Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Εκδήλωση τιμής για το Μεσολόγγι στο "Μουσείο Πόλεως των Αθηνών"


Την Πέμπτη 22 Μαρτίου ε.ε. στο Πανέμορφο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών που δεσπόζει επί της Πλατείας Κλαυθμώνος, διοργανώθηκε μια σεμνή και κυρίαρχα εντυπωσιακή εκδήλωση που πρωτοπαρουσιάσθηκαν έγγραφα, όπλα, κειμήλια των οπλαρχηγών της Εξόδου του Μεσολογγίου Δημητρίου Σταΐκου – Μάκρη και εξαιρετικά και για πρώτη φορά σε έκθεση, έργα 25 λιθογράφων και 8 βιβλία της περιόδου 1824-1840 από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Στον σεμνό και μεστό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών κ. Αντώνιος Βογιατζής, έγκριτος Δικηγόρος, μεταξύ άλλων τόνισε:

"Το Μουσείο μας είναι «Μουσείο Πόλεως» και, βέβαια, της «Πόλεως των Αθηνών».
Η ιδιότητα του Μουσείου Πόλεως, το διακρίνει απολύτως από όλα τα άλλα Μουσεία ολοκλήρου της Ελλάδος. Διότι, επί πλέον, είναι το μοναδικό Μουσείο Πόλεως στη Χώρα μας. Πράγματι, αντικείμενο ενός Μουσείου Πόλεως δεν είναι μόνο η ιστορία της Πόλεως στην οποία αφορά, αλλ’ όλη η ζωή αυτής σε όλο το εύρος της: Ιστορία, Θρησκεία, Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, Παιδεία, Κοινωνική Ζωή, θεσμοί, διοίκηση, οικονομία, εμπόριο, επιστήμες, κάτοικοι ή -για να το θέσω γενικότερα- οι χρήστες της Πόλεως, όχι μόνο οι Αθηναίοι αλλά και από κάθε γωνιά του Ελληνισμού αλλά και της Υφηλίου, που για οποιοδήποτε λόγο βρέθηκαν και βρίσκονται στην Πόλη των Αθηνών. Με χρονική αφετερία το Πέρας των Σταυροφοριών (1204), όπως ώρισε ο Ιδρυτής του Μουσείου μας, αείμνηστος Λάμπρος Ευταξίας, μέχρι σήμερα, αλλά και στο μέλλον.



Αλλά και ή έννοια του όρου της «Πόλεως των Αθηνών» δεν περιορίζεται στον Δήμο Αθηναίων, αλλά στην ευρύτητα της «Πόλεως των Αθηνών» που ίδρυσε ο Θησεύς, ή, για να έλθω χρονικώς πλησιέστερα, στην ευρύτητα της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, και που καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της Αττικής, όπου και, πράγματι, εκτείνεται η δραστηριότητα του Μουσείου μας.
Σ’ αυτή την ευρύτητα της δρατηριότητός του, το Μουσείο μας προσελκύει συνεχώς εξαιρετικές δωρεές Φίλων του, για τον εμπλουτισμό των συλλογών του, αλλά και προσφορές, προς έκθεση στους χώρους του, σπανίων και μοναδικών αντικειμένων, ώστε να γίνονται γνωστά και προσιτά σ΄όλους τους επισκέπτες του.
Συμμετέχοντας στον εφετεινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, το Μουσείο μας διοργανώνει την έκθεση, που εγκαινιάζομε σήμερα. Είναι αφιερωμένη στην Έξοδο του Μεσολογγίου και στις Ιστορικές Οικογένειες του Δημητρίου Μακρή, του Αρχηγού της Εξόδου του Μεσολογγίου, και των Σταΐκων και την συνεχή προσφορά των μελών των προς την Πατρίδα μας
Η Έξοδος των Ελευθέρων Πολιορκημένων αποτελεί έξοχο υπόδειγμα της Πίστεως στον Τριαδικό Θεό, της χριστιανικής υπομονής και της ευλογίας του Θεού, αφού συνετέλεσε καθοριστικά στην Ανάσταση του Αγώνος του 1821 και στην τελική απελευθέρωση της Πατρίδος μας. Αποτελεί, δε κατά τον ομιλούντα, άσβεστο φάρο για την πορεία της  Χώρας μας και στο ταραχώδες παρόν και στο μέλλον…
Τα εκθέματα της εκθέσεώς μας περιλαμβάνουν μοναδικά αντικείμενα, χαρακτικά, βιβλία και πίνακες της «Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου της Ιεράς Πολεως του Μεσολογγίου», τα οποία προσέφερε για τον σκοπό αυτό ο κ. Χρήστος Μοσχανδρέου, εκλεκτός Φίλος του Μουσείου μας, που τιμά, επί πλέον, με την προσωπική του Φιλία  τον ομιλούντα. Τον παρακαλώ να δεχθεί τις εγκάρδιες ευχαριστίες των μελών του Δ.Σ. του Μουσείου μας, αλλά και, προσωπικώς, του ομιλούντος, όχι μόνον για την σημερινή έκθεση, αλλά και για της ευρύτερη συνεργασία, της οποίας ήδη έχομε θέσει τα θεμέλια και προγραμματίζομε.
Όμως, τα εκθέματα της εκθέσεώς μας περιλαμβάνουν και την πολύτιμη για το Μουσείο μας και, εξόχως συγκινητική για τον ομιλούντα, σπουδαία μόνιμη δωρεά προς αυτό, όλων των κειμηλίων των οικογενειών των προγόνων του, του Δημητρίου Μακρή και των Σταΐκων, του επί 50ετία στενού Φίλου και σπουδαίου συναδέλφου του ομιλούντος κ. Πέτρου Στάμου Μακρή – Σταΐκου. Ατυχώς, λόγοι υγείας τον εμπόδισαν να ευρίσκεται σήμερα μαζύ μας. Με τον Πέτρο γνωρισθήκαμε, πρωτοετείς, στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και συνδεθήκαμε από τότε με ειλικρινή και πολύτιμη για τον ομιλούντα φιλία. Υπήρξε άριστος φοιτητής, με μεταπτυχιακές σπουδές (στο Συγκριτικό Δίκαιο) στη Γερμανία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Αντενάουερ, και είναι έξοχος νομικός και υπόδειγμα Δικηγόρου, ανήκων σ’ εκείνους που τιμούν και προαγάγουν το δικηγορικό λειτούργημα. Αφοσιωμένος, μέχρις αυτοθυσίας, στην οικογένειά του, είναι, επί πλέον, διαπρεπής ιστορικός και συγγραφεύς. Τα βιβλία του, «Κίτσος Μαλτέζος, ο αγαπημένος των θεών» (Ωκεανίδα, 2000), «Ο Άγγλος Πρόξενος» (Ωκεανίδα, 2011) και «Δεκέμβρης 1944» (Ίκαρος, 2014) εξαιρετικά καθ’ εαυτά -πλήρως και εξαντλητικώς τεκμηριωμένα, μετά από πολυετείς εις βάθος έρευνες, και έξοχα γραμμένα- συμβάλλουν, γενικώτερον, στην αντικειμενική καταγραφή της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, όπως και το βιβλίο «Βρετανική πολιτική και αντιστασιακά κινήματα στην Ελλάδα – Η απόρρητη έκθεση του ταγματάρχη David J. Wallace (1943)”, που μετέφρασε και επεμελήθη (Ωκεανίδα, 2009).
Προσεύχομαι και παρακαλώ την Παναγία μας, τον Ευαγγελισμό της Οποίας εορτάζομε μαζύ με Εθνική μας εορτή την προσεχή Κυριακή, να τον προστατεύει πάντοτε και τον βοηθήσει να γίνει σύντομα καλά.

Πριν καλέσω στο βήμα τον κ. Χρήστο Μοσχανδρέου, επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, να εκφράσω τις ευχαριστίες των μελών του Δ.Σ. του Μουσείου μας, αλλά και του ομιλούντος, προσωπικώς, προς τα εκλεκτά στελέχη του, που έστησαν, επεμελήθησαν και οργάνωσαν την Έκθεση, που εγκαινιάζομε σήμερα:
  • Τον Προϊστάμενο των Υπηρεσιών του Μουσείου, κ. Ανδρέα Σπύρου,

  • Τον Συντηρητή του Μουσείου, και κατ’ εξοχήν επιμελητή και αυτής της εκθέσεως, κ. Γεώργιο Μαστρογιάννη,

  • Τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Αθηναίων και εκλεκτό, ωσαύτως στέλεχος του Μουσείου και Φίλο του ομιλούντος, διακριμένο Δημοσιογράφο και Γεν. Διευθυντή της ΕΣΤΙΑΣ, κ. Ελευθέριο Σκιαδά, για την προβολή της Εκθέσεώς μας,

  • Την φίλη αλλά και, επίσης, πολύτιμη συνεργάτιδα του Μουσείου, κ. Βασιλική Μαντζώρου, για την επιμέλεια του μικρού, αλλά μεστού βιβλίου, που αποτελεί εξαιρετική περιγραφή και εξήγηση των αντικειμένων της δωρεάς του κ. Πέτρου Μακρή – Σταΐκου.

  • Και, ασφαλώς, τους ανεκτίμητους εθελοντές  και εθελόντριες του Μουσείου μας, με επί κεφαλής την επί τιμή Διευθύντριά του και εξαιρετική Φίλη, κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου – Αργύρη."

Μετά τον λόγο έλαβε ο Ιδρυτής της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Χρήστος Π. Μοσχανδρέου που τόνισε:
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και ευτυχής.
Συγκινημένος γιατί ο παλιός φίλος, εκλεκτός συμπατριώτης μου και διαπρεπής Δικηγόρος και συνάμα και συγγραφέας Πέτρος Σταΐκος – Μάκρης, που για λόγους υγείας δεν είναι ανάμεσά μας απόψε, ΔΩΡΙΣΕ στο λαμπρό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών τα ιστορικά αρχεία της οικογένειάς του, που πρωτοστάτησε στην Εξοδο του Μεσολογγίου.
Και ευτυχής που για πρώτη φορά στο ιστορικό κτίριο που λάμπει στην ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ, εκθέτει η Πινακοθήκη μας ολοκληρωμένη συλλογή με θέμα την Εξοδο του Μεσολογγίου.
Μια συναρπαστική και συγκλονιστική συλλογή.»
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους: ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, Ταξίαρχος Ιωάννης Μαυρογένης και  οι κ.κ. Χρήστος Βερελής (πρ. Υπουργός), Ιωάννης Βούρτσης (Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου), Έλλη Δρούλια (Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων), Έλλη Πετροχείλου (Διευθύντρια Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών), Γιάννης Γουρζής (Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Χαρακτικής).
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 22/04/2018 και μπορείτε να την επισκεφθείτε κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 - 16:00
Σάββατο και Κυριακή: 10:00 - 15:00