Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Πένθος για την τοπική ΕΛ.ΑΣ..στο Μεσολόγγι. Απεβίωσε ο 49χρονος αστυνομικός Νάσος Ρισβάς

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιανουαρίου 2017 ο 49χρονος αστυνομικός Θανάσης Ρισβάς, ύστερα από ολιγόμηνη μάχη με την επάρατη νόσο.
Το άκουσμα της θλιβερής είδησης βυθίζει στο πένθος, όχι μόνο την οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ.,αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Παρατάσσουν τρακτέρ και στον κόμβο Κεφαλοβρύσου (VIDEO)

Περισσότερα από 100 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο Κεφαλοβρύσου της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες δεν προέβησαν σε αποκλεισμό έστω και συμβολικό της Εθνικής οδού, ενώ το βράδυ θα κάνουν συνέλευση για να καθορίσουν την μορφή των κινητοποιήσεων.

«Οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σκοπό να ταλαιπωρήσουν την κοινωνία την οποία θέλουμε να είναι μαζί μας μιας και ο αγώνας είναι κοινός» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Κώστας Πουρνάρας μέλος της συντονιστικής του μπλόκου Κεφαλοβρύσου.

Τιμητική διάκριση στην εφημερίδα «ΜΑΧΗΤΗΣ» από το ίδρυμα Α. Β. ΜΠΟΤΣΗ

Ειδική τιμητική διάκριση απένειμε το Ίδρυμα Μπότση στην εφημερίδα «ΜΑΧΗΤΗΣ» , για την προσφορά της, στην έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση και για τα 56 χρόνια λειτουργίας της, που την καθιστούν, ως την αρχαιότερη εφημερίδα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Μια διάκριση που αποτελεί, συνέχεια ανάλογης το 2008 όταν ο εκδότης της εφημερίδας, Νίκος Κανής, είχε βραβευθεί με το 1ο βραβείο καλύτερου κύριου άρθρου σε διαγωνισμό που είχε θεσπίσει η Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης.
Το κείμενο της βράβευσης έχει ως εξής:
«ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ «ΜΑΧΗΤΉΣ», η αρχαιότερη εβδομαδιαία εφημερίδα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ιδρύθηκε το 1961 από τον αείμνηστο Ανδρέα Κανή και από το 1986 μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εκδίδεται από τον υιό του Νικόλαο Κανή .
Ο ΜΑΧΗΤΉΣ το 2008 τιμήθηκε με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Καλύτερου Κυρίου Άρθρου που αθλοθέτησε η Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης».

Συναυλία και βιβλιοπαρουσίαση στον "Κοχλία" το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Φεβρουαρίου 2017


Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017,  στις 21.30,  ο τεχνοχώρος "Κοχλίας" στο Μεσολόγγι φιλοξενεί δύο εξαίρετους μουσικούς, τον Σόλη Μπαρκή (κρουστά, φωνή) και τον Γιάννη Χασάπη (έγχορδα, πνευστά, φωνή), σε ένα μουσικό ταξίδι ξεκινώντας, από τα Βαλκάνια και την Ήπειρο, φτάνοντας στην Αφρική και τα παράλια της Ασίας.
Τραγούδια και Αυτοσχεδιασμοί με ήχους γνώριμους και εξωτικούς! Συμμετοχή: 2€.
Την επόμενη ημέρα (Κυριακή 5/2) στις 7:30 το βράδυ στον ίδιο χώρο, η ψυχολόγος Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου θα παρουσιάσει το βιβλίο της "Αγγίζοντας τη μνήμη του σώματος", με ελέυθερη είσοδο για το κοινό.
Το βιβλίο παρουσιάζει με άμεσο και γλαφυρό τρόπο τη θεραπευτική λειτουργία της μνήμης του σώματος και πως μπορεί αυτή να γίνει ο οδηγός για τον κάθε άνθρωπο προς την υγεία και την ευτυχία. Η σοφία του σώματος ξεδιπλώνεται μέσα από έντονες εικόνες και αποδεικνύει ότι το ίδιο μας το σώμα έχει τις λύσεις για όλα τα προβλήματά μας.



Είναι η εφαρμογή ανόητε…

Γράφει ο Χρήστος Διαμαντόπουλος
Περιοδοντολόγος, DDS Πανεπιστήμιο Αθηνών, MSc University of Minnesota & Harvard

Πρόσφατα γίναμε θεατές για άλλη μια φορά ενός επεισοδίου έντονης συζήτησης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε και αντίστοιχα τα ΜΜΕ μίλησαν για εξευτελισμό του δικού μας πρωθυπουργού με την επίμαχη φράση «είναι η εφαρμογή ανόητε» παράφραση της έκφρασης εποχής Κλίντον «είναι η οικονομία ανόητε». Ο συνδυασμός πολιτικών όπως ο επιπόλαιος Έλληνας πολιτικός, που εκλέχθηκε με θηριώδη ψέματα στον λαό, και ο αλαζόνας Σόιμπλε που κακώς μιλάει για εφαρμογή την στιγμή που στην Ευρώπη δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική πρόταση να εφαρμόσεις, κινδυνεύει να τινάξει την Ευρωζώνη στον αέρα. 

Με σημαντική πίεση του κ. Σόιμπλε και κ. Μέρκελ εφαρμόστηκε πολιτική λιτότητας στις δημόσιες δαπάνες κάτι που χρειάζεται όντως στο γερασμένο κοινωνικό κράτος της Ευρώπης αλλά παράλληλα στις χώρες που μπήκαν το μνημόνιο πλην της Ιρλανδίας -που κράτησε χαμηλή την φορολογία για τις επιχειρήσεις και πέτυχε ανάπτυξη- όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης έχουν καταστροφικό συνδυασμό αποπληθωρισμού, ύφεσης ή ισχνής ανάπτυξης σε συνδυασμό με μεγάλη αύξηση φόρων άμεσων και έμμεσων. Αποτέλεσμα; Ανεργία ειδικά σε νέες ηλικίες. Σε χώρες που ήταν σε κρίση στο παρελθόν όπως ο Καναδάς Σουηδία και Αγγλία (δεκαετία 1990) εφάρμοσαν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες αλλά και σημαντικές φοροελαφρύνσεις για να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και παραγωγή.


Έως 12/2/2017 οι συμμετοχές στον διαγωνισμό αφίσας για τις Γιορτές Εξόδου 2017 στο Μεσολόγγι

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οργανώνει «Πανελλήνιο ΔιαγωνισμόΑφίσας Εορτών Εξόδου 2017», που θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου 2017 και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό να συμμετάσχουν.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της αφίσας που θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα προβολής των Εορτών Εξόδου 2017 (αφίσες, πρόγραμμα, προσκλήσεις κ) . Θα βραβευθούν τιμητικά οι τρεις πρώτες και τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στα Μ.Μ.Ε. ενώ οι καλύτερες αφίσες θα εκτεθούν σε διοργάνωση Ομαδικής Έκθεσης Αφίσας κατά τη διάρκεια των Εορτών Εξόδου.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ ΕΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ:

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διοργανώνει Διαγωνισμό Αφίσας Εορτών Εξόδου 2017.

Διάρκεια: Από 30 Ιανουαρίου 2017 έως 12 Φεβρουαρίου 2017.

Θέμα: Εορτές Εξόδου 2017

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΞ/ΚΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ

Παρουσία μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας και του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Νίκου Καραπάνου, οι Έφεδροι Αξ/κοί του Νομού Αιτωλ/νίας έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη  πίτα τους στην Λέσχη Αξ/κών Φρουράς Μεσολογγίου.
 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φώτης Σακαρέλλος, αφού αναφέρθηκε στο ρόλο των Εφέδρων Αξ/κών στην κοινωνία εν καιρώ ειρήνης, και την μεγάλη δραστηριότητα και παρουσία του Συνδέσμου σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα του Νομού,  ευχαρίστησε θερμά τον Διοικητή του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων  Συνταγματάρχη  (ΠΖ)  Γεώργιο Νικολόπουλο για την παραχώρηση της Λέσχης και για την αγαστή συνεργασία με τον Σύνδεσμο σε όλους τους τομείς.
Ευχαρίστησε επίσης τον κ Δήμαρχο και την Αγγελική Καζατζή Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου ,  την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας κυρίa Ροδάνθη Φλώρου,  την Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλοι της Λιμνοθάλασσας κυρία Μαρία Μπομποτά, τον κ.Κώστα Παπαδόπουλο εκ μέρους του Λαογραφικού Συλλόγου Μεσολογγίου και όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους καθώς και το προσωπικό της Λέσχης για την άψογη εξυπηρέτηση. Επίσης ευχαρίστησε τον αρχιμουσικό Σπύρο Χολέβα για την μουσική επένδυση της εκδήλωσης και την κυρία Μαρία Χολέβα για την προσφορά των εδεσμάτων.

Αναβάλλεται η περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Αιτωλοακαρνανία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ: «Η προγραμματισμένη για τις 2 και 3 Φεβρουαρίου, επίσκεψη, της βουλευτού Ά Αθηνών και Τομεάρχη Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κα Ντόρα Μπακογιάννη, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας αναβάλλεται, εξαιτίας έκτακτων γεγονότων.
Η ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας θα σας ενημερώσει, εντός των προσεχών ημερών, για τη νέα ημερομηνία της επίσκεψης.»

Συνεπώς αναβάλλεται και η εκδήλωση της ΝΟΔΕ για την κοπή της βασιλόπιτας της οργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

ΕΞΩΔΙΚΟ στην Υπουργό Τουρισμού για το «Πολιτικό Σκάνδαλο ΜΑΡΙΝΑ Μεσολογγίου» από τον Παναγιώτη Κατσούλη


Με γραπτή του δήλωση ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού σχετικά με τις ενέργειές της για τη Μαρίνα Μεσολογγίου.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κατσούλη έχει ως εξής:
«Πολλοί αναρωτιούνται γιατί στον τόπο μας βιώνουμε διαρκώς καθυστερήσεις και διαχρονικά μένουμε πίσω από τις εξελίξεις. Άποψη μου είναι, πως μια από τις πλέον σημαντικές αιτίες αυτής της υστέρησης είναι η κυρίαρχη νοοτροπία των μικροσυμφερόντων. Ακούμε συχνά, «έλα μωρέ εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα» ή  «εγώ κοιτάω τη δουλίτσα μου» ή «δεν τα βάζω με αυτόν, έχει εξουσία, θα με τσακίσει». Το αποτέλεσμα γνωστό. «Το φίδι μένει στη φωλιά του και γιγαντώνεται», η δουλίτσα μας χάνεται, οι ευκαιρίες περνούν, μας χαιρετούν και η μιζέρια διογκώνεται. Άντε όταν φθάσει ο κόμπος στο χτένι, να αγανακτήσουμε προσωρινά (περίπτωση ΤΕΙ), μετά όμως μπαίνουμε ξανά στο καβούκι της συνένοχης σιωπής και της αδιαφορίας μας.
Η περίπτωση Μαρίνα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θα μπορούσε να αποτελεί ένα αναπτυξιακό πυλώνα. Με δεκάδες θέσεις εργασίας, πολλαπλά εισοδήματα στην τοπική κοινωνία και διαφήμιση του τόπου μας διεθνώς. Συνέβη  ακριβώς το αντίθετο και ελαχίστων «ιδρώνει το αυτί τους» γι’ αυτή την κατάληξη. Μετά το 2012 και ιδίως μετά τη δεύτερη σύμβαση κατασκευής του έργου (17 Δεκεμβρίου 2013), την οποία υπέγραψαν το Υπουργείο Τουρισμού και η μειοδότης εταιρεία, το όλο έργο έχει καταντήσει πικρόχολο ανέκδοτο.
Πέντε χρόνια τώρα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στην κατασκευή του έργου. Ασκείται παράνομη εμπορική δραστηριότητα σε παραχωρημένο δημόσιο χώρο ΑΝΕΥ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, αλλά ως «παρκινγκ σκαφών» με μια απλή δήλωση στην Εφορία της εταιρείας, η οποία όμως δεν είναι επιτρεπτή από την υπογραφείσα σύμβαση. Η εταιρεία ΔΙΧΩΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ και ΝΕΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ, εισπράττει παρανόμως χρήματα από ανυποψίαστους ιδιοκτήτες σκαφών για ελλιμενισμό, ξηρά εναπόθεση, συντηρήσεις επισκευές και άλλες παροχές. 

Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τίμησε τον Βέλγο φιλέλληνα Jimmy Jamar στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της


Στην κατάμεστη και φιλόξενη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, η Βυρωνική Εταιρεία της πόλης μας, πραγματοποίησε, άλλη μια εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία. Η εκδήλωση έγινε την ημέρα γενεθλίων του Λόρδου Βύρωνα (22 Ιανουαρίου 1788), πριν 228 χρόνια! 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας την οποία ευλόγησε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Πατήρ Επιφάνιος.  

Στην συνέχεια η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη Φλώρου, προλόγισε την εκδήλωση και μετά τις καθιερωμένες ευχές για την Νέα Χρονιά, παρουσίασε την προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου Βέλγου φιλέλληνα, Jimmy Jamar, ο οποίος έχει κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του οργανώνει στις Βρυξέλλες μια μεγάλη συναυλία με την ονομασία «12 ώρες για την Ελλάδα», με την βοήθεια και την συμμετοχή τραγουδιστών και μουσικών. Από τα εισιτήρια συλλέγει τα χρήματα τα οποία προορίζονται για την θέρμανση των σχολείων στον Έβρο και τους υπόλοιπους νομούς της Θράκης. Εφέτος, για πρώτη φορά, κατόπιν της περσινής επίσκεψης του στην Βυρωνική Εταιρεία, όπου παρουσίασε και το βιβλίο του «Επιστολές στον Λόρδο Βύρωνα», προσέφερε από 1000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης στο «Δημητρούκειο» Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο και στο Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα».

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου ευχαριστούν την συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου



Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Προγραμμάτων «Απλά μαθήματα Βιβλιοθηκονομίας» και «Η λογοτεχνία ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι», 70 μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Μεσολογγίου  υποδέχθηκαν  τη συγγραφέα κυρία  Ελένη Πριοβόλου στο σχολείο  και συνομίλησαν μαζί της για το συγγραφικό της έργο και γενικότερα, για τη ζωή της, την πηγή της έμπνευσής της και για τα βιβλία της.
Πιο συγκεκριμένα στην συνάντηση ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάλυση του περιεχομένου και των χαρακτήρων  του νεανικού βιβλίου της «Τσόκο Μπλοκ» το οποίο η θεατρική ομάδα του σχολείου  θα διασκευάσει σε θεατρικό έργο και θα το ανεβάσει στο θεατρικό σανίδι.

Διήμερη συνάντηση αερομοντελισμού στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου στις 4 και 5 Φεβρουαρίου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αερομοντελιστές τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών JET θα συναντηθούν στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου το Σαββατοκύριακο 4-5 Φεβρουαρίου (FLY IN 2017).
Οι αερομοντελιστές θα έλθουν από πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως: Λέσβο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Άρτα, Αγρίνιο, Λαμία, Αθήνα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Καλαμάτα κ.τ.λ, αλλά και από την Κύπρο, προκειμένου να δοκιμάσουν και να χαρούν τις πτήσεις των αερομοντέλων τους, αφού στις περιοχές που ζουν δεν υπάρχουν οργανωμένα μοντελοδρόμια.
Σημειώνεται ότι τα αερομοντέλα JET είναι ομοιώματα πραγματικών αεροσκαφών, υψηλής τεχνολογίας και κόστους (άνω των 10.000 ευρώ έκαστο) και αναπτύσσουν υψηλές επιδόσεις (300 – 400 χιλ/ ανά ώρα).
"Προσκαλούνται λοιπόν οι κάτοικοι της περιοχής και οι φίλοι του αθλήματος και της Αερολέσχης να επισκεφθούν το αεροδρόμιό μας το Σαββατοκύριακο 4- 5 Φεβρουαρίου (εναλλακτικά 11-12 Φεβρουαρίου σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών) και από ώρα 9:00 – 17:00." Τονίζεται σε ανοιχτή πρόσκληση της Αερολέσχης Μεσολογγίου.

Γεώργιος Κοκοσούλας. ΄Ενας σεμνός και άξιος Μεσολογγίτης


Γράφει ο Μιχ. Α. Κοτίνης
Δικηγόρος
​Τη χρονιά που πέρασε κυκλοφόρησε στο Παρίσι η μετάφραση στα γαλλικά ενός από τα πολλά βιβλία του συμπατριώτη μας Γεωργίου Κοκοσούλα . Πρόκειται για το βιβλίο του με τίτλο «Κ 250853 και η Χαριλάου Τρικούπη (η Ανθρωπογεωγραφία δύο δρόμων Αθήνα - Μεσολόγγι)» .
​Το γεγονός τιμά τον ίδιο αλλά και την πόλη στην οποία ζει , εμπνέεται και δημιουργεί ο αγαπητός σε όλους μας ΓΙΚ. Η αξία του γεγονότος επαυξάνεται αν λάβομε υπόψη ότι το βιβλίο εκδόθηκε από παρισινό οίκο , τον ORIZONS , που βρίσκεται στο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού όπου εδρεύουν μεγάλα πνευματικά ιδρύματα της Γαλλίας (Collège de France , Sorbonne κλπ ) .
​O γάλλος μεταφραστής Jean – Claude Delzenne ευχαριστεί το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paul Valéry – Montpellier III για την φιλική του υποστήριξη και την ΄Εφη Λαβίδα γιατί του γνώρισε το βιβλίο και το συγγραφέα του καθώς και τη γενέθλια πόλη της , δηλώνει δε ότι το βιβλίο του επέτρεψε να καταλάβει καλλίτερα την περιπλοκότητα και γοητεία της ελληνικής ψυχής . Προσθέτει ακόμη ότι περιέλαβε πλήθος επεξηγηματικών σημειώσεων για να διευκολύνει το γάλλο αναγνώστη.

Το βιβλίο του Μπάμπη Τσελεπή: «Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι» παρουσιάζεται στην Αθήνα


Μνήμες από την αντίσταση κατά της Χούντας θα ζωντανέψουν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, στις 7:30 μμ. στη "Στοά Βιβλίου" στην Αθήνα, όπου ο Μπάμπης Τσελεπής από τον Πρόδρομο Ξηρομέρου, παρουσιάζει το αυτοβιογραφικό βιβλίο του: «Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι».
Στις σελίδες του βιβλίου, ο Μπάμπης Τσελεπής περιγράφει τις διώξεις που υπέστη στη δικτατορία, τα σκληρά βασανιστήρια, το κολαστήριο του Γεντί κουλέ, ρίχνει περισσότερο φως στα γεγονότα της εποχής και επαναφέρει στο προσκήνιο έναν αγώνα που δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Το πρόγραμμα της βιβλιοπαρουσίασης έχει ως εξης:

Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα με θέμα: «Ο Άγιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Καταφυγιώτης και η Ιερά Μονή Καταφυγίου Αιτωλίας»

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 οι εργασίες της Διημερίδας με θέμα: «Ο Άγιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Καταφυγιώτης και η Ιερά Μονή Καταφυγίου», που διοργάνωσε η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, ο Δήμος Θέρμου και ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου.

Το πρωί στο καθολικό της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μυρτιάς, αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος και άλλοι κληρικοί.

Διαγωνισμός φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και δράση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Κατοχής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), συνδιοργανώνουν μια δράση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Κατοχής.

Με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της Μεσογειακής Οργάνωσης για τους Υγροτόπους (MedWet) και συγκεκριμένα ένα παιχνίδι ρόλων για τη διαχείριση των υγροτόπων, οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Κατοχής θα μάθουν για τις αξίες και τις λειτουργίες των υγροτόπων, τις απειλές που αντιμετωπίζουν καθώς και την πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η δράση θα εκτυλιχθεί σε τρεις ημέρες, αρχίζοντας με ενημερωτικές δραστηριότητες στο σχολείο, συνεχίζοντας με επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων και ολοκληρώνοντας, με το παιχνίδι ρόλων που έχει ως στόχο να διδάξει στους μαθητές την αξία του διαλόγου και της επιστήμης στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

"Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου για την παραχώρηση λεωφορείου για την μετακίνηση των μαθητών". υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας για άτομα ηλικίας 18-25 ετών.


Η Α.Ε. Μεσολογγίου για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στη Ναύπακτο

Ανακοίνωση εξέδωσε, η Α.Ε. Μεσολογγίου, για τα θλιβερά επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στη Ναύπακτο που είχαν ως αποτέλεσμα της αναβολή της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης της ομάδας με τον γηπεδούχο Ναυπακτιακό Αστέρα αλλά και τον τραυματισμό ύστερα από πέτρα που δέχθηκε στο κεφάλι ο ταμίας της ΑΕΜ, Ανδρέας Δημάκης και ακόμη τρεις φίλαθλοι.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

"Το Δ.Σ. της Αθλητικής Ένωσης Μεσολογγίου μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για σωτηρία της ομάδος τον περασμένο Αύγουστο και αφού την περασμένη Τετάρτη κατάφερε να βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, καταδικάζει τα επεισόδια τα οποία συνέβησαν στο γήπεδο του Ναυπακτικού Αστέρα.

Καταδικάζει τους υπεύθυνους οι οποίοι, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, οδήγησαν στη μη ομαλή προσέλευση και τοποθέτηση των φιλάθλων της ομάδος μας εντός του γηπέδου, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι αντρικές φορεσιές στην Ελλάδα του 19ου αι. στο σχολείο ιστορίας του "Λιάρου"

 

H τρίτη συνάντηση του "Σχολείου Ιστορίας", του εκπαιδευτικού προγράμματος που οργανώνει ο Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού "ο Λιάρος", θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 5η Φεβρουαρίου, στις 11.00 το πρωί, με θέμα "Βράκα, Φουστανέλλα και Ντουλαμάς: Αντρικές φορεσιές της στεριάς και της θάλασσας".

Αυτή η Συνάντηση του Σχολείου Ιστορίας όπως και όλες οι άλλες, θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Συλλόγου "Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός", στον πεζόδρομο Αθανασίου Ραζή-Κότσικα 7.

Οι συναντήσεις είναι ανοικτές για όλες και όλους τους ενδιαφερόμενους και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Εισηγητές στην τρίτη συνάντηση θα είναι μέλη του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού "ο Λιάρος", σε μιαν παρουσίαση των ιστορικών ανδρικών φορεσιών - της βράκας, της φουστανέλλας και του ντουλαμά - της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της εξέλιξής τους.

Για οποιανδήποτε πληροφορία, παρακαλούμε να καλείτε στα τηλέφωνα 6972 071951 και 6945 332609.

Ενισχύεται το αγροτικό μπλόκο της Βόνιτσας

Ενισχύεται το μπλόκο στο «κόμβο Βρυσούλας» στη Βόνιτσα (1ο χιλιόμετρο Βόνιτσας - Λευκάδας) όπου σήμερα οι αγροκτηνοτρόφοι προχωρήσαν σε νέο αποκλεισμό του δρόμου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ακτίου - Βόνιτσας, τον Αγροτικό Σύλλογο Κατούνας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ξηρομέρου.

Αυριο Τρίτη 31 Ιανουαρίου θα προχωρήσουν σε νέο αποκλεισμό του δρόμου στο διάστημα 12 - 2 το μεσημέρι.

"Αντιστεκόμαστε στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ που μας εξοντώνει, σκορπώντας τη φτώχεια, την εξαθλίωση και ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά και ερημώνει τα χωριά μας" τονίζεται σε ανακοίνωση της συντονιστικής του μπλόκου.

 

 

Παρεμβάσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά στη Δυτ. Ελλάδα

Ο σχεδιασμός συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω συνεκτικών παρεμβάσεων, απασχόλησε τη σύσκεψη με τους Δήμους που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα.

Παρουσιάστηκαν οι στόχοι που έχουν τεθεί και αφορούν την εξάλειψη των ακραίων υποβαθμισμένων καταυλισμών, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής και πλήρους κοινωνικής ένταξης με έμφαση στους νέους και στα παιδιά, την ανάδειξη καινοτόμων πιλοτικών παρεμβάσεων που θα λειτουργήσουν ως πρότυπο.

Τέσσερις είναι οι τομείς πολιτικής, στέγαση – υποδομές, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για σύνδεση με τον αστικό ιστό, καθώς και οριζόντιες παρεμβάσεις.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Καταστροφική πυρκαγιά στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στη Ναύπακτο (VIDEO)

Εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην ιερά μονή της Βαρνάκοβας Ναυπάκτου, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να μην υπάρξει επέκτασή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στο σημείο όπου υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, οι οποίες απομακρύνθηκαν έγκαιρα και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απομακρύνθηκαν έγκαιρα ιερά κειμήλια πριν φθάσουν οι φλόγες στο σημείο, που φυλάσσονταν στην μονή.
Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που αποτελούνται από εννέα οχήματα με 20 άνδρες κατάφεραν να μην φθάσουν οι φλόγες στο κυρίως κτίριο της μονής, αλλά και στην δεξαμενή υγραερίου που υπάρχει στο μοναστήρι.
Στην ιερά μονή βρίσκονται οι μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος και Φωκίδας Θεόκτιστος, ενώ όσον αφορά στην έκταση των ζημιών, η καταγραφή θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς.

Σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, την έρευνα έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.





H Ιερά Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου.


Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Πετροπόλεμος και διακοπή στο ντέρμπι κορυφής Ναυπακτιακού Αστέρα - Α.Ε. Μεσολογγίου (video)

Διεκόπη οριστικά η αναμέτρηση του Ναυπακτιακού Αστέρα με την Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε λόγω σοβαρών επεισοδίων μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων.

Στο "Παπαχαραλάμπειο" στάδιο της Ναυπάκτου υπήρχε μικρή αστυνομική δύναμη που δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και έτσι ο διαιτητής αποφάσισε την οριστική διακοπή του αγώνα.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο από το nafpaktianews.gr στις κερκίδες βρισκόταν συνολικά το πολύ 150 φίλαθλοι και από τις δυο ομάδες που κυριολεκτικά στο γήπεδο μόνο για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος της ´Α ΕΠΣΝΑ Δεν πήγαν....


 

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Οργανώνουν μπλόκα οι αγρότες σε Κεφαλόβρυσο και Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας

Την οργάνωση δύο μπλόκων σε Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας αποφάσισαν σήμερα σε συνέλευσή τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση την προσεχή Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι νέας ανοιχτής συνέλευσης στον κόμβο Κεφαλοβρύσου.
Η ανακοίνωση της συντονιστικής για τις αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα έχει ως εξής:
«Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μπλόκο Κεφαλόβρυσου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συντονιστικών επιτροπών από όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Μετά από διαλογική συζήτηση και κατάθεση προτάσεων αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
1.            Η δημιουργία 2 μπλόκων στο Νομό, στο Κόμβο Κεφαλόβρυσου και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.
2.            Ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των Αγροτοκτηνοτρόφων του Νομού.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Εικαστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τα 20χρονα της "Πινακοθήκης Μοσχανδρέου"

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 ο κ. Χρήστος Π. Μοσχανδρέου Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Χ.Σ.Μ. προσκεκλημένος από το Τμήμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών, έκανε τον σημαντικό και μεστό απολογισμό της 20χρονης δραστηριότητας της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου.
Στην εκδήλωση πέραν των μελών του Τμήματος Επιμόρφωσης του Κολλεγίου τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι καλλιτέχνες κ.κ. Δημ. Σιατερλή καθηγήτρια ΑΣΚΤ Φλώρινας, Μανώλης Χάρος, Πίνο Παντολφίνι, Στρατής Αθηναίος, Μίνα Κορδαλή, Γεύσω Παπαδάκη, Νίκος Σαπέρας κ.ά.
Η επικεφαλής του τμήματος κ. Ρένα Καπελιάρη καλωσόρισε την οικογένεια Χρήστου Μοσχανδρέου, η οποία και παρευρίσκετο και τους ευχαρίστησε για την σημαντική τους συμβολή στην προώθηση του πολιτισμού.
Ο κ. Χρήστος Μοσχανδρέου αναφέρθηκε επιγραμματικά στην 20ετή πολιτιστική προσφορά της Πινακοθήκης:

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ο καθηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ κεντρικός ομιλητής για τους "Τρεις Ιεράρχες" στο Αγρίνιο

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι την προσεχή Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:30 θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο η υποδοχή αντιγράφου της ιεράς και θαυματουργού εικόνος Παναγίας της Παραμυθίας εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.
Την ιερά εικόνα, που θα συνοδεύει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ, θα υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, επικεφαλής του κλήρου, των αρχών και του πιστού λαού στη συμβολή των οδών Μακρή και Ευτυχίας Καλύβα.
Με λιτανευτική πομπή η ιερά εικόνα θα μεταφερθεί και θα ενθρονισθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, όπου και θα παραμείνει μόνιμα προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.
Θα ακολουθήσει Δοξολογία επί τη αφίξει της ιεράς Εικόνος και η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Την Κυριακή 29/1/2017 η "πίτα" των Εφέδρων Αξιωματικών στο Μεσολόγγι

Την Βασιλόπιτα του θα κόψει την προσεχή Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στη Λέσχη Αξιωματικών Μεσολογγίου ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το Δ.Σ. του συλλόγου απευθύνει πρόσκληση στα μέλη του να παραστούν στην εκδήλωση.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας: "Θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τους πλημμυροπαθείς του Μεσολογγίου και τις Ναυπακτίας;"

Στο ζήτημα της λήψης ευεργετικών μέτρων από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων της περιοχής του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 21ης Οκτωβρίου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση όλο αυτό το διάστημα και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν δεν υπήρξε καμιά απόφαση για διευκόλυνση των ασφαλισμένων, ενώ ακόμη και η ίδια η υπουργός δεν έκανε καμιά αναφορά για το θέμα στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Μεσολόγγι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας έχει ως εξής:

«Οι επαγγελματίες του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2016 βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.
Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας, και τις επιλεκτικές επισκέψεις της κας Υπουργού στο νομό μας, η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για ασφαλιστικές διευκολύνσεις και αναστολή καταβολής δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη εκκρεμεί.
Όπως η ίδια δήλωσε κατά τη διάρκεια «κλειστής» συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πετύχουμε αυτή την επαφή γιατί μπορούμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους και συντονισμένα να βρούμε λύσεις, ώστε να προχωρήσουμε την επόμενη ημέρα».
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην κυρία υπουργό ότι εργαζόμενοι σ’ αυτή τη χώρα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μάλιστα υπερφορολογούνται αν και βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους συνεχώς να μειώνεται. Παρ’ όλα αυτά αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν και να είναι παράλληλα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο σεμινάριο διδασκαλίας του χορού ¨Χασάπικος" στη "ΔΙΕΞΟΔΟ"

Ο ελληνικότατος ανδρικός χορός του χασάπικου αναδείχθηκε τη δεκαετία του '50 ως η πλέον γνήσια και αυστηρή έκφραση του ρεμπέτικου.
Σε όλες τις ταβέρνες του Μεσολογγίου τα χασάπικα είχαν προέχουσα θέση στα ηλεκτρόφωνά τους, και ήταν ελάχιστοι οι Μεσολογγίτες που δε γνώριζαν να τον χορεύουν. Όμως, το χασάπικο αυτό, δυστυχώς, ελάχιστοι πλέον Μεσολογγίτες το γνωρίζουν.
Έτσι, η "Διέξοδος", επειδή στα κυρίαρχα ενδιαφέροντά της έχει και τη διατήρηση της λαογραφικής - ιστορικής μνήμης, αποφάσισε την πραγματοποίηση ενός 15ωρου σεμιναρίου διδασκαλίας του χορού "Χασάπικος" με τις Μεσολογγίτικες φιγούρες από έμπειρο χορευτή.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 5 Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στο αίθριο του Ιστορικού Μουσείου "Διέξοδος" (Αθανασίου Ραζη-Κότσικα 23).

''Γεωπόνος: Πορεία στο χρόνο. Συμβολή και προοπτικές στην Αγροτική Ανάπτυξη.'' το θέμα ημερίδας στο Αγρίνιο

Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας διοργανώνει το Σάββατο 28/1/2017 στο Αγρίνιο, ημερίδα με θέμα: ''Γεωπόνος: Πορεία στο χρόνο. Συμβολή και προοπτικές στην Αγροτική Ανάπτυξη.''
Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο.

Μετά το τέλος των εργασιών της θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου.

Μαρίνα, ελιά Καλαμών και ΤΕΙ κυριάρχησαν στη συνάντηση εργασίας του δημάρχου Μεσολογγίου με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης

Με τον πρόεδρο Βασίλη Σπυρόπουλο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συναντήθηκε χθες ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος. Η συνάντηση εργασίας έγινα στα γραφεία του συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Καρβέλης και Γιώργος Καραπαπάς, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την λειτουργία της Μαρίνας Μεσολογγίου, την πρόσφατη δυσμενή εξέλιξη για τους καλλιεργητές της ελιάς Καλαμών, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι. 

"Ομαλοποιείται η ύδρευση του Αιτωλικού με ασφαλές και πόσιμο νερό". Τι αναφέρει νέα ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜ

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜ κάνει γνωστό ότι πλέον, ένα πολύ μικρό τμήμα της ΔΚ Αιτωλικού υδρεύεται από την πηγή Κεφαλοβρύσου, στην οποία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπήρξε πρόβλημα που κατέστησε, ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό που υδροδοτούταν η περιοχή.
Συγκεκριμένα, από την εν λόγω πηγή υδρεύεται το τμήμα του Κεφαλοβρύσου: «άνω και κάτω της εθνικής οδού από τη θέση της πηγής έως τη θέση Μασαούτη».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της ΔΚ Αιτωλικού υδροδοτούνται, είτε από την γεώτρηση στα «Τσαγκριναίικα», είτε από πληγές γειτονικών κοινοτήτων, το νερό των οποίων θεωρείται ασφαλές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜ έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των ενεργειών που έχει κάνει η ΔΕΥΑΜ προκειμένου να παρέχουμε ασφαλές νερό στην ΔΚ Αιτωλικού, ως διαχειριστής των δικτύων ύδρευσης, έχουμε προβεί στις απαιτούμενες συνδέσεις με τα πλησιέστερα δίκτυα ύδρευσης Νεοχωρίου, Μάστρου και Χρυσοβεργίου.
Έτσι, σήμερα οι περιοχές Σταθμός, Αγ. Ιωάννης και Μέσα Πηγάδι υδροδοτούνται από το νερό των γεωτρήσεων (Τσαγκριναίικα), όπως και το άνω μέρος του Κεφαλοβρύσου (από το ύψος της πηγής- οικία Μαντέλου έως τη θέση Κοκκαλάκι), το Νησί και μέρος των εργατικών κατοικιών (Δυτικό Αιτωλικό).
Η υδροδότηση του δυτικού Αιτωλικού (Μπούζα-Αστροβίτσα) γίνεται από την γεώτρηση του Νεοχωρίου και της Μάστρου.

Ημερίδα με θέμα: «Ειδική Αγωγή: Λειτουργία, προβλήματα και προοπτική» στο Μεσολόγγι

Η Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ειδική Αγωγή: Λειτουργία, προβλήματα και προοπτική», τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017,  στις 10:30 π.μ., στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι.
Κεντρικός εισηγητής στην ημερίδα θα είναι ο σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κ. Αθανάσιος Ρισβάς.
Στην ημερίδα συμμετέχουν:
•             Δημητρούκειο Ειδικό Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου
•             Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου
•             Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ναυπάκτου
•             Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας
•             Εργαστήρι νέων με ειδικές ανάγκες «Παναγία Ελεούσα
•             ΕΨΥΠΕΑ Μεσολογγίου
•             Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
με την υποστήριξη:
•             ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας
•             Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Αιτωλοακαρνανίας
•             Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
•             Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου


Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

«Ταξίδι μέσα στους ήχους». Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της «Διεξόδου»



Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 στις 12 το μεσημέρι ο δεξιοτέχνης κρουστών Σόλης Μπαρκής με τη συνεργασία του μαέστρου Γιάννη Χασάπη θα υλοποιήσει στον χώρο της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης της «Διεξόδου» (Ράγκου 5 - Μεσολόγγι) ένα καινούργιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


Το νέο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσφέρει στους μικρούς φίλους της «Διεξόδου» ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των ήχων.


Μέσα από μια πρωτόγνωρη εμπειρία οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους ήχους και τους ρυθμούς κρουστών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο, να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν μέσα από τη μουσική, να διερευνήσουν τη δυνατότητα του σώματός τους στη θέση των μουσικών οργάνων, να δημιουργήσουν εικόνες με τους ήχους και να μάθουν να μεταφράζουν μέσα από αυτούς τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού. 


Παρέλαβαν τις δωροεπιταγές οι τυχεροί της δράσης «Ψωνίζω και Κερδίζω» του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Όλοι οι τυχεροί της κλήρωσης από την προωθητική ενέργεια του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως  Μεσολογγίου, «Ψωνίζω και Κερδίζω», έσπευσαν χθες, Δευτέρα 23/01/2016, στα Γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου να παραλάβουν τις δωροεπιταγές για να εξαργυρώσουν τα δώρα τους.
Τις δωροεπιταγές στους 30 τυχερούς παρέδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Βασίλης Σπυρόπουλος, ο οποίος τους συνεχάρη και τους παρείχε πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο θα τις εξαργυρώσουν.
Να σημειωθεί ότι τα δώρα που κληρώθηκαν ήταν συνολικής αξίας 2.000€, ποσό που καλύφθηκε εξολοκλήρου από το ταμείο του Συλλόγου.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

«Ο άνεμος και τα μυστικά του», το νέο βιβλίο του Γιώργου Φωτεινού

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συμπολίτη μας Γιώργου Φωτεινού : «Ο άνεμος και τα μυστικά του».
Είναι μια συλλογή από διηγήματα με ανθρώπινες ιστορίες από την ζωή και τα επακόλουθά της…
Ιστορίες με πολλές δόσεις αγάπης , πικρίας , μοναξιάς αλλά και ελπίδας ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον αγώνα γνωρίζοντας ακόμα ότι μπορεί και να τον χάσουμε…
Ιστορίες με πιθανόν και εξωπραγματικό στοιχείο που θα πρέπει κι αυτό να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν , γιατί στη σημερινή ζωή όλα είναι πιθανά και πραγματοποιήσιμα, αφού η εποχή μας είναι γεμάτη από χίλια δυο απρόοπτα και απόκρυφες επιθυμίες …


Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της εφημερίδας «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» , τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας , στην καφετέρια Ντρέ (πλατεία Αγ. Σπυρίδωνος) και από τον ίδιο τον συγγραφέα. 

Γιάννης Χατζής: "To Δ.Ι.Ε.Κ. Μεσολογγίου να γίνει κομμάτι της τοπικής κοινωνίας"

Την Παρασκευή, 2020 Ιανουαρίου 2017, το απόγευμα, η διοίκηση, οι εκπαιδευτές και οι περίπου 60 σπουδαστές του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, ευχόμενοι για ένα χαρούμενο και ειρηνικό Καινούργιο Χρόνο.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο αιδεσιμότατος, πατήρ Νικόλαος Ζωγράφος, του Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής, ευλόγησε τη Βασιλόπιτα και ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Μεσολογγίου κ. Ιωάννης Χατζής απηύθυνε τις γιορτινές ευχές.
"Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας µας και να ευχηθώ σε όλους, να έχετε ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος, µε υγεία, οικογενειακή και επαγγελματική ευημερία.
Αφήνουμε πίσω μια χρονιά, που για μένα προσωπικά αποτέλεσε ορόσημο.
Ανέλαβα τη θέση του Διευθυντή στο Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου, όπου από τη δημιουργία του το 1993 μέχρι το 2010 που σταμάτησε η λειτουργία του, υπηρέτησα ως εκπαιδευτής.
Από τον Οκτώβρη του 2014 που ανέλαβε την επαναλειτουργία του ο πρώην Διευθυντής κ. Μαστροσπύρος, έχουμε θέσει στόχο την ανάπτυξη και την ανάδειξή του.
Στοχεύουμε να γίνει κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Να γίνει κύτταρο καινοτομίας και παραγωγικότητας.

Από την προσεχή Δευτέρα 30/1 οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς του Μεσολογγίου

Από το γραφείο του Αντιδημάρχου Σπ. Καρβέλη γίνεται γνωστό ότι   σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δημότες που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 21ης και 22ης Οκτωβρίου 2016 και αφορά την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών, θα ξεκινήσει σταδιακά από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017. 

Η βασιλόπιτα του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος»


Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ο Λιάρος» έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους χθες  το πρωί σε γιορτινό ,ευχάριστο κλίμα. Τα μέλη αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος και ο Πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Μιχαηλίδης έκοψε την πίτα ευχόμενος το νέο έτος να φέρει υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο .

Το φλουρί έπεσε  στην κα Ματίνα Πατσιούρα κερδίζοντας ένα φυλακτό δώρο από τον Όμιλο.Στην συνέχεια ο  Πρόεδρος του Ομίλου, Γιώργος Μιχαηλίδης ενημέρωσε τα μέλη για τεκταινόμενα του Ομίλου και για τις μελλοντικές δράσεις του.

Διήμερη περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Αιτωλοακαρνανία στις 2 & 3 Φεβρουαρίου

Η ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της δραστηριότητα, οργανώνοντας επισκέψεις κορυφαίων πολιτικών στελεχών της παράταξης, σε αστικά, παραγωγικά και θεσμικά κέντρα του Νομού, με σκοπό όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «την αμφίδρομη επικοινωνία, που οδηγεί στην αμφίπλευρη γνώση των προβλημάτων, την ανάδειξη και την διεκδίκηση της επίλυσης τους. Για το λόγο αυτό απευθύναμε πρόσκληση στην βουλευτή Ά Αθηνών και Τομεάρχη Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κα Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να επισκεφθεί την Αιτωλοακαρνανία.»
Έτσι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αποδεχόμενη  την πρόσκληση θα επισκεφθεί το νομό, στο διήμερο Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017.

Τα “αετόπουλα” του αλβανικού εθνικισμού πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά!


Γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος*


Η φωτογραφία των επτά νεοσύλλεκτων στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι να σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό είναι απολύτως λογικό να εξοργίζει κάθε Έλληνα πολίτη. Ίσως μάλιστα να εξοργίζει ακόμη περισσότερο όσους αντιμετώπισαν με μετριοπάθεια το κύμα μεταναστών από την Αλβανία τη δεκαετία του 90.
Πρόκειται για παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Πήγαν σχολείο και πολλά απ΄αυτά δεν έχουν καμία εικόνα από την Αλβανία. Πάρα πολλά απ’ αυτά τα παιδιά των Αλβανών που αναζήτησαν καλύτερη ζωή στην Ελλάδα αισθάνονται πια Έλληνες και κάποια διαπρέπουν. Η φωτογραφία από το Μεσολόγγι αποδεικνύει όμως ότι σε μια μερίδα αυτού του κόσμου ο ανόητος αλβανικός αλυτρωτισμός περνά από γενιά σε γενιά. Για να φθάσουν αυτοί οι νεαροί να βγάλουν αυτή τη φωτογραφία φορώντας τη στολή του Ελληνικού Στρατού, σημαίνει ότι εκτός από ανόητοι είναι και “ποτισμένοι” με ιδέες και απόψεις αλυτρωτικές.
Δεν μπορεί να αποδοθεί η πράξη τους ούτε ανωριμότητα, ούτε στην “πλάκα” της στιγμής. Γνώριζαν πολύ καλά τι συμβολίζει η χειρονομία που έκαναν και η επιλογή τους να την κάνουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στον συγκεκριμένο χώρο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως απλή επιπολαιότητα.
Δεν είναι έτσι κι αλλιώς η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιο περιστατικό. Κι αυτό πρέπει να μας ανησυχεί.

Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία βράβευσε την Μαρία Τσούτσου για την κοινωνική της προσφορά

Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ.) σε μεγάλη εκδήλωσή της, στα πλαίσια απονομής τιμητικών διακρίσεων-βραβεύσεις Αιτωλ/νων, βράβευσε την κα Μαρία Τσούτσου, Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρο του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», για την κοινωνική προσφορά και το έργο της.

Η εορταστική εκδήλωση «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ-ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND ATHENS HOTEL», στην Αθήνα.

Το βραβείο απένειμε εκ μέρους της ΠΑΝ.ΣΥ. ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος εξήρε τη προσωπικότητα της Ιδρύτριας και το ποιοτικό έργο του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», στο νομό Αιτωλ/νίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος, ο κ. Μάριος Σαλμάς, π. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Αιτωλ/νίας, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, π. Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Βουλευτής Β΄ Αθηνών, η κα Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας, εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και πλήθος Αιτωλοακαρνάνων.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Σταύρου Θεοδωράκη στην Αιτωλοακαρνανία

«Για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, πρέπει να φύγουμε από το κομματικό κράτος και να δώσουμε προτεραιότητα στον πολίτη. Θα πρέπει να πιστέψουμε στον Έλληνα πολίτη » δήλωσε από τη Ναύπακτο, τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία, χθες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο κ. Θεοδωράκης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους δημάρχους Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες της περιοχής και είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με πολίτες αφού περπάτησε κεντρικούς δρόμους αυτών των πόλεως για να έχει άμεση επικοινωνία και επαφή.
Συγκεκριμένα εκτός των άλλων ο κ. Θεοδωράκης επισκέφθηκε τη βιομηχανία Agrino στο Αγρίνιο όπου ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας,  Κώστα Πιστιόλα τόσο για τις προοπτικές αυτής όσο κυρίως για ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την επιχειρηματικότητα στο νομό.
Στο Μεσολόγγι ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε ανάλογη συνάντηση με τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών όπου του τέθηκε το ζήτημα των ελιών Καλαμών, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Επίσης στο Μεσολόγγι ο κ. Θεοδωράκης επισκέφθηκε το ιχθυοτροφείο της Κλείσοβας και ξεναγήθηκε στο ιστορικό μουσείο «Διέξοδος».

Ντίνος Γιαννόπουλος: "Γιατί παραιτήθηκα από το Πνευματικό Κέντρο Μεσολογγίου..."

Με ανοιχτή επιστολή στους δημότες του Μεσολογγίου ο πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου, Ντίνος Γιαννόπουλος εξηγεί τους λόγους παραιτήθηκε από την προεδρία του Π.Κ..

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Γιαννόπουλου έχει ως εξής:

«Αγαπητές Συνδημότισσες και Συνδημότες, 
όπως ίσως γνωρίζετε εδώ και τρεις ημέρες υπέβαλα την παραίτηση μου στον κ. Δήμαρχο από τη θέση του Προέδρου του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Μέχρι σήμερα δεν έκανα παρά μια σύντομη δήλωση για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να ενημερώσω πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να δώσω σε όλους σας την επιστολή μου απαντώντας και σε κάποιες απορίες, πράγμα που έκανα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η επιστολή που απέστειλα στον κ. Δήμαρχο στις 18-1-2017 και με την οποία ξεκίνησα την τοποθέτησή μου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είναι η παρακάτω :

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
σε απάντηση της 17/17-1-2017 επιστολής σας, η οποία δεν φέρει καν θέμα, έχω να σημειώσω τα παρακάτω. Είναι προφανές από τον τρόπο που στάλθηκε η επιστολή (όχι ιδιωτικά αλλά από το κοινό υπηρεσιακό φαξ) και από το ύφος αυτής ότι πλέον δεν υπάρχει ίχνος επικοινωνίας και διάθεσης συνεργασίας εκ μέρους σας. Και δεν υπάρχει γιατί επιλέγετε να επικοινωνήσετε μαζί μου με τον τρόπο αυτό για 2η φορά από τότε που ξεκίνησα να είμαι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.