Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Νίκος Παππάς: "Στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι ο κόπος των αγροτών μας αξίζει. Και με την ευφυή γεωργία θα αξίζει ακόμη περισσότερο" - Σε διαβούλευση η δράση των 31 εκ.€ για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα»


Με αφορμή το γεγονός ότι τέθηκε σε διαβούλευση η δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα», προϋπολογισμού 31 εκατ. Ευρώ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση στην οποία και περιγράφει τους στόχους και τα ωφελήματα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, από την άμεση έναρξη και υλοποίησή της:
«Η μέρα που ο αγρότης θα λαμβάνει με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του, όπως οι εδαφικές και οι μετεωρολογικές συνθήκες, δεν αργεί.
Η στιγμή που οι άνθρωποι της υπαίθρου θα έχουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή και στις φορητές συσκευές επικοινωνίας τους, όπου και αν κατοικούν στην Ελλάδα, πληροφορίες για το αν η καλλιέργειά τους χρειάζεται πότισμα, λίπασμα, ή τη λήψη κάποιου είδους προληπτικού μέτρου για την αντιμετώπιση ασθενειών (ψεκασμός, εφαρμογή κατάλληλου σκευάσματος, κ.ά.) και σε τι ποσότητα μάλιστα, δεν είναι σενάριο που έρχεται από το πολύ μακρινό μέλλον.



Ως τα μέσα του 2019, σε ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα, όλα αυτά τα δεδομένα -και για κάθε χωράφι ξεχωριστά- θα υπάρχουν σε ένα cloud, από όπου οι αγρότες θα μπορούν να τα αντλούν και, μελετώντας τα, να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την παραγωγή τους.
Παράλληλα, η ακαδημαϊκή και η ερευνητική κοινότητα, αλλά και μεμονωμένοι γεωπόνοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο αρχείο δεδομένων για να μελετούν, να εξάγουν συμπεράσματα και να δίνουν ακόμα και εξειδικευμένες συμβουλές ανά παραγωγή και χωράφι.
Τα προαναφερόμενα και ακόμη περισσότερα, καθίστανται εφικτά και ρεαλιστικά με τη δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα», προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Δευτέρα και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίησή της.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Ευφυούς Γεωργίας δημιουργούμε μια τεχνολογική πλατφόρμα, στην οποία θα συλλέγονται δεδομένα σχετικά με την αγροτική παραγωγή, το έδαφος, την καλλιέργεια, την ατμόσφαιρα, το νερό και την αγροτική εκμετάλλευση.
Ο αγρότης θα ενημερώνεται για την παραγωγή του από το κινητό του τηλέφωνο, ακόμα και αν αυτό δεν είναι «έξυπνο κινητό τηλέφωνο», ή από τον υπολογιστή του. Θα λαμβάνει πληροφορίες, αλλά και συμβουλές, «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του χωραφιού του. Θα είναι, δηλαδή, σαν να ασχολείται διαρκώς κάποιος γεωπόνος μόνο με το χωράφι του.
Πέρα από τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, κατά 30% ως 45%, δεδομένη είναι και η αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, αλλά και της αξίας του παραγόμενου προϊόντος.
Πως θα καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό; Με τη «συνεργασία» επίγειων σταθμών, δορυφόρων και των νέων δικτύων γρήγορου ίντερνετ που φέραμε σε κάθε γωνιά της χώρας.
Τα 31 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού «μεταφράζονται» σε 6.500 σταθμούς μέτρησης εδαφικών και ατμοσφαιρικών παραμέτρων σε όλη τη χώρα, σε συμμετοχή 450.000 αγροτών, γεωπόνων, γεωργικών συμβούλων, σε ανάπτυξη του έργου σε 15 εκατ. στρέμματα και σε ενίσχυση -σε πρώτη φάση- 20 καλλιεργειών (σιτηρά, ρύζι, βαμβάκι, ελιά, αμπέλι, καλλωπιστικά φυτά κ.λπ.).

Πρόκειται για ένα έργο πρότυπο, σχεδιασμένο από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου μας, που έχει ενταχθεί –προς χρηματοδότηση- στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018 και το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους της υπαίθρου χωρίς εξαιρέσεις.
Για εμάς, η διάχυση των ωφελειών που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες προς όλους, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι χρέος. Στόχος μας είναι να κάνουμε συμμέτοχο στη νέα εποχή κάθε πολίτη, κάθε τομέα. Και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι από τους πρώτους που θα κληθούν να αξιοποιήσουν τα νέα ψηφιακά εργαλεία, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα όλων μας.
Με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα ανοίγει ο δρόμος για ένα παραγωγικό μοντέλο εναρμονισμένο με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η εφαρμογή του οποίου θα επιφέρει αύξηση στα εισοδήματα, βελτίωση των προϊόντων και της ανταγωνιστικότητας και νέες θέσεις εργασίας. Άλλωστε, η νέα αυτή τεχνολογική επανάσταση, δεν υπάρχει αμφιβολία, θα τρέξει με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναζήσει. Και εμείς, ως Πολιτεία, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων χασμάτων.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ακούγονταν μεγάλα και όμορφα λόγια για τη στήριξη των αγροτών μας μέσα από τα εργαλεία της νέας εποχής. Είχαν ακουστεί πολλά, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Πλέον, είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι ο κόπος των αγροτών μας αξίζει. Και με την ευφυή γεωργία θα αξίζει ακόμη περισσότερο.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, με επιμονή. Για να φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για Όλους