Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Πολυτελές ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο "θέλει" το παλαιό νοσοκομείο ο δήμαρχος Μεσολογγίου


Τη δημιουργία σύγχρονης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας καθώς και συνεδριακού κέντρου στο παλαιό νοσοκομείο Μεσολογγίου προτείνει με δήλωσή του ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Καραπάνος με αφορμή την «συζήτηση» που έχει ανοίξει για την αναγκαιότητα «σωτηρίας» του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου που κοσμεί την είσοδο της πόλης του Μεσολογγίου.
Ακολουθεί η δήλωση του δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνου:
«Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο, την Δήλωση του Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ότι θα ασχοληθεί επειγόντως με το παλαιό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», την οποία χαιρετίζουμε. Έφτασε λοιπόν ο χρόνος να ξαναδούμε το αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης μας, να ανακόψουμε τη ραγδαία κατάρρευσή του και να το αναδείξουμε στη «ναυαρχίδα» ανάπτυξης της πόλης.
Θα πρέπει όμως προηγουμένως να ενημερώσουμε τους πολίτες για τη θέση του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της, εντόπισε το ενδιαφέρον στο παλιό Νοσοκομείο με τη δεσπόζουσα θέση στον οικιστικό ιστό της πόλης, εν επαφή με τον Κήπο των Ηρώων, την Πύλη – το σύμβολο της πόλης – και σε άμεση γειτονία με το παλιό στρατόπεδο και το Τρικούπειο. Η κατάρρευσή του, λόγω πλήρους εγκατάλειψης από δεκαετιών, είναι πλέον εμφανής και δεν χρειάζεται περιγραφή.



Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός, αφιερώθηκε χρόνος και σκέψη με επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων για να διαμορφώσουμε προτάσεις σκοπιμότητας που θα εξασφάλιζαν αφ’ ενός την προστασία και αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού μνημείου, αφ’ ετέρου τον ρόλο του στην ανάπτυξη της πόλης, στην έξοδό της από την εσωστρέφεια και την παρακμή.
Χωρίς «πανηγυρισμούς» και «τυμπανοκρουσίες» καλέσαμε Αρχιτέκτονες, που μπήκαν στο κτίριο, αποτύπωσαν την υφιστάμενη κατάσταση σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, συνέταξαν κατόψεις και αποτυπώσεις του εσωτερικού χώρου, τις μελέτησαν και παρέδωσαν ολοκληρωμένη πρόταση σκοπιμότητας. Η πρόταση αφορά στην δημιουργία ενός Ξενοδοχείου με υδροθεραπευτήριο (SPA), 4 ή 5* αξιοποιώντας έτσι τις μοναδικές ιαματικές θεραπευτικές ιδιότητες των λασπόλουτρων της Κλείσοβας, καθώς και Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο θα επεκταθεί στο παλιό Στρατόπεδο – ήδη παραχωρημένο από το Υπουργείο Άμυνας στο Δήμο Μεσολογγίου – αλλά και ανάπλαση του χώρου μεταξύ των δύο κτιρίων και της Πύλης, ώστε να αναβαθμιστεί αισθητικά η περιοχή και να ενοποιηθούν λειτουργικά οι υψηλού ενδιαφέροντος και χρήσης χώροι, δίνοντας στην πόλη μια νέα δυναμική. Το ξενοδοχείο αυτό μπορεί να ενταχθεί στο δίκτυο Ιστορικών Ξενοδοχείων της Ευρώπης (Historical Hotels of Europe), όπου ανήκουν μεταξύ άλλων το «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» στην Αθήνα, το «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ» στις Σπέτσες, το «ΙΜΑΡΕΤ» στην Καβάλα, το «ΚΥΡΙΜΑΙ» στο Γερολιμένα κ.α., ώστε να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης ανώτατης ποιότητας τουρισμού. Η δημιουργία του συνεδριακού κέντρου συνεχόμενα, φιλοδοξεί να διατηρήσει σταθερή τη ροή ανώτατου συνεδριακού τουρισμού, επιστήμης (ιατρικού ή άλλου επιστημονικού ενδιαφέροντος) και τέχνης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει το παλαιό νοσοκομείο ως «μνημείο  με αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής αυτής της κατηγορίας κτηρίων με νεοκλασική μορφολογία».
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, μπορεί να υλοποιηθεί από μεγάλο φορέα ανάπτυξης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, που θα επιλεγεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η πρότασή μας είναι να παραχωρηθούν τα κτίρια με μακροχρόνιες μισθώσεις, άνευ ανταλλάγματος για όσο χρόνο θα γίνονται οι εργασίες κατασκευής, και συμφωνία καταβολής μισθώματος κατά τη λειτουργία. Το ποσό του μισθώματος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των κατοίκων της πόλης, για τη βελτίωση του Νοσοκομείου και των υπηρεσιών υγείας. Οι μετοχές του δωρητή δεν θα πειραχτούν, ώστε να παραμείνουν διαθέσιμες σε μελλοντικό χρόνο, που αναμένεται να ανακτήσουν την αξία τους. 
Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα αλλάξει τη μορφή της Ιερής Πόλης, θα την καταστήσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, θα δημιουργήσει αύξηση θέσεων απασχόλησης, ανάπτυξη επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων και θα εγγυηθεί την ανάπτυξη και τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του λιμανιού, της μαρίνας και άλλων δραστηριοτήτων, που έχουν δρομολογηθεί.
Αντίθετα, η επισκευή του κτιρίου άνευ σκοπού και προορισμού, θα αφήσει ακόμη ένα ακόμη κομμάτι της ιστορίας του τόπου, χωρίς προορισμό, χωρίς χρήση και ωφέλεια των κατοίκων της πόλης, όπως πολλά άλλα (βλ. Χρυσογελέϊκο).
Αναφέρεται ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλαιού Νοσοκομείου και η αλήθεια είναι ότι πολύ μελάνι μπορεί να χυθεί ώσπου αυτό να διευθετηθεί πλήρως μέσω δικαστικής διαδικασίας. Όμως, είναι αυτό το ζητούμενο; Αν το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Υγείας ή στο Δήμο Μεσολογγίου; Το παλαιό Νοσοκομείο πρέπει να κρατηθεί έξω από πολιτικές φιλοδοξίες και στείρες αντιπαλότητες.
Η άποψή μας είναι ότι το κτίριο δωρίθηκε από τον μεγάλο ευεργέτη Χατζηκώστα στην Ιερή Πόλη και στους κατοίκους της, με σκοπό να βελτιώσει ορατά και άμεσα τη ζωή τους τότε, με την παροχή υπηρεσιών υγείας – σπάνιες στο χρόνο εκείνο – σήμερα, με την κάθετη αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής της Πόλης, ως πραγματικό εφαλτήριο της ουσιαστικής ανάπτυξής της.
Συνεπώς, η συνεννόηση και η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου και οι αμοιβαίες δηλώσεις και δεσμεύσεις, θα κερδίσουν πολύτιμο χρόνο και θα επισπεύσουν την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου, προς αδιαμφισβήτητο όφελος της Πόλης.
Αυτή ακριβώς είναι και η πρόσκληση που απευθύνουμε δημοσίως προς τον αξιότιμο Διοικητή του Νοσοκομείου Παναγιώτη Παπαδόπουλο, τον οποίο καλούμε να ενώσει τις δυνάμεις του με την Δημοτική Αρχή, αλλά κυρίως την επιθυμία του επίτευξης ενός ευγενούς και υπέρτατου σκοπού για την τόσο ποθούμενη ανάπτυξη της Ιερής Πόλης.»