Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Νίκος Παππάς: "Κάθε Ελληνόπουλο πρέπει να επισκεφθεί το Μεσολόγγι"


Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην 192η επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, στην αρχή του πανηγυρικού δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι μέσα σε αυτά τα τείχη που γιγαντώθηκε το αδούλωτο φρόνημα του επαναστατημένου ελληνισμού στην πιο κρίσιμη καμπή της Ελληνικής Επανάστασης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα της ιστορικής νύχτας, επιμένοντας ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι «αποφασίζουν “ομοφώνως” να οδηγηθούν συντεταγμένα προς την Έξοδο. Κι εδώ βρίσκεται η μοναδικότητα της θυσίας τους. Δεν πρόκειται για μια παρόρμηση της στιγμής, αλλά για μια συνειδητή επιλογή, μια δημοκρατική απόφαση από ένα ομόθυμο πλήθος».
Τόνισε την επίδραση που άσκησε η Θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων στην ενίσχυση του φιλελληνικού κινήματος και στην αλλαγή της στάσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής στο ελληνικό ζήτημα.
 «Αυτή η αυτοθυσία, αυτό το ήθος της ελευθερίας των Εξοδιτών συντάραξε την Ευρώπη και τον κόσμο. Η Θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων γίνεται πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα. Το Μεσολόγγι γίνεται αξιακό σύστημα που περικλείει την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και το αγωνιστικό φρόνημα κάθε “αποκλεισμένου” ανθρώπου».




Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική αποστροφή του λόγου του επεσήμανε χαρακτηριστικά «ότι κάθε Ελληνόπουλο πρέπει να επισκεφθεί το Μεσολόγγι. Να περπατήσει αυτά τα άγια χώματα, να μάθει για την Επανάσταση και τη θυσία. Να μάθει ότι για τον ελεύθερο άνθρωπο υπάρχουν πράγματα που δεν μπαίνουν στο ζύγι».
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ιστορική αναφορά του Λουκή Ακρίτα «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου», αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της Εξόδου και στην επίδραση που άσκησε στην ιστορική πορεία του ελληνισμού, καθώς «το πνεύμα αυτό παρέμεινε άσβεστο στην αντίσταση απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην Κοκκινιά και στην Καισαριανή της Εθνικής μας Αντίστασης, στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και ανεξαρτησία».
Στο τέλος του λόγου του, απευθυνόμενος στο κοινό ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μας, μπροστά από τον Τύμβο των ηρωικών Εξοδιτών και δίπλα από τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη και το κενοτάφιο του Λόρδου Βύρωνα, όλοι εσείς που έχετε το προνόμιο να περπατάτε καθημερινά σε αυτά τα χώματα, ανάμεσα σε τόσες θύμησες και μνήμες, να αισθανθούμε και εμείς απλοί προσκυνητές-Μεσολογγίτες».