Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Εγωισμοί, αυταρχισμοί, αυθεντίες και ναρκισσισμοί δεν χωρούν στις Γιορτές Εξόδου


Εδώ και δεκαετίες η μεγαλειώδης πομπή που συνοδεύει την Εικόνα της Εξόδου κατά τη μεταφορά της από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων και η Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρηστού Καψάλη αποτελούν αναμφίβολα τις κορυφαίες στιγμές των εορταστικών εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι του δήμου της πόλης για την επέτειο της ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Πέρα των συμβολισμών των δυο αυτών γεγονότων που λαμβάνουν κάθε χρόνο χώρα στο Μεσολόγγι αξιοσημείωτο είναι ότι το «τελετουργικό» τους προέκυψε και προκύπτει από κατοίκους της πόλης και δεν «ορίστηκε» με κάποιο «βασιλικό ή προεδρικό διάταγμα».
Κάτοικοι της πόλης ήταν αυτοί που το συνέθεσαν και κάτοικοι της πόλης είναι αυτοί που το «κρατούν» ζωντανό εδώ και δεκαετίες, έχοντας ως μόνο κριτήριο την απόδοση σεβασμού στη Θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Έτσι και φέτος χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι μέλη πολιτιστικών συλλόγων αλλά και μαθητές συμμετείχαν στη φάλαγγα της πομπής με τους οργανωτές να τους εκτιμούν σε 8.000!!!, ενώ για ακόμη μια χρονιά ο συμπολίτης μας Θωμάς Θεοφιλάτος «ενσάρκωσε» επιβλητικά τον Χρήστο Καψάλη, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στον κόσμο που παρακολούθησε το δρώμενο στον Κήπο των Ηρώων και στους χιλιάδες τηλεθεατές που είδαν ζωντανά την τελετή από την ΕΡΤ και τα περιφερειακά κανάλια που κάλυπταν το γεγονός.



Η αλήθεια επίσης είναι για όσους από τους κατοίκους του Μεσολογγίου «βιώνουν» κάθε χρόνο την αναπαράσταση ότι υπήρξε αιφνιδιασμός από τη μη συμμετοχή ως αφηγητή του Πέτρου Σιάμου με τη συνοδεία επικριτικών σχολίων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, για την επιλογή των υπευθύνων να αναθέσουν σε επαγγελματία ηθοποιό αυτό το ρόλο. Σχόλια τα οποία δεν έμειναν αναπάντητα από τους υπεύθυνους με αποτέλεσμα ένα άνευ προηγουμένου «ξεκατίνιασμα»…
Ως MessolonghiNews παραθέτουμε χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον φακό της Σπυριδούλας Μάγαλου και επαναλαμβάνουμε την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης διαβούλευσης για το συνολικό οργανωτικό πλαίσιο της πομπής και της αναπαράστασης ώστε αυτό που θα συναποφασιστεί να αποτελέσει «μπροσούρα» για τα επόμενα τριάντα χρόνια….
Άλλωστε το παρελθόν έχει δείξει ότι όταν υπάρχει συναπόφαση και θέληση όλα μπορούν να γίνουν…
Εγωισμοί, αυταρχισμοί, αυθεντίες και ναρκισσισμοί δεν χωρούν στις Γιορτές Εξόδου διότι δεν είναι διοργάνωση, ούτε του εκάστοτε δημάρχου, ούτε του εκάστοτε τελετάρχη, ούτε του εκάστοτε καλλιτεχνικού διευθυντή αλλά είναι η έκφραση ευγνωμοσύνης των κατοίκων της πόλης στους Αθάνατους Νεκρούς της νύχτας του χαλασμού…

Υ.Γ. 1. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη σκηνοθετική επιμέλεια της μετάδοσης από την ΕΡΤ είχε ο συμπολίτης μας Λευτέρης Δακαλάκης
2. Το γεγονός της ζωντανής μετάδοσης από την ΕΡΤ δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι ήταν θετικό από κάθε άποψη