση και μηδαμινή γραφειοκρατία (δυστυχώς ακόμα εκτός από την Ελλάδα) τρέχοντας όλες τις λειτουργίες on line!
Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, αλλά καλό θα είναι να τις αντιμετωπίζουμε σαν τις κυλιόμενες σκάλες του Angel Station (οποίος έχει βρεθεί εκεί γνωρίζει) δίνοντας προσοχή στα βήματα ένα - ένα και σταθερά κοιτώντας τα σκαλοπάτια μπροστά μας, αλλιώς κοιτώντας την μακρινή κορυφή θα σταματήσεις και θα πιάσεις δεξιά.


Αναδημοσίευση από το epixeiro.gr