Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Την Κυριακή 22/4/2018 η εκδήλωση της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου για την "Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης"


Στα πλαίσια του εορτασμού της «Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» την προσεχή Κυριακή 22 Απριλίου η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου διοργανώνει επετειακή εκδήλωση στη βιβλιοθήκη του «Βυρώνειου» στο Μεσολόγγι στις 11:30 το πρωί.
Στην εκδήλωση ο δικηγόρος ε.τ., Χρήστος Παπαδημητρίου θα αναπτύξει το θέμα: «Η ιδιαιτερότητα της θυσίας του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» και θα ακολουθήσει αφηγήσεις και απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Αιτωλικού.



Η είσοδος στην εκδήλωση που τελεί υπό την  αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ελεύθερη για το κοινό.
Να σημειωθεί ότι με το  Π.Δ. 130/2008 έχει καθιερωθεί η 19η Απριλίου ως " Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης" .
Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγκιν.
Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατάτων φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. 
Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα, παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό.
Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.